profil

Definicja alkoholi, otrzymywanie alkoholi

poleca 85% 1246 głosów

Treść
Grafika
Filmy
Komentarze

Definicja alkoholi – są to pochodne węglowodorów w cząsteczkach, których jeden lub więcej atomów wodoru zostało zastąpione grupami hydroksylowymi (OH). Podział alkoholi ze względu: a)na budowę szkieletu węglowego: alkohole nasycone, alkohole nienasycone, alkohole aromatyczne b)ze względu na ilość grup hydroksylowych: alkohole jedno wodorotlenowe, alkohole wielo wodorowe. Alkohole jedno wodorowo tlenowe – są to alkohole, które są pochodnymi węglowodorów posiadają 1 grupę hydroksylową (OH). Szereg homologiczny alkoholi jedno wodorotlenowych: CH3-OH, CH3-CH2-OH etan-1-ol, CH3-CH2-CH2-OH propan-1-ol. Rzędowość alkoholi: a)alkohole pierwszorzędowe: CH3-CH2-CH2-OH – są to alkohole, w których grupa hydroksylowa OH związana jest węglem łączące bezpośrednio 2 atomy wodoru b)alkohole 2 rzędowe: CH3-CH-CH3 (2 OH) – są to alkohole, w których grupa hydroksylowa OH związana jest z węglem łączący bezpośrednio. C) trzecio rzędowe- są to alkohole, których grupa hydro, OH związana jest z C nie łączącym żadnego AT. H. Otrzymywanie alkoholi: a) chlorowce alkoholów przez zastosowanie, chlorowza grupa hydroksylowa pochodząca z wody C2H5-Cl+HoH>HCl+C2H5-OH b)w wyniku reakcji przyłanczania addycji wody do podwójnego wiązania w alkoholach, CH2=CH2+HOH>CH3-CH2-OH c) CH3=CHO+H2>CH3-CH2-OH d) przez hydrolizę estrów CH3-COOC2H5+H2O>CH3-COOH+C2H5-OH. METANOL: Otrzymywanie: w wyniku suchej dyscylacji drewna, przez redukcje tlenku węgla z wodorem w temp. 250 C z użyciem katalizatora i przed ciśnieniem, CO+2H>CH-OH. Właściwości fizyko chemiczne: cieć bezbarwna o charakterystycznym zapachu, wrze w temp. 64,7 C, miesza się w każdym stosunku wagowym, silna trucizna, Mimo obecności grupy hydroksylowej OH nie wykazuje w roztworach wodorowych odczyny zasadowego, może reagować z metalami alkaicznymi, jest związkiem palnym spala się do tlenu węgla IV i wody. Zastosowanie: do produkcji tworzyw sztucznych, barwników, do ochrony roślin, jako rozpuszczalnik. ETANOL: Otrzymywanie: w wyniku fermentacji alkoholowej C6H12O6>2C2H5+OH+2CO2, przez uwolnienie etenu CH2= CH2+H2O>C2H5-OH, przez działanie wodorotlenku potasowego na chlorek etylowy C2H5-Cl+KOH>KCl+C2H5-OH.Właściwości fizyko chemiczne etanolu: ciecz, bezbarwna, lotna, o charakterystycznym zapachu, o ostrym pierzącym smaku, wrze w temp. 78 C, w wodzie miesza się także w stosunku wagowym (chemicznie), mogą reagować z kwasami C2H5-OH+H-COOH>H-COO-C2H5+H2O, reaguje także z metalami 2C2H5-OH+2Na>2C2H5-Ona+1H2, alkohol etylowy łatwo ulega reakcji utleniania 2C2H5-OH>CH3-C (H,=O)+H2, wywołuje nieodwracalną koordynacje białka, wykazuje słaby charakter zasadowy. Zastosowanie: do wyrobów alkoholowych, w przemyśle farmaceutycznym, kosmetycznym, do produkcji octu, jako rozpuszczalnik farb i lakierów, jako dodatek do mieszanek paliw ciekłych. ALKOHOLE POLICHYDROKSYLOWE– są to związki, których cząsteczki zawierają więcej niż 1 grupę hydroksylową związaną z różnymi atomami C. Nazewnictwo – nazwy tworzymy od nazwy węglowodoru macierzystego dodając końcówkę (ol) oraz liczebnik określający liczbę grup hydroksylowy OH. Lokanty określające położenie grup hydr omieszcza się przed liczebnikiem. Otrzymywanie – a) glikol: przez działanie wodorotlenku srebra dwóchlorowco pochodne alkany, b) gliceryna: w wyniku reakcji hydrolizy tłuszczy. Zastosowanie: a) glikol – do produkcji włókien szt., do produkcji laminatów, jako dodatek do farb oraz jako dodatek płynów niezamarzających do chłodnic samochodowych. b) gliceryna – do produkcji materiałów wybuchowych, wybuchowych przemyśle farmaceutycznym, kosm. , w przemyśle spożywczym do słodzenia. FENOLE – są to hydroksylowe pochodne węglowodorów aromatycznych zawierające grupy hydroksylowe związane węglem pierścienia aromatycznego (fenol- benzen). Podział fenoli – jednowodorotlenowe – wielowodorotlenowe. Właściwości fenoli – substancja krystaliczna, topi się 43 C, jest substancją bezbarwną, łatwo ulega procesowi utleniania (wiąże się to zmianą zabarwiania z różowej do brązowej, charakterystyczny zapach, w zimnej wodzie nie rozpuszczalny, żrący, w dużym dostępie tlenu pierścień rozpada się tworząc krasy alofatyczne. Właściwości chemiczne – fenol jest słabym kwasem reaguje z wodorotlenkami dając fenolany. Zastosowanie: do produkcji tworzyw szt. , barwników, materiałów wybuchowych, do wyrobu farb i lakierów, jako dodatek do płynów dezynfekujących typu lizol, karbol.

Czy tekst był przydatny? Tak Nie
Przeczytaj podobne teksty

Czas czytania: 3 minuty