JADŁOSPIS DEKADOWY
Dzień I
I śniadanie
- 2 kromki chleba pszenno-żytniego posmarowane masłem,
- twarożek (2 cienkich plastrów sera białego półtłustego)z rzodkiewką i jogurtem naturalnym
- szklanka kakao z mleka 2%
II śniadanie
- 1 kanapka chleba pszenno-żytniego z masłem, szynką kanapkową i ogórkiem zielonym
- szklanka herbaty z cukrem
- pomarańcza
Obiad
- zupa jarzynowa zaprawiona śmietanką
- ziemniaki, nieduży pulpet z ryby, z sosem koperkowym
- surówka z marchewki i jabłka doprawiana olejem słonecznikowym
- szklanka kompotu z truskawek
Podwieczorek
- jogurt owocowy
- ciasto drożdżowe
Kolacja
- 2 kromki chleba pszenno-żytniego z masłem, pasztetem drobiowym
- szklanka herbaty owocowej z cukrem
Dzień II
I śniadanie
- 2 kromki chleba pszenno-żytniego z masłem i ogórkiem
- jajecznica z 2 jaj na maśle (robiona na parze)
- szklanka kawy mlecznej (z mleka 2%)
II śniadanie
- 1 kromka chleba pszennego, z masłem, polędwicą z kurczaka, z sałatą i pomidorem
- szklanka herbaty z cukrem
- winogron
Obiad
- zupa cytrynowa z ryżem zaprawiona śmietanką
- kopytka z gulaszem wieprzowym
- surówka z cykoni z sosem jogurtowym
- szklanka soku wielowarzywnego
Podwieczorek
- koktajl ze szklanki świeżego zsiadłego mleka i 1 szklanki świeżych malin
- banan
Kolacja
- ryż zapiekany z jabłkami
- szklanka herbaty owocowej z cukrem
Dzień III
I śniadanie
- 2 bułki kajzerki z masłem, rybą gotowaną i pomidorem
- szklanka herbaty z cukrem i cytryną
II śniadanie
- szklanka maślanki z musli (z owoców dyni)
- truskawki
Obiad
- barszcz czerwony zabielany śmietanką
- kasza jęczmienna gotowana,
- cielęcina w potrawce
- szklanka kompotu z jabłek
Podwieczorek
- budyń śmietankowy
- brzoskwinia
Kolacja
- 2 bułki kajzerki z masłem,
- parówka gotowana
- surówka z selera doprawiona śmietanką
- szklanka herbaty z cukrem
Dzień IV
I śniadanie
- 2 kromki (70 g) chleba żytniego z masłem i szynką
- surówka z rzodkiewek doprawiona śmietanką
- szklanka kawy mlecznej (z mleka 2%)
II śniadanie
- 1 kromka chleba żytniego z masłem, sałatą, serem żółtym i ogórkiem
- szklanka herbaty z cukrem
- kiwi (słodkie)
Obiad
- krupnik z ryżem zabielany śmietanką
- ziemniaki posypane zieloną pietruszką
- małe udko z kurczaka (pieczone)
- buraczki czerwone
- szklanka kompotu ze śliwek suszonych
Podwieczorek
- jogurt owocowy
- jagody z cukrem
Kolacja
- makaron z serem białym
- szklanka herbaty owocowej z cukrem
- kawałek babki biszkoptowej
Dzień V
I śniadanie
- płatki owsiane (na mleku 2%)
- 1 kromka z masłem i dżemem jagodowym
- szklanka herbaty z cukrem
II śniadanie
- bułka kajzerka z masłem, polędwicą z indyka
- surówka z pomidorków i ogórka
- szklanka herbaty z cukrem
Obiad
- zupa ogórkowa z ryżem gotowanym
- pieczeń wieprzowa z sosem
- surówka z białej kapusty i marchewki doprawionej olejem słonecznikowym
- szklanka soku pomarańczowego
Podwieczorek
- szklanka kefiru
- gruszka (średnia)
Kolacja
- bułka kajzerka z masłem
- sałatka jarzynowa
- szklanka herbaty z cukrem
Dzień VI
I śniadanie:
- 2 bułeczki (kajzerki) z masłem i jajkiem (gotowanym);
- szklanka kawy zbożowej
II śniadanie
- szklanka maślanki
- drożdżówka z jabłkiem
Obiad
- zupa pomidorowa z makaronem
- ziemniaki
- kotlet mielony z indyka
- marchewka z groszkiem (gotowana)
- szklanka soku z czarnej porzeczki
Podwieczorek:
- sałatka owocowa ze słonecznikiem
- czekolada mleczna (3 kostki)
Kolacja:
- bułka grahamka z masłem, kiełbasą szynkową
- surówka z kapusty pekińskiej doprawionej oliwą z oliwek
- szklanka herbaty z cukrem
Dzień VII
I śniadanie
- kasza manna (na mleku 2%)
- rogal maślany z masłem i dżemem morelowym
- szklanka herbaty owocowej z cukrem
II śniadanie
- 1 kromka chleba Graham z masłem i pastą jajeczną i sałatą
- szklanka herbaty z cukrem i cytryną
- jabłko
Obiad
- rosół z lanymi kluskami
- ziemniaki puree,
- gołąbek z ryżem i mięsem polany sosem pomidorowym
- szklanka soku marchwiowo-brzoskwiniowego
Podwieczorek
- szklanka kefiru
- kisiel
- ananas (2 plastry)
Kolacja
- 2 kromki chleba Graham z masłem i polędwicą luksusową
- surówka ze świeżego ogórka i papryki doprawiona śmietanką
- szklanka herbaty owocowej z cukrem
Dzień VIII
Śniadanie:
- zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi
- kanapka z chleba pszennego, z rzodkiewką i sałatą
II Śniadanie:
-serek homogenizowany waniliowy
- morela
Obiad:
-zupa kalafiorowa z ziemniakami,
- zraz drobiowy
- ziemniaki
- warzywa gotowane
Podwieczorek:
- herbatniki
- galaretka
- szklana soku ze świeżej marchwi
Kolacja:
- 2 bułki, kajzerki z masłem, i serem żółtym
- szklanka mleka
Dzień IX
I śniadanie
- 2 bułki grahamki z masłem, serkiem topionym z dodatkiem szynki
- szklanka kakao (z mleka 2%)
2 śniadanie:
- bułka słodka
- szklanka herbatki z dzikiej róży z cukrem
- pomarańcza
Obiad:
- chłodnik jabłkowy
- ziemniaki
- kotlet mielony
- marchew z cukrem (starta na tarce)
Podwieczorek:
- kasza manna ugotowana na gęsto, polana sokiem
- herbatka z cukrem
Kolacja
- 2 bułeczki (kazjerki) z masłem, serem żółtym i pomidorem
- szklanka mleka;
Dzień X
I śniadanie:
- płatki kukurydziane z mlekiem
- bułka zwykła mała z masłem szynką i sałatą
- herbata z cukrem
II śniadanie:
- rogalik z masłem i dżemem
- jabłko
Obiad:
- zupa jarzynowa
- ziemniaki z pulpetami rybnymi
- surówka z jabłka i marchewki
Podwieczorek:
- bułka słodka z budyniem
- brzoskwinia
Kolacja:
- chleb razowy z pastą jajeczną i szczypiorkiem
- szklanka kakao