Estry to pochodne kwasów karboksylowych, w których grupę–OH w grupie funkcyjnej zastąpiono grupą –OR1
Estry powstają w reakcji estryfikacji, którą przedstawiono ogólnym zapisem:
lub w reakcji alkoholizy, której ulegają np. estry, bezwodniki i chlorki kwasowe.
Estry o krótkich łańcuchach węglowych są lotne i charakteryzują się owocowymi lub kwiatowymi zapachami. Dość dobrze rozpuszczają się w wodzie.
H — COOC2H5 | metanian etylu | zapach rumu |
CH3 — COOC4H9 | etanian n-butylu | zapach banana |
CH3 — COOC5H11 | etanian n-pentylu | zapach gruszki |
C3H7 — COOC2H5 | butanian etylu | zapach ananasa |
Estry ulegają hydrolizie, która zachodzi zarówno w środowisku kwaśnym, jak i zasadowym, np.
Hydroliza w środowisku kwaśnym jest procesem odwracalnym.
Hydroliza w środowisku zasadowym jest praktycznie nieodwracalna. Porównując związki z podobnymi ugrupowaniami w cząsteczkach stwierdza się, że estry są bardziej reaktywne od eterów: