profil

Składniki pokarmowe

Ostatnia aktualizacja: 2021-05-27
poleca 82% 3683 głosów

Treść
Grafika
Filmy
Komentarze

Cukry


Są to węglowodany. Cukry są głównym źródłem energii dla organizmu.

Skrobia -> Glukoza -> Glikogen.

Glikogen jest odkładany w mięśniach i w wątrobie.

Przykłady produktów z zawartością skrobi: makaron, ziemniaki, pieczywo, kasza, rośliny strączkowe. Błonnik jest też cukrem. Pomaga w trawieniu pokarmów.

Tłuszcze


Tłuszcze to zapasowy materiał energetyczny. Tłuszcze składają się z długich łańcuchów kwasów tłuszczowych „spiętych” po trzy glicerolem. Nadmiar tłuszczy nasyconych (zwierzęcych) powoduje chorobę układu krążenia (cholesterol).

Białka


Białka to skomplikowane związki chemiczne, stanowiące przestrzenne "układanki", złożone z aminokwasów. Nasz organizm sam nie wszystkie potrafi sam sobie wytworzyć. Białka wykorzystywane są przez organizm głównie do budowy komórek- potrzebne są one wszystkim. Białka zwierzęce są wartościowsze niż białka roślinne. Powinniśmy spożywać ich w stosunku 1:1.

Sole mineralne i witaminy.


Są to regulatory procesów życiowych. Ponadto sole mineralne pełnią funkcję budulcową. Składniki mineralne to np. fosfor, wapń, żelazo, fluor. Witaminy otrzymujemy z pożywienia, tylko D z promieni słonecznych.

Załączniki:
Czy tekst był przydatny? Tak Nie

Czas czytania: 1 minuta