profil

Witaminy

poleca 86% 102 głosów

Treść
Grafika
Filmy
Komentarze

A-( akseroftol) , mleko, masło, pomidory, papryka:warunkuje normalny stan skóry nabłonków siatkówki oka, prawidłowy wzrost, wzmaga odporność na zakażenia ropne : kurza ślepota, choroby śluzówek , gruczołów potowych, zahamowanie wzrostu
D- ( kalcyferol) tran rybi, jaja, mleko, drożdże : prawidłowy rozwój kości, wchłanianie jonów wapnia : krzywica, tracenie zębów, łatwość złamań kości
E- ( tokoferol) olej lniany, sałata, wołowina, jaja, mleko, wątroba: prawidłowy przebieg procesów rozmnażania, przebieg ciąży: choroby gonad, nieprawidłowy rozwój ciąży, zwyrodnienie mięśni
K- ( filochinon) szpinak, kapusta, mięso, wątroba: krzepniecie krwi, utlenianie biologiczne: obniżenie krzepliwości krwi
C- ( kwas askorbinowy) owoce porzeczki, cytryny, pomarańcze, kapusta kiszona, ogórki , sałata : aktywator wielu enzymów, wzmaga odporność organizmu , uczestniczy w procesach utleniania biologicznego : szkorbut, trudne gojenie ran, obniżenie odporności organizmu
H-( biotyna) mleko, wątroba, jaja, marchew, maliny, drożdże: składnik niektórych enzymów, wpływa na stan skóry i włosów: zapalenie skóry , wypadanie włosów
PP-( niacyna) otręby, drożdże, groch, wątroba, nerki, ryby: reguluje proces biologicznego utleniania: choroby skóry, przewodu pokarmowego , nerwowego
B1-( tiamina) drożdże, marchew, pomidory, jabłka, mleko, jaja ,wątroba: przemiany węglowodanów i tłuszczów, utlenianie biologiczne, warunkuje prawidłowy stan tkanki nerwowej: choroby układu nerwowego, serca, beri – beri zaburzenia metabolizmu
B2-( ryboflawina) drożdże, wątroba, nerki, jaja, jarzyny, ser biały: składnik enzymów oddychania, podnosi odporność organizmu: choroby oczu , skóry(zajady) zahamowanie wzrostu
B6-kiełki pszenicy, otręby ryżowe, drożdże, mięso, wątroba, mleko: składnik enzymów, reguluje przemiany aminokwasów, bierze udział w procesach krwiotwórczych: anemia, schorzenia skóry, depresja
B12-( kobalamina) wątroba, mleko, bakterie: warunkuje rozwój i dojrzewanie erytrocytów: anemia ogólne osłabienie
Witaminy – związki organiczne niezbędne do prawidłowego przebiegu procesów biochemicznych i funkcjonowania organizmu.
- wyróżnia się dwie zasadnicze grupy –rozpuszcz. w tłuszczach (A,D,E,K) i w wodzie (C,B).
- mają różną budowę chemiczną
- nie mogą być wytwarzane przez organizm zwierzęcy, lecz muszą być dostarczane z pokarmem
dostarczane są w postaci gotowej z pokarmem lub jako prowitaminy
mogą być syntetyzowane przez symbiotyczną florę bakteryjną w jelitach

Czy tekst był przydatny? Tak Nie
Przeczytaj podobne teksty

Czas czytania: 2 minuty