profil

Witaminy

poleca 85% 123 głosów

Treść
Grafika
Filmy
Komentarze

Zw. organiczne o różnorodnej strukturze chemicznej, warunkujące prawidłowy przebieg procesów życiowych. Witaminy są biokatalizatorami swoistych lub ogólnych reakcji biochemicznych. Wprowadzane wraz z pokarmem do organizmu ludzkiego (lub zwierzęcego), syntetyzowane przez rośliny. Brak określonej witaminy (awitaminoza) lub niedobór witaminy (hipowitaminoza) powoduje występowanie zmian chorobowych. Nadmiar witamin też jest szkodliwy.
Witaminy niezbędne dla człowieka:
- A (oleje, tran, jaja, pełne mleko, sery)
- D (oleje rybne, tran, preparaty syntetycznej witaminy D, naświetlanie promieniami słonecznymi)
- E (oleje jadalne, sałata)
- K ( kapusta, szpinak, wątroba)
- C (owoce cytrusowe, owoce głogu, jarzyny spożywane na surowo)
- P (papryka, owoce cytrusowe)
Grupa witamin B:
- B1 (drożdże, wątroba, sery, ciemny chleb, mięso)
- B2 (drożdże, wątroba, sery, jaja)
- B6 (drożdże, fasola, jaja, mięso)
- PP (wątroba, mięso, drożdże, zboża)
- H (głównie synteza przez bakterie jelitowe, wątroba, drożdże, mleko, żółtko jaja)
- B12 (wątroba, nerki, mięso)

Czy tekst był przydatny? Tak Nie
Przeczytaj podobne teksty