profil

Charakterystyka roztworów koloidalnych

poleca 34% 12 głosów

roztwory koloidalne
liofilowe – cząstki fazy rozproszonej wykazują duże powinowactwo do ośrodka dyspersyjnego, czyli rozpuszczalnika liofobowe – cząstki fazy rozproszonej nie wykazują powinowactwa do ośrodka dyspersyjnego, czyli rozpuszczalnika
gdy fazą rozproszoną jest woda
cząstki fazy rozproszonej są hydrofilowe cząstki fazy rozproszonej są hydrofobowe
cząstka fazy rozproszonej jest w otoczce hydratacyjnej cząstka fazy rozproszonej adsorbuje na swej powierzchni jony jednego znaku
z reguły są odwracalne z reguły są nieodwracalne
najczęściej są to roztwory wodne substancji wielkocząsteczkowych (białka, skrobi, żelatyny, gumy arabskiej) tworzą je zole metali, ich tlenków, wodorotlenków, siarczków
trwałość tych koloidów wiąże się z istnieniem otoczki hydratacyjnej trwałość tych koloidów wiąże się z istnieniem sił elektrostatycznego odpychania cząstek fazy rozproszonej, wywołanych przez jednoimienne ładunki powierzchniowe
Podoba się? Tak Nie

Materiał opracowany przez eksperta

Czas czytania: 1 minuta

Spis treści