profil

Kuchania brytyjska

poleca 85% 619 głosów

Treść
Grafika
Filmy
Komentarze

Kuchnia brytyjska nie jest zaliczana do najbardziej wyszukanych w Europie. Brytyjczycy jedzą dość duże ilości mięsa, (które dla polskiego smakosza może niekiedy wydawać się niedosmażone). Popularnym daniem jest ryba podawana z frytkami. Za jedno z dań narodowych uchodzi beefburger - hamburger z wołowiny. Brytyjczycy spożywają puddingi. Najpowszechniejszym serem na Wyspach jest cheddar. W większości restauracji można zamówić cieszące się duża popularnością dania wegetariańskie. Masowy napływ imigrantów (przede wszystkim z państw Commonwealthu) spowodował zadomowienie się ich rodzimych kuchni w Wielkiej Brytanii. Do najpopularniejszych z nich należą: hinduska, pakistańska, afrykańska, chińska, malajska i libańska. Anglicy są słusznie postrzegani jako najwięksi na świecie miłośnicy herbaty. Wierzą, że jest ona remedium na wszystko – choroby, stresy, niepowodzenia. Mawiają: „Idź do domu i zrób sobie filiżankę pysznej herbaty”. Jaki rodzaj herbaty? To zależy od statusu społecznego. Klasa pracująca będzie piła bardzo powszechną PG - mocną, słodką i z mlekiem. Klasa niższa średnia i średnia wybierze Twining`s lżejszą, już raczej bez cukru. Klasa średnia wyższa i wyższa będzie się delektować słabą Earl Grey ledwie zabarwioną mlekiem. Spożycie piwa jest wysokie, podobnie jak i różnorodność oferowanych rodzajów piwa. Najpopularniejszym rodzimym gatunkiem jest „Ale”. Najsłynniejszym trunkiem z Wysp jest whisky. Zachodnia Anglia słynie z jabłecznika, napoju produkowanego w licznych odmianach z lokalnych jabłek. Na co dzień Anglicy w ogóle nie przywiązują wagi do tego, co jedzą. Dzień zaczyna się od ciastek lub „batonów śniadaniowych”. Na lunch zjada się kupione kanapki. Wszystko kończy się późnym obiadem po dziewiętnastej, na który składa się góra frytek z octem i solą, smażone mięso lub ryba, makaron z żółtym serem albo inny gotowy zestaw obiadowy z dużą zawartością soli i tłuszczu. Zakąski w ciągu dnia to chipsy i czekolada. Trendy żywieniowe dotyczące tak zwanego zdrowego stylu życia są obsesją klasy średniej średniej i wyższej średniej. Wydanie przyjęcia staje się prawie niemożliwe. Jeden preferuje dietę Atkinsa, drugi jest wegetarianinem, a trzeci jest na diecie niskokalorycznej. A ostatnio modna jest nietolerancja, na przykład na produkty mleczne. Klasa wyższa raczej nie ulega modom i często zajada na śniadanie jajka na bekonie i popija brandy w ciągu dnia (królowa matka była tego przykładem). Piwo, whisky, znakomita jagnięcina, łosoś czy rewelacyjne dublińskie krewetki są produktami najwyższej jakości, cenionymi przez smakoszy i koneserów nie tylko na naszym kontynencie.

Czy tekst był przydatny? Tak Nie

Czas czytania: 2 minuty