profil

Alkohole, Fenole

poleca 47% 71 głosów

Alkohole to związki zawierające grupę funkcyjną –OH związaną z tetraedrycznym atomem węgla. Grupa –OH nosi nazwę grupy hydroksylowej.

R-OH to ogólny wzór alifatycznych alkoholi monohydroksylowych. Istnieją różnorodne sposoby klasyfikacji alkoholi, np.

  • w zależności od tego, czy grupa –OH związana jest z pierwszorzędowym, drugorzędowym, czy trzeciorzędowym atomem węgla wyróżniamy alkohole I-rzędowe, II-rzędowe i odpowiednio III-rzędowe, np.
    Rzędowość alkoholi
    Rzędowość alkoholi wpływa znacząco na ich właściwości chemiczne.
  • w zależności od liczby grup –OH w cząsteczce związku wyróżniamy alkohole monohydroksylowe lub polihydroksylowe, np.
    Grupy mono i polihydroksylowe
  • w zależności od charakteru reszty węglowodorowej:
    Charakter reszty węglanowej

Obecność grup –OH i możliwość tworzenia wiązań wodorowych pomiędzy cząsteczkami alkoholi prowadzi do asocjacji cząsteczek. Stąd nasycone alkohole monohydroksylowe mają temperatury wrzenia i topnienia odpowiednio wyższe od temperatur wrzenia i topnienia węglowodorów o tej samej liczbie atomów węgla w cząsteczce.

Ze wzrostem liczby atomów węgla w łańcuchu, czyli ze wzrostem wpływu tego łańcucha na właściwości związku (długi łańcuch węglowodorowy jest dominującą częścią cząsteczki) maleje rozpuszczalność w wodzie, jak i reaktywność alkoholi. Wyższe alkohole dobrze rozpuszczają się w heksanie i innych węglowodorach. Alkohole mają odczyn obojętny, a w roztworze wodnym nie ulegają dysocjacji elektrolitycznej.

Alkohole reagują:

  1. z metalami aktywnymi (sód, potas, magnez, na gorąco – wapń), tworząc alkoholany, np.
    CH3CH2OH + Na → CH3CH2ONa + 1/2 H2
    • łatwość rozerwania wiązania RO-H maleje w kierunku: alkohol I-rzędowy > alkohol II-rzędowy > alkohol III-rzędowy
    • powstające alkoholany ulegają hydrolizie anionowej (jak sól mocnej zasady i słabego kwasu), np. wodny roztwór etanolanu sodu ma odczyn zasadowy, co potwierdza jonowy zapis tego procesu:
      CH3CH2O + H2O → CH3CH2OH + OH
  2. z halogenowodorami (HX = HCl, HBr, HI), tworząc halogenki alkilowe:
    CH3CH2OH + HX → CH3CH2X + H2O
    • podstawianie grupy –OH zachodzi najłatwiej dla alkoholi III-rzędowych
  3. z kwasami organicznymi lub nieorganicznymi, tworząc estry

Alkohole ulegają:

  1. odwodnieniu (eliminacji wody) tworząc – w wysokiej temperaturze i w obecności katalizatora (Al2O3) – alkeny, np.
    Odwodnienie alkoholi
    • eliminacja wody zachodzi zgodnie z regułą Zajcewa
  2. reakcji odwodnienia 2 cząsteczek w obecności kwasu H2SO4,w której powstają etery
    Uwodnienie alkoholu w obecnosci h2so4
  3. łagodnemu utlenianiu podczas ogrzewania, np.
    Utlenianie alkoholu
    • alkohole I-rzędowe utleniają się do aldehydów
    • alkohole II-rzędowe utleniają się do ketonów
    • utlenianie alkoholi III-rzędowych zachodzi trudno i prowadzi do rozpadu cząsteczek na mniejsze fragmenty
poleca 61% 63 głosów

Metody otrzymywania alkoholi

reakcja halogenków alkilowych (X = Cl, Br, I) z mocnymi zasadami w środowisku wodnym redukcja aldehydów lub ketonów w obecności katalizatora(np. Ni, Pd): uwodnienie alkenów (addycja wody) w obecności kwasów: addycja wody zachodzi zgodnie z regułą Markownikowa Znaną od dawna metodą otrzymywania alkoholu etylowego jest fermentacja alkoholowa cukru, którą sumarycznie można przedstawić równaniem:

poleca 50% 77 głosów

Alkohole polihydroksylowe

Glicerol reaguje z kwasem azotowym(V) tworząc nieorganiczny ester triazotan(V) glicerolu. Związek ten popularnie nazywa się nitrogliceryną. Alkohole polihydroksylowe również reagują z metalami aktywnymi, np. glicerol tworzy w tych warunkach propan-1,2,3-triolan sodu: i dodatkowo z wodorotlenkiem miedzi(II) (reakcja przebiega w temperaturze pokojowej) tworząc lazurowo-niebieski kompleks. Reakcja ta służy do wykrywania związków posiadających w cząsteczce co najmniej dwie grupy –OH...

poleca 72% 314 głosów

Fenole

Sa to związki zawierające grupę hydroksylową –OH bezpośrednio związaną z atomem węgla w pierścieniu aromatycznym. Najprostszym przedstawicielem tej grupy jest benzenol (hydroksybenzen), zwany fenolem, o wzorze C 6 H 5 –OH Fenol otrzymujemy w reakcji opisanej poniższymi równaniami: C 6 H 5 -Cl + 2 NaOH → C 6 H 5 -ONa + NaCl + H 2 O C 6 H 5 ONa + HCl → C 6 H 5 -OH + NaCl Fenol wykazuje wyraźny charakter kwasowy. W roztworze wodnym dysocjuje jak kwas, czyli odszczepia kation wodoru...

Podoba się? Tak Nie

Materiał opracowany przez eksperta

Czas czytania: 3 minuty