profil

Grzyby w punktach

Ostatnia aktualizacja: 2020-09-15
poleca 85% 1126 głosów

Treść
Grafika
Filmy
Komentarze

1. Formy występowania:
a) jednokomórkowe – np. drożdże
b) komórczaki – np. pleśniak
c) wielokomórkowe, nie tworzące owocników – np. kropidlak
d) wielokomórkowe, tworzące owocniki złożone z kapelusza i trzonu – np. borowik

2. Charakterystyczne cechy budowy:
a) plecha grzybów to grzybnia złożona z nitkowatych strzępek mających budowę komórkową
b) ściany komórkowe zbudowane najczęściej z chityny
c) nie posiadają plastyków, a barwa ich jest spowodowana barwnikiem w wakuoli lub ścianie komórkowej
d) glikogen – materiał zapasowy

3. Odżywianie:
a) organizmy cudzożywne:
- saprobionty
- pasożyty – np. rdza źdźbłowa, huba
- grzyby symbiotyczne – np. żyjące w symbiozie z drzewami (mikoryzie): borowik, koźlarz, maślak lub wchodzące w skład porostów
b) pokarm wchłaniany jest po uprzednim enzymatycznym rozłożeniu poza organizmem grzyba

4. Oddychanie:
a) beztlenowe – np. drożdże (fermentacja)
b) tlenowe

5. Rozmnażanie:
a) przez zarodniki
b) przez fragmentacje grzybni
c) przez pączkowanie – np. drożdże
6. Znaczenie grzybów:
a) pozytywne:
- są reducentami w przyrodzie
- w symbiozie z glonami tworzą porosty
- w mikoryzie żyją w symbiozie z drzewami:
-- sosną
-- bukiem
-- dębem
-- brzozą
- pędzlaki służą do produkcji penicyliny oraz witamin – A, B2, B12
- drożdże używane są w przemyśle piekarniczym, gorzelniczym, mleczarskim (kefiry, sery)
- walka biologiczna ze szkodnikami
b) negatywne:
- powodują grzybice
- zatrucia grzybami kapeluszowymi
- pasożyty roślin
- peśnienie produktów spożywczych i materiałów przemysłowych

Przegląd grzybów – grzyby jadalne i trujące
1. Różnice w budowie drożdży, grzyba pleśniowego, grzyba owocnikowego:
a) drożdże – jednokomórkowe, paczkujące
b) pleśniowe – komórczaki lub wielokomórkowe, rozmnażają się poprzez zarodniki; zwane również pleśnią
c) owocnikowi – bezkapeluszowe i kapeluszowe (blaszkowe, rurkowe i inne formy hymenoforu)

2. Porównanie gatunków jadalnych z podobnymi do nich gatunkami trującymi:
a) gąska zielonka (nieregularny kształt kapelusza o kolorze żółto-zielonym; blaszki zielono-żółte; trzon bez rozdęcia na dole, zagięty) lub gołąbek zielony (zielony kapelusz; białe blaszki; trzon biały, bez pochwy) vs muchomor sromotnikowy
b) pieczarka (blaszki białe -> różowe -> brązowe; lekko rozdęty trzon) vs muchomor jadowity i wiosenny

Załączniki:
Czy tekst był przydatny? Tak Nie
(0) Brak komentarzy

Treść zweryfikowana i sprawdzona

Czas czytania: 2 minuty