profil

Kraina Etiopska - prezentacja multimedialna.

poleca 84% 781 głosów

Treść
Grafika
Filmy
Komentarze

Kraina etiopska obejmuje kontynent afrykański na południe od zwrotnika Raka i przybrzeżny pas Półwyspu Arabskiego.
Do krainy etiopskiej zalicza się także Madagaskar, który charakteryzuje się jednak odmienną fauną. Zdaniem wielu specjalistów Madagaskar zasługuje na wydzielenie w osobną krainę madagaskarską.
Kraina etiopska leży w strefie klimatów równikowych i zwrotnikowych.

Dominującymi formacjami roślinnymi są
- las równikowy
- sawanna.

FAUNA tego obszaru jest bardzo bogata i zróżnicowana, rozwijała się bowiem na kontynencie ukształtowanym już przed 100 milionami lat.

Wiele jest endemitów takich jak dobrze znane
- żyrafy,
- zebry,
- słonie afrykańskie,
- hipopotamy,

inne mniej popularne to
- sekretarze
- mrównik.

Fauna krainy etiopskiej wykazuje dużo podobieństw do fauny krainy orientalnej, gdyż przez długi czas rozwijały się one jako całość, a ponadto Afryka i Azja mają od dawna połączenie lądowe.

KRAINA ETIOPSKA
ZWIERZĘTA AFRYKI
- ZWIERZĘTA SAWANNY,
- ZWIERZĘTA WODNE,
- MIESZKAŃCY LASÓW,
- MIESZKAŃCY PUSTYŃ

ANTYLOPY - W Afryce można spotkać 72 z 84 gatunków antylop. Antylopy są roślinożerne i żywią się prawie wyłącznie trawami.

GEPARDY - Gepard, chociaż wiemy o nim najmniej ze wszystkich wielkich kotów Afryki, ma długie, cienkie, ale muskularne kończyny i charakterystyczne cętkowane futro. To najbardziej elegancki wielki kot w Afryce.

MAMBY CZARNE - Podobnie jak wszystkie gady, mamba czarna jest zmiennocieplna i korzysta z ciepła zewnętrznego do utrzymania temperatury ciała. W rejonach Afryki Wschodniej można często spotkać mamby czarne wygrzewające się na słońcu, na niższych gałęziach drzew lub na skałach.

ŻYRAFY - Żyrafy zamieszkują suche sawanny na południe od Sahary. Wybierają te miejsca, gdzie pojawiają się drzewa. Chociaż żyrafy można często spotkać w grupach, wiele gatunków z afrykańskich równin nie żyje w stadach.

STRUSIE - Strusie zamieszkują otwarte, suche regiony wschodniej i środkowej Afryki. Żyją w stadach, zwykle w towarzystwie gnu, antylop, zebr i innych zwierząt roślinożernych, z którymi nawiązują szczególny rodzaj współpracy. Zwierzęta kopytne płoszą owady i gryzonie, które potem zjadają strusie, a z kolei strusie ostrzegają przez zbliżającym się niebezpieczeństwem.

GUŹCE - Guźce występują w całym regionie Afryki Równikowej. To jedyne świniowate, które adaptowały się do życia w rejonach, w których nie ma wody przez kilka miesięcy w roku.

GNU - W Afryce żyją dwa gatunki gnu: gnu brunatne i gnu pręgowane. Te dwa gatunki występują na równinach i porośniętych akacjami sawannach Afryki Wschodniej i Południowej.
ZEBRY - Kontynent afrykański zamieszkują trzy gatunki zebry. Najczęściej i najliczniej występującym jest zebra stepowa. Zebra Grevy-ego występuje głównie w Kenii, a zebra górska w południowo-zachodniej Afryce.

KROKODYLE - Krokodyle nilowe zamieszkują wszystkie regiony kontynentu afrykańskiego. Mimo że ważą około jednej tony i mierzą ponad pięć metrów długości, krokodyle są bardzo szybkie na krótkich dystansach, nawet na suchym lądzie.

FLAMINGI - Flaming różowy jest najwyższym gatunkiem flamingów. Samce w pozycji stojącej osiągają wysokość 1,5 metra. Najczęściej można je spotkać brodzące po bagnach i korytach płytkich rzek w południowej i wschodniej Afryce.

WARANY NILOWE - Zamieszkują strefy klimatu umiarkowanego ze stałym dostępem do wody. Rzadko można je spotkać z dala od rzek, jezior czy akwenów retencyjnych. Są wspaniałymi pływakami i w obliczu zagrożenia szybko wskakują do wody, zwykle z głośnym pluskiem.

SZYMPANSY - To jedne z najbardziej rozwiniętych małp człekokształtnych. Uważane są za najinteligentniejsze i najbardziej podobne do człowieka. Wyróżniamy dwa odrębne gatunki szympansów: szympans (Pan troglodytes) i szympans karłowaty (bonobo).

GORYLE - Goryle to największe ssaki naczelne na ziemi, ale bardzo nieśmiałe. Ci przyjacielscy wegetarianie żyją w rodzinnych stadach, składających się z dominującego samca, kilku dorosłych samic i ich dzieci.

PYTONY - Pyton skalny zamieszkuje afrykańskie lasy i sawanny. Głównie żyje w środowisku leśnym, ale można go spotkać w rzekach i jeziorach, a czasami wspina się na drzewa.

AFRYKAŃSKA PAPUGA POPIELATA - Na wolności afrykańska papuga popielata zamieszkuje zachodnie i środkowe regiony Afryki. Żyje głównie w nizinnych lasach deszczowych i na porębach. Wyróżniamy dwa podgatunki żako: większą papugę popielatą kongijską (Psittacus erithacus erithacus) oraz mniejszą i ciemniejszą papugę popielatą liberyjską (Psittacus erithacus timneh).

LIKAONY - Likaony zamieszkują głównie suche regiony i sawanny Afryki Wschodniej. Długonogie, z ogromnymi szczękami i wielkimi uszami jak u nietoperza likaony są jednymi z najskuteczniejszych mięsożerców w Afryce.

WIELBŁĄDY - Wielbłądy, stworzone do życia na pustyni, wykształciły wiele niezwykłych cech, które pozwalają im przetrwać w tak trudnych warunkach.

HIENY - Hieny to najliczniejsza grupa zwierząt mięsożernych w Afryce. Z trzech gatunków afrykańskich najrzadszym jest hiena cętkowana. Hiena pręgowana żyje w Afryce Wschodniej. Najmniejsza i najbardziej płochliwa hiena brunatna zamieszkuje sawanny południowej Afryki.
SURYKATKI - Surykatki to ssaki z rodziny łaszowatych zamieszkujące afrykańskie sawanny. Głównie można je spotkać na obrzeżach pustyni Kalahari w południowej Afryce.

STRUSIE: Są to największe i najszybsze nielotne ptaki lądowe. Na dłuższych dystansach biegają z prędkością 50 km/h, a w sprincie nawet 70 km/h. Mogą żyć nawet 75 lat
wysokość: 1,7-2,5 m
masa: 93-160 kg

TRZEWIKODZIOBY: wysokość ok. 100-120 cm, rozpiętość skrzydeł do 2,33 m. Najbardziej charakterystyczną częścią ciała trzewikodzioba jest gruby, szeroki, lecz krótki dziób. Zwykle jest opuszczony ku dołowi, często nawet oparty na szyi.

SEKRETARZ
- nietypowa sylwetka: Ma stosunkowo długie nogi z długimi palcami, zaokrąglone skrzydła i zakrzywiony dziób. Dodatkowo na głowie posiada ozdobny czubek.
- długość ciała ok. 125-140 cm

MADAGASKAR


FOSSA (Cryptoprocta ferox)
Jest największym i jednym z najrzadziej spotykanych nocnych zwierząt mięsożernych na Madagaskarze. Długość dochodzi do 85 cm, ogon takiej samej długości. Zamieszkuje lasy

LEMUR MYSZATY (Microcebus munus)
Ten lemur ma długość 11-13 cm, waży oko 50 gr. Wśród naczelnych jest najmniejszym zwierzęciem. Żyje na drzewach w lasach zachodniej części Madagaskaru. Prowadzi nocny tryb życia. Jest gatunkiem bardzo zagrożonym.

LEMUR PSTRY (Varacia variegata)
Inaczej nazywany różnobarwnym lemurem. Liczy niecałe 50 cm długości (bez ogona). Jest jednym z najładniejszych leniwców. Gatunki te żyją w lasach na wschodnich wybrzeżach Madagaskaru. Na wymarciu. Około 300 osobników żyje w ogrodach zoologicznych.

PALCZAK AYE (Daubentonia madagscariensis)
To nadzwyczaj mocne stworzenie osiąga długość 45 cm. Od roku 1933 uważany za gatunek wymarły, ale w 1957 roku stwierdzono, że to pomyłka. Jednak jest zagrożony. Liczba żywych okazów - nieznana. W roku 1966 przewieziono 9 osobników na pobliską wysepkę będącą terenem Madagaskarskiego Parku Narodowego

SIFAKA
(Propithacusverreauxi)
Jest jednym z gatunków różnobarwnych lemurów. Długość dochodzi do 50 cm. 10 z podgatunków żyje w lasach Madagaskaru. Grozi im wyginięcie, ponieważ zrujnowana została ich przestrzeń życiowa.

INDRI
(Indri indri)
Największa "półmałpa". Długość 70 - 80 cm. Żyje w północno - wschodnich lasach Madagaskaru. Żeruje w czasie dnia. Jest gatunkiem rzadkim. Grozi im całkowite wyginięcie.

Załączniki:
Podoba się? Tak Nie
Polecane teksty:
Sprawdzone hasła:
(0) Brak komentarzy

Treść sprawdzona

Czas czytania: 6 minut