profil

Posiłek w biurze

poleca 87% 102 głosów

Treść
Grafika
Filmy
Komentarze

Posiłek w biurze jest ograniczony pewnymi bardzo ważnymi zasadami. Przede wszystkim ważne jest gdzie, kogo usadzimy. Przy stole prostokątnym usadzamy gości po dłuższych stronach stołu po środku siada główny gość, zaś po jego lewej stronie tłumacz, a po prawej pomocnik gospodarza. Na przeciwko siada gospodarza po jego prawej stronie pomocnik gościa.
Na stole powinno się znajdować przed każdym uczestnikiem obiadu, jedno nakrycie składające się z jednego talerza do dania głównego. Na nim postawiony talerz głęboki do zupy, a na tym talerzu talerzyk z przystawką. Po prawej stronie talerzy położone są dwa noże (jeden do przystawki drugi do dania głównego) oraz łyżka do zupy, a po lewej dwa widelce (jeden do przystawki drugi do dania głównego). Nad talerzami położona jest mała łyżeczka, trzonkiem z prawej strony. Służy ona do deseru, lub gdy jest podawana kawa lub herbata.
Z prawej strony stawiamy kieliszki (lub inne szkło). Gruby okrągły, na wysokiej nóżce kieliszek jest podawany do czerwonego wina, a wąski, podłużny, na niskiej nóżce do białego wina.
Serwetka ozdobnie ułożona leży po lewej stronie talerzy, lub rozłożona jest na dużym talerzu.
Posiłek jest podawany w następującej kolejności: najpierw jest przystawka, następnie zupa lub krem, potem danie główne a na koniec deser.
Posiłek zaczyna jeść gospodarz, dopiero potem reszta gości.
Przed napiciem się należy delikatnie otrzeć usta serwetka, aby nie zostały ślady po ustach

Czy tekst był przydatny? Tak Nie

Czas czytania: 1 minuta