profil

Rizoktonioza

poleca 85% 115 głosów

Treść
Grafika
Filmy
Komentarze

Rizoktonioza jest chorobą grzybową. Szkodliwość gospodarcza rizoktoniozy wyraża się obniżką plonów i pogorszeniem jakości plonów. Wielkość strat plonu zależy od warunków termiczno ? wilgotnościowych, szczególnie w okresie wiosny, gdzie występuje najgroźniejsza forma rizoktoniozy - zgorzel kiełków, który występuje na młodych stolonach. Na rozwijających się w glebie kiełkach pojawiają się brązowe wżery rozwijającego się grzyba. Patogen może porazić wszystkie znajdujące się na bulwie kiełki. Na plantacji występują wtedy puste miejsca, rośliny są opóźnione w rozwoju a gdy patogen zniszczył niektóre występujące na bulwie kiełki to rośliny są o zmniejszonej liczbie łodyg. Gdy występuje wysoka wilgotność to na łodygach tuż nad powierzchnią gleby może pojawić się opilśń łodygowa która przerastając w głąb łodygi utrudnia przewodzenie wody i składników pokarmowych. Sprzyja temu chłodna i wilgotna wiosna i zbyt głębokie sadzenie. Aby zapobiec temu należy sądzić zdrowe sadzeniaki do dostatecznie ogrzanej gleby, zbierać ziemniaki z pola zaraz po zakończeniu wegetacji i chemicznie zaprawiać sadzeniaki zaprawami grzybobójczymi, które mogą opóźnić wschody. Zabieg ten w uprawie wczesnych ziemniaków jest polecany. Zaprawiając bulwy przeciw rizoktoniozie podczas sadzenia chronimy je przed gniciem kiełków, występowaniem opilśni łodygowej i osopowatości bulw zapobiegając jednosześnie opóźnieniu rozwoju roślin, zmniejszenia plonu i zawartości skrobi w bulwach. Prawidłowe wykonanie zabiegu zapewnia stosowanie formy płynnej preparatu np. Rizolex 50 WP.

Czy tekst był przydatny? Tak Nie

Czas czytania: 1 minuta