profil

Narządy czucia,powolnienia i smaku

poleca 85% 452 głosów

Treść
Grafika
Filmy
Komentarze

1.Narządy chemiczne :
a) smak - receptory smakowe znajdują się na błonie śluzowej języka oraz na podniebieniu miękkim. Receptory te występują w postaci kubków smakowych leżących w brodawkach językowych. Człowiek rozróżnia 4 podstawowe smaki :
- gorzki
- kwaśny
- słodki
- słony
b) węch - receptorami są komórki znajdujące się w błonie śluzowej nosa (ok.3000 róznych zapachów)

2. Narządy czucia :
a) powierzchniowego - występują w skórze w postaci ciałek odbierających wrażenia dotyku , bólu i ciepła. Rozmieszczone są nierównomiernie - najwięcej jest na wargach , opuszkach palców , najmniej w skórze grzbietu.
b) głębokiego - leżą głębiej pod skórą (w mięśniach , stawach) dzięki nim oceniamy ciężar , kształt , twardość przedmiotów oraz odbieramy ból np.: przy stanach zapalnych .

Czy tekst był przydatny? Tak Nie