profil

Wegetarianizm

poleca 85% 139 głosów

Treść
Obrazy
Wideo
Komentarze

WEGETARIANIE

Czasami dieta zależy od przekonanań religijnych. Wiele religii nie uznaje spożywania mięsa np. buddyzm, hinduizm, taoizm, dżinizm

Wielu wegetarian uważa, że zwierzęta nie mogą cierpieć i powinny być lepiej traktowane przez ludzi. Sprzeciwiają się oni brutalnemu zabijaniu zwierząt na farmach i nadmiernej produkcji mięsa. Wielu z nich wierzy, że nie powinni spożywać mięsa dla dobra wszystkich żywych stworzeń.

Niektórzy z etycznych wegetarian porównują zwierzęta do ludzi – zwierzę nie chce zginąć, jednak nie ma żadnego wyboru i zostaje siłą zaciągnięte do rzeźni. Wszystkie inne zwierzęta, jego przyjaciele i rodzina będą cierpieć po jego stracie. Samo zwierzę ma także pragnienia na przyszłość i ma prawo cieszyć się z życia, nie powinno cierpieć i być zabite tylko po to, aby wyżywić człowieka, gdy istnieją dla niego lepsze metody pożywienia.

Dla niektórych wegetarianizm jest także stylem życia opierającym się na ścisłych regułach etycznych nieszkodzenia innym istotom żywym, ściśle powiązanym z szeroko rozumianą ekologią.

Wielu wegan nie je jaj i nabiału z przekonania, że przy przemysłowym charakterze ich produkcji zwierzęta cierpią nie inaczej niż przy zabijaniu.

Wegetarianizm

Wegetarianizm to rodzaj diety charakteryzujący się wyłączeniem z posiłków produktów pochodzenia mięsnego i ew. jaj lub nabiału.
Najogólniej wegetarianizm to zbiór kilku rodzajów diet, w tym weganizmu, fruktarianizmu i samego wegetarianizm, o wszystkich tych napiszemy niżej


Wegetarianizm rozwinął się na subkontynencie indyjskim około czterech tysięcy lat temu. Miał wtedy charakter czysto religijny, przedhinduistyczny.
W europie pojawił się w VI wieku przed naszą erą., za jego twórcę uważa się greckiego filozofa Pitagorasa, który nadał mu znaczenie czysto etyczne.

Ichtiwegetarianizm - polega na wyłączeniu z diety mięsa czerwonego i drobiu, a pozostawiająca ryby.

Fleksitarianizm - dieta polegająca na spożywaniu tylko kilku posiłków mięsnych w tygodniu. Pojęcie to ma również drugie znaczenie, według którego za fleksitarian uznaje się osoby spożywające mięso tylko okazjonalnie (np. poza domem, na przyjęciach, w domach przyjaciół lub dalszej rodziny), a stosujące w swoim domu dietę wegetariańską lub wegańską.

Laktoowowegetarianizm - połączenie laktarianizmu i owowegetarianizmu - jada się pokarmy z wyjątkiem mięsa wszystkich zwierząt, ich przetworów i serów żółtych

Laktowegetarianizm - laktowegetarianie nie spożywają mięsa i jaj, ale dopuszczają w swoim jadłospisie nabiał.

Witarianizm – dieta polegająca na spożywaniu wyłącznie świeżych warzyw i owoców. Odrzuca jakiekolwiek potrawy gotowane. Witarianie rezygnują również z wszelkich napojów typu kawa, herbata, soki, na rzecz świeżej, najlepiej źródlanej wody.

Makrobiotyzm – polegający na spożywaniu tylko i wyłącznie słabo rozwiniętych kiełków roślin.

Pollowegetarianizm - polega na wyłączeniu z diety całego mięsa poza drobiem.

Owowegetarianizm - owowegetarianie nie spożywają mięsa i nabiału, jednak dopuszczają spożywanie jaj.

Semiwegetarianizm - dieta wyłączająca mięso czerwone (wieprzowinę i wołowinę), a dopuszczająca mięso białe (drób i ryby).

Weganizm - odmiana wegetarianizmu odrzucająca mięso i inne produkty pochodzenia zwierzęcego (jaja i nabiał), a czasem także miód. Weganie unikają m.in. skórzanych czy wełnianych ubrań oraz kosmetyków zawierających składniki pochodzenia zwierzęcego lub testowanych na zwierzętach.

Frutarianizm - frutarianie jedzą jedynie owoce, orzechy, nasiona i inne rośliny, które mogą być zdobyte bez uszkodzenia zewnętrznego rośliny. Mogą jeść dla przykładu pomidory, jabłka, dynie, czy fasolki, ale nie mogą ziemniaków i szpinaku.

Wpływ diety wegetariańskiej na zdrowie
Większość naukowych autorytetów w sprawach żywieniowych, (m.in. American Dietic Associaton, Physicians Committee for Responsible Medicine, National Health Service") zgodnie twierdzi, że przemyślana i dobrze zrównoważona dieta wegetariańska jest jedną z najzdrowszych diet stosowanych przez ludzi.
Potwierdzają to liczne statystyki i badania epidemiologiczne prowadzone na dużą skalę w USA i w Wielkiej Brytanii. Wegetarianie jako grupa, w porównaniu z resztą populacji na tym samym terenie, zazwyczaj wykazuje niższą, średnią masę ciała, niższy poziom cholesterolu we krwi, niższe ciśnienie krwi, znacznie mniej przypadków zawału serca, nadciśnienia, cukrzycy, kilkunastu rodzajów nowotworów, osteoporozy i miażdżycy.

Rzekomy niedobór białek oraz aminokwasów wśród wegetarian stosujących zrównoważoną dietę nie został nigdy wiarygodnie dowiedziony. Głównym źródłem białka w diecie wegetariańskiej, w zależności od odmiany diety, mogą być jaja, mleko i jego przetwory lub rośliny wysokobiałkowe, takie jak np. rośliny strączkowe (w szczególności rozmaite przetwory sojowe) czy kasze.

Stwierdzono, że w pewnych okresach życia, przy niewłaściwie skomponowanej diecie wegetariańskiej mogą występować niedobory witaminy B12 (głównie u osób starszych), witaminy D (u dzieci i młodzieży), żelaza i cynku.

Niedoborów można stosunkowo łatwo uniknąć modyfikując odpowiednio swoją dietę w tych okresach życia poprzez włączenie do posiłków produktów wegetariańskich bogatszych w te witaminy i minerały.

W uzasadnionych medycznie przypadkach można również uzupełniać niedobory sztucznie, poprzez regularne spożywanie odpowiednich suplementów stosując się do zalecanego dawkowania.

Podoba się? Tak Nie
Polecane teksty:

Czas czytania: 4 minuty

Typ pracy