profil

Występowanie soli w gospodarstwie domowym

Ostatnia aktualizacja: 2020-07-22
poleca 84% 2836 głosów

Treść
Grafika
Filmy
Komentarze


Nazwa soli

Nazwa zwyczajowa

Wzór

Zastosowanie

Występowanie

Chlorek sodu

sól sodowa kwasu chlorowodorowego, sól, sól kuchenna

NaCl

· jest używana bardzo często w kuchni, np. do przyprawiania potraw i konserwowanie żywności, stąd nazwa - sól kuchenna;


Największe Kopalnie:

Wieliczka, Kłodawa, Bochnia

Azotan (V) potasu


saletra potasowa
saletra indyjska
E252

KNO3


w konserwacji mięsa i jako utleniacz, do produkcji barwników

Azotan potasu występuje w przyrodzie w niewielkich ilościach w postaci minerału nitrokalitu w krajach o suchym, gorącym klimacie, m.in. w Chinach i Indiach.

Azotan (V) sodu




saletra sodowa, saletra chilijska, nitronatryt

NaNO3

jest dodawany do konserw mięsnych



w konserwacji mięsa i jako utleniacz, do produkcji barwników



Służy do wyrobu leków, farb i emalii. Stosowany w chemii analitycznej, do produkcji luster, materiałów fotograficznych, jako środek odkażający oraz do uzdatniania wody.




Występuje na obszarach suchych i gorących, gdyż jest łatwo rozpuszczalny w wodzie. Powstaje w procesie odparowania, którego wynikiem są złoża solne. Występuje zwykle w towarzystwie halitu, anhydrytu, gipsu. Największe złoża nitronatrytu występują na pustyni Atacama w Chile - stąd powstała pierwotna nazwa "saletra chilijska" (złoże ma ok. 600 km długości i kilkadziesiąt szerokości i do 2 m miąższości). Ważne złoża występują też w Boliwii, Peru, Egipcie, Indiach, Kazachstanie oraz w USA.

Azotan (III) potasu

dawniej azotyn potasu KNO2

KNO2


· ma niebagatelne znaczenie w konserwacji mięsa (oznaczenie EWG - E249), gdyż zapobiega tworzeniu się jadu kiełbasianego, jednak ze względu na szkodliwość azotanów(III) sugeruje się ograniczenie ich używania jako konserwantów, jednak całkowite zastąpienie innymi związkami nie jest możliwe.



Węglan wapnia




CaCO3

Stosowany do wyrobu papieru, kitu, past do zębów, farb, gumy, wapna palonego, cementu, kredy do pisania.

Azotan (V) srebra


Lapis ( z łac. lapis infernalis - kamień piekielny)

AgNO3

Stosowany jest do otrzymywania innych soli srebra, w lecznictwie, do wyrobu luster, farb do włosów i materiałów światłoczułych.

Węglan magnezu


MgCO3

Stosowany do produkcji pudrów (kosmetycznych) i pasty do zębów

Wodorowęglan sodu


soda oczyszczona, kwaśny węglan sodu, bikarbonat, dwuwęglan sodu

NaHCO3

Stosowany jako składnik proszku do pieczenia, napojów gazowanych oraz leków na nadkwasotę. Niegdyś był też stosowany przy gaśnicach pianowych – jako środek pianotwórczy, jako substancja pochłaniająca zapachy i wilgoć oraz do zmiękczania wody.


Węglan amonu

węglan diamonu,

sys. trioksowęglan(IV) amonu

(NH4)O3

Jest odczynnikiem laboratoryjnym, składnikiem mieszanin oziębiających i środków gaśniczych, znajduje ponadto zastosowanie w lecznictwie, w przemyśle winiarskim (przyśpiesza fermentację), włókienniczym, ceramicznym, spożywczym (składnik proszku do pieczenia).

Załączniki:
Czy tekst był przydatny? Tak Nie
(0) Brak komentarzy

Treść zweryfikowana i sprawdzona

Czas czytania: 3 minuty

Rozkład materiału