profil

Allelopatia

Ostatnia aktualizacja: 2021-06-04
poleca 85% 130 głosów

Treść
Grafika
Filmy
Komentarze

Allelopatia – to wzajemne oddziaływanie roślin na siebie, przyśpieszające lub hamujące wzrost i rozwój poprzez wydzielanie substancji chemicznych.

1. Substancje te, wydzielane poprzez żywy organizm roślinny lub uwalnianie podczas rozkładu jego resztek hamują lub pobudzają wzrost i kiełkowanie określonych roślin.

2. Allelopatia dodatnia
- po życie sieje się chabra
- po rzepaku rumianek
- po pszenicy kąkol
- w ziemniakach łubin
- cebule koło truskawek
- dynię koło fasoli.

3. Allelopatia ujemna
- pszenicę po jęczmieniu
- mak po ziemniakach
- wszystkie rośliny obok orzecha włoskiego.

Czy tekst był przydatny? Tak Nie
Komentarze (2) Brak komentarzy

To jest material na sciage.Skrot myslowy.Masz w tym racje ale to zdecydowanie za malo na jaka kolwiek prace;-(

LUDZIE a co byście chcieli?? Pod "ALLELOPATIA" kryje się wyjaśnienie tego słowa. Ja uważam, że praca jest dobra. Może nie na 6, ale 5 spokojniutko mogę dać. Krótko ale treściwie. I tak ma być =)

Treść zweryfikowana i sprawdzona

Podobne tematy
Typ pracy