|
wzór ogólny |
wybrane właściwości |
alkohol |
R–OH |
Związki aktywne chemicznie: wchodzą w reakcje z metalami aktywnymi, halogenowodorami; biorą udział w reakcjach eliminacji wody, utleniania do aldehydów lub ketonów, jak również do kwasów karboksylowych, reakcjach estryfikacji. Otrzymywanie: z halogenków alkilowych, przez redukcję aldehydów i ketonów, utlenianie alkenów lub w wyniku fermentacji alkoholowej (etanol). |
enol |
R–CH=CH–OH |
Nietrwałe związki, nie występujące w stanie wolnym, przegrupowują się do aldehydów i ketonów (tautomeria keto-enolowa). |
tiol |
R–SH |
Związki o charakterystycznym, nieprzyjemnym zapachu. |
fenol |
Ar–OH |
Fenole reagują z metalami, zasadami, ulegają substytucji elektrofilowej: bromowaniu, nitrowaniu, alkilowaniu, halogenowaniu. Otrzymywanie: z chlorobenzenu oraz kwasu benzenosulfonowego. |
eter |
R–O–R |
Etery alifatyczne są mało reaktywne; etery cykliczne znalazły zastosowanie w laboratoriach chemicznych jako związki poprawiające rozpuszczalność soli i katalizatory. |