liofilowe (cząstki fazy rozproszonej wykazują duże powinowactwo do ośrodka dyspersyjnego, czyli rozpuszczalnika) | liofobowe (cząstki fazy rozproszonej nie wykazują powinowactwa do ośrodka dyspersyjnego, czyli rozpuszczalnika) |
fazą rozpraszającą jest woda | |
hydrofilowe | hydrofobowe |
z reguły są odwracalne | z reguły nieodwracalne |
najczęściej są to roztwory wodne substancji wielkocząsteczkowych (białka,skrobi, żelatyny, gumy arabskiej) | tworzą je zole metali, ich tlenków, wodorotlenków, siarczków |
cząstka fazy rozproszonej jest w otoczce solwatacyjnej | cząstka fazy rozproszonej adsorbuje na swej powierzchni jony określonego jednego znaku |
trwałość tych koloidów wiąże się z istnieniem otoczki salwatacyjnej | trwałość tych koloidów wiąże się z istnieniem sił elektrostatycznego odpychania cząstek fazy rozproszonej wywołanych przez jednoimienne ładunki powierzchniowe |
Wybrane cechy roztworów koloidalnych:
- ruchy Browna – nieustanne, chaotyczne ruchy (postępowe,obrotowe i drgające) cząstek fazy rozproszonej w ośrodku ciekłym lub gazowym,
- efekt Tyndalla – rozpraszanie światła na cząstkach fazy rozproszonej,
- elektroforeza – ruch cząstek fazy rozproszonej w polu elektrycznym: anaforeza (ku anodzie) lub kataforeza (ku katodzie),
- koagulacja – łączenie się cząstek fazy rozproszonej w większe zespoły, czyli tworzenie żelu.