profil

Firama opylająca tosty.

poleca 85% 239 głosów

Treść
Grafika
Filmy
Komentarze

KATSUM
(BIZNES PLAN)

Streszczenie

Przedmiotem biznes planu jest przedsięwzięcie inwestycyjne polegające na uruchomieniu jednodniowej linii usługowej do produkcji drobnowymiarowych elementów spożywczych, takich jak tosty oraz ciepłe napoje oraz działalność usługową w zakresie usług uczniowskich . Jakość stosowanych materiałów do końcowego produktu jest bardzo wysoka, co dodatkowo zwiększa popyt na nasze towary. Materiały
AGD takie, jak wysokiej jakości tostery są wykorzystywane nie tylko w przypadku wykonywania tostów naszej produkcji , ale również do „ztostowania” kanapek uczniowskich ich domowej produkcji.
Inwestorem przedsięwzięcia będą rodzice Co. Firma posiada odpowiednio przygotowaną kadrę menedżerską oraz logistyczną. Osoby, które będą odpowiadały za marketing i sprzedaż naszego przedsięwzięcia inwestycyjnego dały się poznać w swojej dotychczasowej pracy jako osoby kreatywne oraz efektywne w działaniu.
Z dotychczasowego rozpoznania rynku wynika, że nasza oferta będzie miała nabywców. Rynek producentów drobnowymiarowych materiałów spożywczych dopiero rozwija się na terenie szkoły. Zdobyte dotychczas doświadczenie oraz nowe doświadczenia w produkcji materiałów spożywczych mogą w przyszłości zaowocować przewagą konkurencyjną, którą zdobędziemy nad sąsiednimi konkurentami, którzy niewątpliwie pojawią się na naszym rynku w chwili rozpoczęcia programu firmy Katsum.
Największym zagrożeniem dla naszej inwestycji może być nieuczciwa konkurencja ze strony firm sąsiednich irmy te wykorzystując swój potencjał finansowy mogą walczyć z konkurencją poprzez sztuczne zaniżanie cen. Szybkie podjęcie decyzji z naszej strony o stworzeniu stanowiska może skutkować tym, że wykorzystując inne nasze atuty (dodatkowe usługi oraz miła higieniczna obsługa) wygramy walkę konkurencyjną. Jednocześnie niepodjęcie decyzji o inwestycji może postawić naszą firmę na niekorzystnej pozycji w walce konkurencyjnej na rynku uczniów w naszej szkole przez okres działalności firmy (kilka godzin) oraz w systemie oceniania z przedsiębiorczości.
Biznes Plan przy obliczeniu kosztów oraz dochodów potwierdza opłacalność .Należy prognozować, że w przypadku poprawy ogólnej koniunktury gospodarczej w naszej szkole(apetyt uczniów na nasze towary) będzie wzrastało zapotrzebowanie na materiały spożywcze. Tak więc przedsięwzięcie ma pełne szanse powodzenia. .....


Dane ogólne

1.Dane spółki
Nazwa spółki: „KATSUM”
Przedmiot działalności: Działalność gastronomiczna oraz usługowa w zakresie pomocy przy pracy domowej
Siedziba spółki: yyyyyyyyyyyy
Telefon : xxxxxxxxxxxx

2.Dane o pracownikach

Prezes: x
Wiceprezes: xx
Przedstawiciel firmy: xxx
Główny księgowy: x
Kierownik do spraw finansowych: x
Kierownik do spraw technicznych: xxx



3. Podstawowe cele działalności:
- Zaspokojenie potrzeb fizjologicznych uczniów naszej szkoły, jakim jest zawsze niezaspokojony głód podczas przerw międzylekcyjnych.
- Zapewnienie spokoju ducha poprzez przepisywanie, bądź odrabianie za kogoś jego pracy domowej. (W czasie nie krótszym niż 35 min)
-Zebranie pieniędzy od niezaspokojonych pokarmowo uczniów na cele wyższe założycieli, które nie mogą być niestety podane ze względu na ich bardzo prywatny charakter

4. Dobra i Usługi Oferowane w KATSUM:

Dobra gastronomiczne:

- Ciepły Tost z Wróżbą, Serem i Przyprawami
- Ciepły Tost z Wróżbą Serem, Ketchupem
- Ciepły Tost z Wróżbą, Serem, Wędliną, Ketchupem
- Ciepła Herbata
- Ciepła Kawa
- Ciepła Kawa ze Śmietaną
- Ztostowanie Kanapek + Wróżba Gratis

Usługi Typowo Szkolne:

- Przepisywanie prac domowych z Przedmiotów niehumanistycznych
- Odrabianie prac domowych z: fizyki, matematyki


PLAN MARKETINGOWY:

1. Odbiorcy

Firma KATSUM swoje usługi będzie kierowała szczególnie do młodzieży szkolnej uczęszczającej do I LO im. Ks. Elżbiety w Szczecinku. Bardzo prawdopodobne jest też, że z naszych usług będzie korzystać kadra szkoląca (wyłącznie usługi gastronomiczne)

2.Dostawcy komponentów

Wiodące markety w naszym powiatowym mieście Szczecinek


3.Ceny Oferowanych Dóbr i Usług (ceny są jeszcze nie oficjalne i mogą ulec zmianie)

Ceny są najniższe w okolicy, dostosowane do kieszeni wygłodzonej klienterii szkolnej

Dobra gastronomiczne:

- Ciepły Tost z Serem i Przyprawami --1 zł
- Ciepły Tost z Serem, Ketchupem -- 1,2 zł
- Ciepły Tost z Serem, Wędliną, Ketchupem -- 1,5 zł
- Ciepły Tost z Serem, Ketchupem, i Wróżbą Chińską -- 1,5 zł
- Ciepła Herbata -- 1 zł
- Ciepła Kawa -- 1zł
- Ciepła Kawa ze Śmietaną i Cukrem -- 1,5 zł
- Ztostowanie Kanapek – 0,5 zł

Usługi typowo szkolne:

- Przepisywanie prac domowych z Przedmiotów nie humanistycznych -- 1zł za Stronę A5
- Odrabianie prac domowych z: fizyki, matematyki -- 2zł za zadanie (możliwość negocjacji)



4. Dystrybucja
- Korzystna lokalizacja firmy
- Duży wybór potraw i dań w menu
- Niepowtarzalne usługi dostępne jedynie w firmie KATSUM

5. Promocja
- reklama poprzez ulotki, plakaty, zadowolonych klientów
- rabaty
- promocje




PLAN TECHNICZNY:

1. Nakłady inwestycyjne

10 Chlebów Tostowych – 15,9 zł
Ser - 22zł
3 Ketchupów (2 łagodne, 1 Pikantny) – 9zł
Wędlina – 5 zł
Masmix – 3 zł
Paczka Kawy - 4 zł
Paczka Herbaty – 2zł
Cukier – 2zł
Kubeczki i Talerzyki Jednorazowe – 6 zł
Sprzęt AGD (Wypożyczenie) – 0,1zł
Reklama – 5 zł

Razem: 74zł


2. Źródła finansowania inwestycji

- Rodzice Co. ( Pożyczka długoterminowa, bez odsetek)




3. Plan ilościowy produkcji oraz przychód

Firma będzie działała od godziny 8:45 do 14:30 w tym czasie mnie 6 przerw, biorąc średnią statystyczną sprzedamy około 6 – 9 tostów na przerwę, 2 – 5 Kaw lub Herbat na przerwę i dostaniemy zlecenie na zrobienie/przepisanie 1-3 prac domowych. Czyli jest nam potrzebne właśnie mniej więcej tyle produktów ile wymieniono 2 paragrafy wyżej. Produkcja taka daje przychód około 17 zł na przerwę.. czyli w ciągu całego dnia 102 zł

4. Planowany Zysk

Po odliczeniu Kosztów od zysku otrzymujemy wspaniałą kwotę zysku równą 49 zł 10 gr (Dodajmy tylko fakt, że ta opcja jest stosunkowo pesymistyczna i wyczerpuje tylko około 73% zakupionych produktów, szczerze mówiąc liczymy na większy zysk)


ANALIZA SZANS POWODZENIA I RYZYKA

Szanse Powodzenia:
Mocne strony:- Wysoko wykwalifikowana kadra- Tanie i dobrej jakości produkty- Dobre warunki produkcji- Wysoko wyspecjalizowane umysły ścisłe do prac domowych- Wysoka wydajność wytwórcza w okresie działalności firmy- przyjazna i wzbudzająca zaufanie obsługa- spełniamy wymogi zgodne z normami europejskimi - w planach firmy pod uwagę wzięte zostały promocje i oferty specjalne- długoletnia tradycja i doświadczenie- każdy nasz tost posiada nie tylko walory smakowe ale również wizualne , aromatyczne oraz kształcące i inspirujące do działania (wróżba) - Ekologiczne opakowania Słabe strony : - Brak zbytu na nasze towary z powodu braku monopolu na usługi- Możliwe problemy z zasilaniem- Duża ilość konkurentów- Problemy z legalizacją usług typowo szkolnych

Możliwości zysku:Zysk od 1 tosta wynosi około 40- 50 gr Zysk od kubka kawy - 50 gr Zysk od kubka herbaty – 40gr Zysk od prac domowych itp. – 2 zł Jesteśmy w stanie wyprodukować 100 tostów Maksymalny zysk 44,7 zł


Możliwości strat:Koszt nakładów wynosi 69 zł , w przypadku totalnego fiaska pieniądze te się zmarnują, ale najemy się do syta





ZAKOŃCZENIE

Reklama, promocje, liczne upusty dla stałych klientów na pewno przywiodą gości. Wspaniały klimat, wyśmienite menu i grzeczna obsługa przyprowadzą do nas ludzi energicznych i pełnych życia, dostatecznie głodnych, czy zdesperowanych aby zapoznać się z naszą firmą, która na pewno nie zawiedzie ich oczekiwań

To główne atuty, jakie wróżą powodzenie przedsięwzięcia.

Czy tekst był przydatny? Tak Nie

Czas czytania: 7 minut