profil

Choroby układu pokarmowego.

poleca 85% 244 głosów

Treść
Grafika
Filmy
Komentarze

Jedną z częstych chorób jamy ustnej jest próchnica zębów.

Ząb składa się z dwóch części:
-korony;
-korzenia;
-Zębiny;

Korona to część zęba widoczna ponad dziąsłem. Korzeń zaś jest ukryty wewnątrz dziąsła. Koronę pokrywa szkliwo- najtwardsza substancja naszego ciała, które chroni delikatne naczynia krwionośne i nerwy znajdujące się wewnątrz zęba. Zębina jest kolejną twardą warstwą, która otacza i osłania wnętrze zęba.

Jeśli przez dłuższy czas na powierzchni zęba pozostaje cukier i bakterie powoduje to powstanie kwasu, który rozpuszcza szkliwo, czego rezultatem jest psucie się zęba i powstanie tzw. dziury. Infekcja może również zaatakować dziąsła, które zaczynają wtedy krwawić. Regularne mycie zębów usuwa cukier i bakterie, zapobiega psuciu sie zębów.


Kolejna choroba to zatrucie pokarmowe.
Trucizny przenikają do naszego organizmu. Najczęściej do zatruć dochodzi przez drogi pokarmowe. W większości są to zatrucia przypadkowe i częściej dotyczą dzieci, zwłaszcza tych młodszych. Przyczyną owych zatruć są zazwyczaj spożywanie żywności lub picie wody zanieczyszczonej drobnoustrojami.
Objawami zatruć są :
-wymioty;
-nudności;
-biegunka;
-skurcze brzucha;

Żywność może być zatruta jeszcze przed kupnem. Aby uniknąć zatrucia pokarmowego należy uważnie sprawdzać datę przydatności do spożycia, oraz w miarę możliwości dbać o higienę spożycia i przygotowywania posiłków. Zatrucia pokarmowe mogą dotyczyć większych grup ludzi, korzystających z ośrodków zbiorowego żywienia. W takich przypadkach każdy błąd lub uchybienie może wywołać zatrucie masowe. Przyczyną tych zatruć są często gronkowce, pałeczki z rodzaju salmonella i inne drobnoustroje chorobotwórcze.
Droga pokarmową szerzy sie wiele chorób zakaźnych. Należą do nich również m.in. wirusowe zapalenie wątroby (żółtaczka), czerwonka i dur brzuszny.

Do zakażenia tymi chorobami może dojść poprzez:
-bezpośredni kontakt z chorym lub jego wydalinami;
-zakażona wodę i produkty żywnościowe;
-nieprzestrzeganie zasad życia codziennego;

Jak unikać zakażenia?
-często myć ręce mydłem i ciepłą wodą;
-pić tylko przegotowana wodę i mleko;
-myć ręce po każdym skorzystaniu z toalety;
-spożywać pokarmy pochodzące z pewnych źródeł;
-zwalczać muchy i gryzonie;

Niektóre pasożyty wywołują choroby. Należą do nich :
Glista ludzka - wywołuje chorobą zwaną glistnicą. Zakażenie tym pasożytem wśród ludzi jest dość częste i następuje za pośrednictwem środowiska zewnętrznego. Najczęściej zakażeniu ulegają dzieci przenoszące do ust jaja glist.

Tasiemiec- gromada z typu płazińców, pasożytujących głównie w ciele człowieka. Uzbrojony, pasożytuje w jelitach człowieka. Jest niesłychanie długi, złożony z bardzo wielu części. Wywołuje chorobę zwaną tasiemczycą. Do zakażenia dochodzi poprzez zjedzenie mięsa surowego, bądź zepsutego, zawierającego wągry- larwy tasiemca.

Owsik- glistnica robaczkowa z rodziny glist pasożytniczych w jelicie grubym człowieka, występuje zwłaszcza u dzieci. Wywołuje również chorobę zwaną owsicą. Do zarażenia się owsikiem dochodzi najczęściej po przez nieprzestrzeganie zasad higieny.

Włosień kręty- pasożytniczy włosień, którego młodociane formy żyją w mięśniach niektórych ssaków, a dorosłe formy w jelicie cienkim, u człowieka wywołuje włośnice, oraz bardzo groźną, a nawet śmiertelną chorobę trychinę, ale bardzo rzadko. Do zakażenia najczęściej dochodzi po spożyciu nieprzebadanego mięsa wieprzowego, które zawiera larwy włosieni.

Czy tekst był przydatny? Tak Nie

Czas czytania: 3 minuty