profil

Lipidy

poleca b/d

Lipidy /tłuszczowce/
Są estrami wyższych kwasów tłuszczowych i alkoholi jedno– lub wielowodorotlenowych. Dzielą się na tłuszczowce proste /zbudowane z węgla, wodoru, tlenu/ oraz złożone /zawierające dodatkowo inne pierwiastki – najczęściej fosfor i azot/. Wspólną cechą lipidów jest ich charakter hydrofobowy.

 

poleca 55% 31 głosów

Tłuszcze proste

Tłuszcze proste obejmują tłuszcze właściwe i woski. W tłuszczach właściwych /trójglicerydach/ alkoholem jest glicerol. W skład tłuszczów mogą wchodzić trzy reszty tego samego kwasu tłuszczowego lub różnych kwasów. Najczęściej są to: z kwasów nasyconych – kwas palmitynowy, kwas stearynowy, a z kwasów nienasyconych – kwas oleinowy. Większość tłuszczów roślinnych jest cieczami, gdyż zawierają przewagę kwasów tłuszczowych nienasyconych. W tłuszczach zwierzęcych obecne są głównie kwasy...

poleca 38% 50 głosów

Tłuszcze złożone

Tłuszcze złożone składają się z kwasów tłuszczowych, alkoholi oraz innych związków. Fosfolipidy zawierają resztę kwasu fosforowego. Budują błony biologiczne. Glikolipidy to tłuszcze złożone zawierające cukier. Podobnie jak fosfolipidy są składnikami błon. Lipidy izoprenowe mają budowę opartą na strukturze izoprenu, np. u roślin olejki eteryczne, fitol/składnik chlorofilu/, karotenoidy, witaminy A i K, kauczuk, u zwierząt cholesterol, hormony steroidowe, kwasy żółciowe, witamina D....

Podoba się? Tak Nie

Materiał opracowany przez eksperta