profil

Woda

poleca 92% 101 głosów

Treść
Grafika
Filmy
Komentarze

WARUNKI, JAKIM POWINNA ODPOWIADAĆ WODA DO PICIA:
Zanieczyszczenia wody, takie jak muł, organizmy martwe i glony można usunąć przez FILTROWANIE. Do usuwania żywych organizmów, np. bakterii używa się środków odkażających, najczęściej jest to chlor w postaci podchlorynów. Chlor jest gazem szybko rozpuszczającym się w wodzie i działa odkażająco, zabijając bakterie.

Często przyczyną zanieczyszczeń są ścieki przemysłowe lub komunalne. Ścieki przemysłowe mogą zawierać substancje trujące, takie jak np. fenole i benzen i inne rozpuszczalniki organiczne ponadto siarczki, cyjanki i inne zanieczyszczenia. Ścieki komunalne zawierają bakterie chorobotwórcze.

W wodzie mogą być rozpuszczone niektóre składniki mineralne, takie jak wapń magnez, jod, żelazo i fluor. Obecność kwaśnych węglanów lub siarczków wapnia i magnezu w wodzie czyni ją twardą. Wody twarde są technicznie i higienicznie mniej warte, ponieważ wytwarzają dużo kamienia kotłowego i źle rozpuszczają mydło. Kwaśne węglany są nietrwałe, dlatego część z nich usuwa się podczas gotowania wody. Podczas gotowania znaczna część rozpuszczonych w niej soli osiada na dnie naczynia w postaci tzw. kamienia. Wody o dużym stopniu twardości mają smak gorzkawy, zwłaszcza po podgrzaniu. Smak ten zawdzięczają związkom wapnia i magnezu. Wody miękkie mają te same składniki, co wody twarde, lecz w znacznie mniejszych ilościach.

Woda do picia musi odpowiadać określonym wymogom sanitarno-epidemiologicznym. Powinna być bezbarwna, klarowna, bezwonna, orzeźwiająca w smaku, bez nadmiaru związków żelaza, magnezu, wapnia i manganu; baz bakterii chorobotwórczych pasożytów zwierzęcych, ich larw i jaj. Temperatura wody do picia powinna być niska, w granicach 7-22*C. Woda pitna powinna zawierać w minimalnej ilości związki chemiczne, takie jak jod, fluor i inne makro i mikro elementy określone normami ustalonymi przez Ministerstwo Zdrowia i Opieki Społecznej.
picia powinna być przezroczysta, bezbarwna, pozbawiona zapachów i przyjemna w smaku, zimna, bez zanieczyszczeń szkodliwych dla zdrowia i o odpowiednim stopniu twardości, wolna od drobnoustrojów chorobotwórczych.

Najlepszą i najbardziej nadającą się do picia jest woda źródlana. Jest ona czysta, przezroczysta, zimna i o odpowiednim stopniu twardości. W niektórych wodach źródlanych rozpuszczone są dodatkowe wartościowe składniki mineralne i taka woda nosi nazwę WODY MINERALNEJ. W wodach mineralnych są rozpuszczone różne sole. Prawie każda woda mineralna zawiera w przewadze jeden lub kilka składników mineralnych i wówczas może służyć jako woda lecznicza. Należy pamiętać, że WODY LECZNICZE działają jako środki farmakologiczne (lekarstwa), dlatego picie ich może zalecić tylko lekarz.

Czy tekst był przydatny? Tak Nie

Czas czytania: 2 minuty