profil

Tłuszcze - wiadomości ogólne.

poleca 85% 110 głosów

Treść
Grafika
Filmy
Komentarze

TŁUSZCZE - (lipidy) estry gliceryny i wyższych kwasów tłuszczowych

1.Kwasy tłuszczowe:
a)nasycone (masłowy,palmitynowy,stearynowy)
b)nienasycone
- jednonienasycone (oleinowy,erukowy)
- wielonasycone (linolowy,linolenowy,arachidnowy)

Estry kawsów nasyconych ->konsystencja stała
Estry kwasów z przewagą nienasyconych -> konsystencja płynna

2.podział tłuszczów wg budowy chemicznej:
Lipidy<- Tłuszczoowce
Tłuszcze proste=>trójglicerydy,woski
Tłuszcze złożone=>fosolipidy,glikolipidy,sulfolipidy
Sterole=>cholesterol,witamina D
Izoprenoidy=>karoten
Tokoferole=>witamina E

3.Podział tłuszczów wg pochodzenia:
a)roślinne
- oleje (rzepakowy,sojowy,słonecznikowy,palmowy,kukurydziany,lniany,bawełniany,krokoszowy,kokosowy,arachidowy,sezamowy)
- oliwa

b)zwierzęce (smalec,słonina,łój,sadło,masło,tran)

4.Właściwości tłuszczów:
- nie rozpuszczalne w wodzie
- rozpuszczalne w rozpuszczalnikach organicznych (benzen,chloroform,eter)
- mają zdolność tworzenia emulsji
- są lżejsze od wody
- chłoną łatwo obce zapachy
- pod wpływem:światła,temperatury,metali,wody,drobnoustrojów ulegają częściowej hydrolizie
- są rozpuszczalnikami witamin A,D,E,K

Tłuszcze występują w organizmie jako:
a)zapasowe
- tkanka podskórna
- tkanka międzymięśniowa
- jama brzuszna

b)konstytucyjne
- tłuszcz który jest materiałem budulcowym tkanek i nie może być wykorzystany do celów energetycznych

Czy tekst był przydatny? Tak Nie

Czas czytania: 1 minuta