profil

Barwniki, przeciwutleniacze, zagęszczacze i konserwanty

poleca 85% 377 głosów

Treść
Grafika
Filmy
Komentarze

Symbol
Nazwa polska Nazwa angielska Uwagi Stosowanie
E100 Kurkumina (kurkuma)
Curcumin
żółty barwnik pochodzenia roślinnego
w koncentratach i przyprawach

E101
Ryboflawina i 5’-fosforan ryboflawiny (laktoflawina)
Riboflavin and Riboflavin-5'-phosphate
żółty barwnik o odcieniu pomarańczowym (witamina B2)
różne substancje (np. Vegeta, dodawany do deserów, wypieków, itd)

E102
Tartrazyna
Tartrazine
cytrynowożółty barwnik
napoje w proszku, produkcja esencji owocowych, miodu sztucznego, musztarda

E104
Żółcień chinolinowa
Quinoline Yellow
żółty barwnik
karmelki, kisiel, nadzienie cukiernicze z pomady wodnej: anzelikowej, likworowej i piankowej

E110
Żółcień pomarańczowa
Sunset Yellow FCF, Orange Yellow S
pomarańczowy barwnik
marmolady, musztarda, żele, napoje oraz w przemyśle farmaceutycznym do barwienia powłok tabletek, guma do żucia

E120
Karmin, koszenila (karmin naturalny)
Cochineal, Carminic acid, Carmines
czerwony barwnik
barwienie żywności i preparatów farmaceutycznych

E122
Azorubina (chromotrop FB)
Azorubine, Carmoisine
czerwony barwnik
marmolady wiśniowe, budynie, lody, polewy cukiernicze

E123
Amarant
Amaranth
czerwony barwnik


E124
Czerwień koszenilowa
Ponceau 4R, Cochineal Red A
barwnik czerwony
barwienie wędzonych ryb i namiastek łososia, budynie w proszku, cukierki pudrowe prasowane o smaku owocowym oraz znakowanie mięsa po uboju

E127
Erytrozyna czterojodofluoresceina
Erythrosine
intensywnie czerwona
napoje i parówki (Dania) Niemcy – owoce konserwowane zawierające wiśnie, do barwienia wisienek koktajlowych i owoców kandyzowanych

E128
Czerwień 2G
Red 2G



E129
Czerwień Allura AC
Allura Red AC



E131
Błękit patentowy
Patent Blue V
barwnik niebieski
Głównie w przemyśle kosmetycznym, wyłącznie do barwienia drażetek

E132
Indygotyna
Indigotine, Indigo carmine
niebieska
Drażetki cukiernicze

E133
Błękit brylantowy FCF
Brilliant Blue FCF

produkty spożywcze, lekarstwa, kosmetyki, z wyjątkiem okolic oczu

E140
Chlorofile i Chlorofiliny
Chlorophylls and Chlorophyllins (Biophyll, Chloresium, Darotol, Ennds, Exodor-Grun, itd.)
zielone barwniki roślinne
Różne produkty

E141
Miedziowe kompleksy chlorofili i chlorofilin
Copper complexes of chlorophylls and chlorophyllins

wzmacnianie barwy groszku konserwowego , często uważany raczej za utrwalacz niż za barwnik

E142
Zieleń brylantowa (zieleń malachitowa G, zieleń diamentowa)
Greens S
barwnik zielononiebieski, syntetyczny
barwienie słodyczy

E150a
Karmel
Plain caramel
napojom nadaje barwę brunatną, wypiekom – aż do czarnej
podstawowy barwnik coca-coli i podobnych napojów, w dużych ilościach w każdym słodkim cieście, dodatek do kawy Inka

E150b
Karmel siarczynowy
Caustic sulphite caramel



E150c
Karmel amoniakalny
Ammonia caramel

nie dopuszczany jako dodatek do żywności

E150d
Karmel siarczynowo-amoniakalny
Sulphite ammonia caramel



E151
Czerń brylantowa
Brilliant Black BN, Black PN
intensywnie czarny
słodycze, kawior (tanie odmiany), cukiernicze wyroby żelowe – galaretki

E153
Węgiel drzewny medyczny
Vegetable carbon

produkcja słodyczy i wypieków

E154

Brown FK



E155

Brown HT



E160a
Karoteny: (i)Karoteny mieszane (alfa-, beta- i gamma-karoten) (ii)Beta-karoten
Carotenes: (i)Mixed carotenes (ii)Beta-carotene
prowitamina A
słodycze, margaryny i inne produkty zawierajace tłuszcze

E160b
Annatto, biksyna, norbiksyna
Annatto, bixin, norbixin
ekstrakt roślinny (barwnik żółty)
margaryny, oleje roślinne, żółte sery

E160c
Kapsantyna (kapsorubina)
Paprika extract, capsanthin, capsorubin
ekstrakt papryki (czerwony barwnik karotenoidowy)


E160d
Likopen (psi-likopina, psi-karoten)
Lycopene
ekstrakt pomidora (barwnik intensywnie czerwony)


E160e
beta-apo-8'-Karotenal (C 30)
Beta-apo-8'-carotenal (C 30)
karetenoid o pogłębionej barwie czerwonej, przechodzącej niemal w brunatną


E160f
Ester etylowy kwasu beta-apo-8'-karotenowego (C 30)
Ethyl ester of beta-apo-8'-carotenic acid (C 30)


E161b
Luteina
Lutein
naturalny lub syntetyczny intensywnie żółty barwnik
ciasta i słodycze

E161g
Kantaksantyna
Canthaxanthin

dekoracje ciast i owoce kandyzowane

E162
Betanina
Beetroot Red, Betanin
czerwień buraczana
sosy, namiastki mięsa (z białka soi), przetwory owocowe, guma do żucia

E163
Antocyjany
Anthocyanins
barwnik winogron oraz wielu jagód, także czerwonej porzeczki i czerwonej kapusty
poprawianie barwy napojów, konserw owocowych i słodyczy

E170
Węglany wapnia
Calcium carbonates
Kreda (biały pigment)
pasty do zębów (do calcipiryny dla osłony śluzówki żołądka przed kwasem acetylosalicylowym)

E171
Dwutlenek tytanu
Titanium dioxide

pasty do zębów, słodycze, guma do żucia, (duże ilości w paście Elmex, na powierzchnię drażetek. gumy do żucia i pierników)

E172
Tlenki i wodorotlenki żelaza
Iron oxides and hydroxides
brunatne
osłonki kiełbas

E173
Pył aluminiowy
Aluminium
srebrzyste
dekoracje słodkich kuleczek do ozdoby tortów lub mazurków

E174
Srebro (metaliczne)
Silver

dekoracje na wyrobach cukierniczych

E175
Złoto
Gold
prawdziwe płatki złota
likier „Goldwasser“

E180
Pigment rubinowy
Latolrubine BK
nierozpuszczalny w wodzie barwnik czerwony
osłonka woskowa serów

E181
Taniny
Tannins
substancja klarującą i środek filtracyjny



Dodatkowo może występować fiolet metylowy – do znakowania mięsa i bekonu oraz skórek serów twardych dojrzewających. Nie ma go jednak na liście E.



Symbol
Nazwa polska
Nazwa angielska
Uwagi i Stosowanie(w nawiasach przy nazwie środka spożywczego podano dopuszczalne ilości substancji konserwującej w mg/kg)

E200
Kwas sorbinowy (sorbowy)
Sorbic acid
margaryna(600), sery fromage fin(240), marmolady (1000), dżemy niskosłodzone, warzywa kwaszone w beczkach, przetwory rybne(1000), napoje typu Cola(80), wino(200), na powierzchni serów dojrzewających twardych i półtwardych (100)

E201
Sorbinian sodu
Sodium sorbate

E202
Sorbinian potasu
Potassium sorbate

E203
Sorbinian wapnia
Calcium sorbate

E210
Kwas benzoesowy
Benzoic acid
majonezy, marynaty, konserwy warzywne i owocowe, sałatki, przetwory owocowe, pomidorowe, rybne, sosy warzywne(1000), margaryna, tłuszcze cukiernicze itp.(1000), napoje gazowane(300)

E211
Benzoesan sodu
Sodium benzoate

E212
Benzoesan potasu
Potassium benzoate

E213
Benzoesan wapnia
Calcium benzoate

E214
para-Hydroxybenzoesan etylu (Sorbol A)
Ethyl p-hydroxybenzoate
przetwory owocowe, warzywne i rybne, tłuszcze cukiernicze, piekarnicze i kuchenne(1000), pasty do zębów, żelatyna spożywcza

E215
Sól sodowa para-hydroxybenzoesanu etylu
Sodium ethyl p-hydroxybenzoate

E216
para-Hydroxybenzoesan propylu (Sorbol P)
Propyl p-hydroxybenzoate

E217
Sól sodowa para-hydroxybenzoesanu propylu
Sodium propyl p-hydroxybenzoate

E218
para-Hydroxybenzoesan metylu
Methyl p-hydroxybenzoate


E219
Sól sodowa para-hydroxybenzoesanu metylu
Sodium methyl p-hydroxybenzoate


E220
Dwutlenek siarki (bezwodnik kwasu siarkawego, SO2)
Sulphur dioxide
powidła, dżemy, soki owocowe wysokosłodzone, koncentrat i przecier pomidorowy(125), żelatyna spożywcza(750), wino i miody pitne(200), piwo(20) ( chrzan tarty i musztarda (250), suszone owoce – morele, gruszki i śliwki (2000)

E221
Siarczyn sodu
Sodium sulphite

E222
Wodorosiarczyn sodu
Sodium hydrogen sulphite

E223
Dwusiarczyn sodu (pirosiarczyn sodu)
Sodium metabisulphite

E224
Dwusiarczyn potasu (pirosiarczyn potasu)
Potassium metabisulphite

E226
Siarczyn wapnia
Calcium sulphite

E227
Wodorosiarczyn wapnia
Calcium hydrogen sulphite

E228
Wodorosiarczyn potasu
Potassium hydrogen sulphite

E230
Bifenyl (difenyl)
Biphenyl, diphenyl
do impregnowania skórek owoców, szczególnie cytrusowych, ale wtedy nie zaleca się smażenia owych skórek w cukrze, ponieważ moczenie w wodzie nie usuwa bifenylu

E231
orto-Fenylo-fenol (Dowicide)
Orthophenyl phenol
do impregnowania skórek bananów

E232
Sól sodowa orto-fenylo-fenolu (orto-fenylo-fenolan sodu)
Sodium orthophenyl phenol
do impregnowania skórek cytrusów – SKÓRKI NIE POWINNY BYĆ SPOŻYWANE!

E233
Tiabendazol
Thiabendazole
do zabezpieczania owoców cytrusowych i bananów przed atakiem insektów w czasie magazynowania i transportu – NIE WOLNO SPOŻYWAĆ SKÓREK, zaleca się stosowanie tylko do zabezpieczania bananów

E234
Nizyna
Nisin
antybiotyk, dodawany w polskich serach, w Europie zabroniony

E235
Natamycyna
Natamycin


E236
Kwas mrówkowy
Formic acid
soki owocowe wysokosłodzone(700), surowe soki owocowe(1500), żelatyna i podpuszczka w płynie(300), wędzone ryby

E237
Mrówczan sodu
Sodiumformate

E238
Mrówczan wapnia
Calcium formate

E239
Heksametylenotetraamina (urotropina)
Hexamethylene tetramine


E242
Dwuwęglan dimetylu
Dimethyl dicarbonate


E249
Azotyn potasu
Potassium nitrite
wędzonki, peklowane wędliny i peklowane konserwy mięsne sterylizowane i pasteryzowane(125, łącznie azotany i azotyny), konserwy sterylizowane(20-wyższa temperatura obróbki)

E250
Azotyn sodu
Sodium nitrite

E251
Azotan sodu
Sodium nitrate
sery dojrzewające w solance(50), wędliny surowe wędzone typu salami(400, w tym azotyny maksym. 60), sery podpuszczkowe(50), sery topione(50)

E252
Azotan potasu
Potassium nitrate

E260
Kwas octowy
Acetic acid
stosowany w rozcieńczeniu do śledzi, grzybków i sałatek w occie oraz innych marynat

E261
Octan potasu
Potassium acetate
przetwory rybne(30000), sosy sałatkowe typu dressing, majonezy zwykłe i o obniżonej zawartości tłuszczu, marynowane warzywa, owoce i grzyby

E262
Octany sodu (i)Octan sodu (ii)Kwaśny octan sodu
Sodium acetates (i)Sodium acetate (ii)Sodium hydrogen acetate (sodium diacetate)

E263
Octan wapnia
Calcium acetate

E270
Kwas mlekowy
Lactic acid
wędliny typu salami – powstaje w procesie produkcji

E280
Kwas propionowy
Propionic acid
chleb(2000 w stosunku do użytej mąki), niektóre wyroby ciastkarskie w opakowaniach jednostkowych(2000)

E281
Propionian sodu
Sodium propionate

E282
Propionian wapnia
Calcium propionate

E283
Propionian potasu
Potassium propionate

E284
Kwas borowy
Boric acid


E285
Tetraboran sodu (boraks)
Sodium tetraborate (borax)


E290
Dwutlenek węgla
Carbon dioxide
przedłuża świeżość wód miernie skażonych, np. wody oligoceńskiej , w napojach dobrze nasyconych CO2 i dobrze zamkniętych – działa jako przeciwutleniacz

E296
Kwas d,l jabłkowy
Malic acid
napoje bezalkoholowe oparte na naturalnych sokach owocowych i ich koncentratach, napoje z dodatkiem soków owocowych, wyciągów ziołowych i korzennych

E297
Kwas fumarowy
Fumaric acid





Przeciwutleniacze
Symbol
Nazwa polska
Nazwa angielska
Uwagi i Stosowanie(w nawiasach przy nazwie środka spożywczego podano dopuszczalne ilości substancji konserwującej w mg/kg)

E300
Kwas askorbinowy (witaminaC)
Ascorbic acid
Wino(50), mleko, konserwy mięsne(500), przetwory zbożowe, piwo(150), mleko i śmietanka w proszku(3000), wyroby cukiernicze trwałe(5000), mąka i przetwory zbożowe(3000) ) - DO WSZYSTKICH WYROBÓW PRZECHOWYWANYCH POWYŻEJ TRZECH MIESIĘCY

E301
Askorbinian sodu
Sodium ascorbate
stosowany w wyrobach masarskich

E302
Askorbinian wapnia
Calcium ascorbate
stosowany w gotowych daniach przeznaczonych do podgrzewania w kuchenkach mikrofalowych

E304
Estry kwasów tłuszczowych i kwasu askorbinowego (i)Palmitynian askorbylu (ii)Stearynian askorbylu
Fatty acid esters of ascorbic acid (i) Ascorbyl palmitate (ii)Ascorbyl stearate
pochodna witaminy C, łatwiejsza do stosowania w produktach zawierających tłuszcze, stosowana do prażonych płatków ziemniaczanych, kostki rosołowe z kury

E306
Ekstrakt bogaty w tokoferol (mieszanina tokoferoli pochodzenia naturalnego)
Tocopherol-rich extract
wyroby mięsne i ciastkarskie, oleje roślinne jadalne, tłuszcze cukiernicze, piekarskie i kuchenne, smalec i margaryna(200)

E307
Alfa-tokoferol (witamina E)
Alpha-tocopherol
herbatniki z masłem(60)

E308
Gamma-tokoferol
Gamma-tocopherol
związek syntetyczny

E309
Delta-tokoferol
Delta-tocopherol
związek syntetyczny-wyroby mięsne

E310
Galusan propylu (PG)
Propyl gallate
związki syntetyczne-płatki i puree ziemniaczane, gumy do żucia

E311
Galusan oktylu (OG)
Octyl gallate

E312
Galusan dodecyu (DDG)
Dodecyl gallate

E315
Kwas izoaskorbinowy
Erythorbic acid


E316
Izoaskorbinian sodu
Sodium erythorbate


E320
Butylohydroksyanizol (BHA)
Butylated hydroxyanisole (BHA)
tłuszcze, guma do żucia(500), biszkopty, rosoły w kostkach, łuskane orzechy, smalec przeznaczony do przechowywania powyżej jednego roku, tłuszcze cukiernicze, piekarskie i kuchenne(100), susze ziemniaczane(50)

związek syntetyczny, NIE POWINIEN SIĘ ZNAJDOWAĆ W PRODUKTACH PRZEZNACZONYCH DLA MAŁYCH DZIECI – powoduje zaburzenia pracy wątroby

E321
Butylohydroksytoluen (BHT)
Butylated hydroxytoluene (BHT)
guma do żucia

związek syntetyczny, NIE POWINIEN SIĘ ZNAJDOWAĆ W PRODUKTACH PRZEZNACZONYCH DLA MAŁYCH DZIECI )

E322
Lecytyna
Lecithins
naturalny fosfatyd, dodatek powierzchniowo czynny i emulgator

lecytyna sojowa – mleko w proszku bez dodatków i z dodatkami smakowymi (kawa, kakao, cukier), czekolada, proszek kakaowy, ciasta przemysłowe i śmietanka w proszku

lecytyna tzw. bez specyfikacji – chleb lecytynowy, pomadki mleczne, margaryna, tłuszcze cukiernicze, kuchenne i piekarskie, tłuste masy cukiernicze, sosy mięsne, lody, koncentraty lodów, twarogi, mąka i przetwory zbożowe(3000)

E325
Mleczan sodu (sól sodowa kwasu mlekowego E 270)
Sodium lactate
sery, pieczywo, pasztety, stosowany także w farmacji

E326
Mleczan potasu
Potassium lactate
wypieki, torty, pasztety

E327
Mleczan wapnia
Calcium lactate
desery błyskawiczne(12000), stosowany także w stomatologii

E330
Kwas cytrynowy
Citric acid
otrzymywany z melasy i z odpadów przy produkcji cukru, wyroby mięsne(300)

E331
Cytryniany sodu (i)Cytrynian monosodowy (ii)Cytrynian dwusodowy (iii)Cytrynian trójsodowy
Sodium citrates: (i)Monosodium citrate (ii)Disodium citrate (iii)Trisodium citrate
serki topione, lody, sery żółte, napoje gazowane, słodycze i wina , mleko o przedłużonej trwałości(1000), mleko zagęszczone i śmietanka sterylizowana(2000), mleko w proszku bez dodatków i z dodatkami smakowymi (kawa, kakao, cukier) oraz śmietanka w proszku(18000), koncentraty napojów w proszku(3000), wyroby cukiernicze trwałe z zawartością pektyny(10000)

E332
Cytryniany potasu (i)Cytrynian monopotasowy (ii)Cytrynian trójpotasowy
Potassium citrates (i)Monopotassium citrate (ii)Tripotassium citrate


E333
Cytryniany wapnia (i)Cytrynian monowapniowy (ii)Cytrynian dwuwapniowy (iii)Cytrynian trójwapniowy
Calcium citrates (i)Monocalcium citrate (ii)Dicalcium citrate (iii)Tricalcium citrate
dodatki do serów, napojów pieniących, wina, pomidory konserwowe(250)

E334
Kwas winowy (L(+)-)
Tartaric acid (L(+)-)


składnik napojów bezalkoholowych, galaretki w proszku(20000), sery, przetwory mięsne, galaretki do tradycyjnych ciast niemieckich

E335
Winiany sodu (i)Winian monosodowy (ii)Winian dwusodowy
Sodium tartrates (i)Monosodium tartrate (ii)Disodium tartrate

E336
Winiany potasu (i)Winian monopotasowy (ii)Winian dwupotasowy
Potassium tartrates (i)Monopotassium tartrate (ii)Dipotassium tartrate

E337
Winian sodowo-potasowy
Sodium potassium tartrate

E338
Kwas fosforowy (kwas ortofosforowy)
Phosphoric acid
Napoje typu Cola(600)

E339
Fosforany sodu (i)Fosforan monosodowy (ii)Fosforan dwusodowy (iii)Fosforan trójsodowy
Sodium phosphates (i)Monosodium phosphate (ii)Disodium phosphate (iii)Trisodium phosphate
proszki do pieczenia, wyroby mięsne i serowarskie, margaryny, serki topione(32000)

E340
Fosforany potasu (i)Fosforan monopotasowy (ii)Fosforan dwupotasowy (iii)Fosforan trójpotasowy
Potassium phosphates (i)Monopotassium phosphate (ii)Dipotassium phosphate (iii)Tripotassium phosphate
bezmleczne zabielacze do kawy

E341
Fosforany wapnia (i)Fosforan monowapniowy (ii)Fosforan dwuwapniowy (iii)Fosforan trójwapniowy
Calcium phosphates (i)Monocalcium phosphate (ii)Dicalcium phosphate (iii)Tricalcium phosphate
proszki do pieczenia, ciasta w proszku, pomidory konserwowe(250), przetwory owocowe(500), dodatki wzbogacające żywność

E343
Fosforany magnezu (i)Fosforan monomagnezowy (ii)Fosforan dwumagnezowy
Magnesium phosphates (i)monomagnesium phosphate (ii)Dimagnesium phosphate


E350
Jabłczany sodu (i)Jabłczan sodu (ii)Kwaśny jabłczan sodu
Sodium malates (i)Sodium malate (ii)Sodium hydrogen malate


E351
Jabłczan potasu
Potassium malate


E352
Jabłczany wapnia (i)Jabłczan wapnia (ii)Kwaśny jabłczan wapnia
Calcium malates (i)Calcium malate (ii)Calcium hydrogen malate


E353
Kwas metawinowy
Metatartaric acid


E354
Winian wapnia
Calcium tartrate


E355
Kwas adypinowy
Adypic acid
proszki do pieczenia(187000)

E356
Adypinian sodu
Sodium adipate


E357
Adypinian potasu
Potassium adipate


E363
Kwas bursztynowy
Succinic acid


E375
Kwas nikotynowy (witaminaPP)
Niacin
nie ma nic wspólnego z nikotyną pochodzącą z liści tytoniu ,

E380
Cytrynian trójamonowy
Triammonium citrate


E385
Sól wapniowo dwusodowa kwasu etylenodiaminotetraoctowego (EDTA)
Calcium disodium ethylene diamine tetra-acetate (Calcium disodium EDTA)
utrwala barwę produktów żywnościowych , odtrutka przy zatruciach ołowiem




Zagęszczacze
Symbol
Nazwa polska
Nazwa angielska
Uwagi i Stosowanie(w nawiasach przy nazwie środka spożywczego podano dopuszczalne ilości substancji konserwującej w mg/kg)

E400
Kwas alginowy
Alginic acid
otrzymywany z wodorostów (algi morskie)

galarety, lody(6000), śmietana UHT(5000), składniki mieszanek odchudzających, do klarowania soków, moszczy, piwa, miodów pitnych i hydrolizatów białkowych – przyprawy do zup typu maggi, przetwory rybne mrożone(4000), desery błyskawiczne w proszku(110000), napoje w proszku(30000), koncentraty ciast(10000), śmietanka do ubijania i śmietanka ubita

E401
Alginian sodu
Sodium alginate

E402
Alginian potasu
Potassium alginate
śmietanka UHT , śmietanka do ubijania i śmietanka ubita(5000)

E403
Alginian amonu
Ammonium alginate
w Polsce niedozwolony

E404
Alginian wapnia
Calcium alginate
sztuczna śmietana beztłuszczowa, lody(6000), śmietanka UHT, śmietanka do ubijania i ubita(5000)

E405
Alginian propan-1,2-diolu
Propan-1,2-diol alginate
sosy do sałaty typu dresing, majonez o obniżonej zawartości tłuszczu – poniżej 50%(3000)

E406
Agar-agar (isinglass , z alg czerwonych)
Agar
galaretki niskosłodzone(10000), lody, przetwory rybne, napoje mleczne i śmietanka UHT(5000), margaryna o obniżonej kaloryczności(10000), konserwy mięsne

E407
Karagen
Carrageenan
otrzymywany z czerwonych, należy do grupy pektyn, MOŻE BYĆ STOSOWANY W ODŻYWKACH DLA DZIECI

desery, sery topione, galaretki w proszku(45000), desery mleczne w proszku(57000), niskosłodzone galaretki owocowe, dżemy, kremożele, marmolady(12000), napoje mleczne, desery mleczne typu pudding, twarogi termizowane(5000), keczup(10000)

E407a

Processed eucheuma seaweed


E410
Mączka chleba świętojańskiego
Locust bean gum
lody, sosy sałatkowe, desery, majonezy, dżemy, napoje mleczne, keczupy, ponadto konserwy rybne w sosie pomidorowym(20000)

E412
Guma guar (guaran)
Guar gum
produkt roślinny (tolerowana przez diabetyków)

zupy, majonezy, sałatki, lody, leki

E413
Tragakanta (tragant, tragakant)
Tragacanth
pasty spożywcze w roztworach wodnych

E414
Guma arabska
Acacia gum (gum arabic)
wysuszony sok z pni akacji

Napoje bezalkoholowe(100), zaprawy do napojów bezalkoholowych

E415
Guma ksantanowa (ksantan)
Xanthan gum
produkt fermentacji węglowodanów przy udziale bakterii Xantomonas campestris

Stosowany jak E410, 412, 413, 414

E416

Karaya gum


E417

Tara gum


E418

Gellan gum


E420
Sorbitol (i)Sorbitol (ii) Syrop sorbitolowy
Sorbitol (i)Sorbitol (ii)Sorbitol syrup
występuje w wielu jagodach, śliwkach, jabłkach i w algach

produkcja słodyczy dla diabetyków, guma do żucia, lody i koncentraty lodów, ciasta przemysłowe, wyroby cukiernicze trwałe, owoce kandyzowane

E421
Mannitol
Mannitol
środek słodzący

E422
Gliceryna (glicerol)
Glycerol
wyroby cukiernicze trwałe

E425

Konjac (i) Konjac gum (ii) Konjac glucomannane


E431
Stearynian polioxyetylenu(40)
Polyoxyethylene (40) stearate


E432
Ester polioksyetylenu sorbitanowego kwasu tłuszczowego laurowego
Polyoxyethylene sorbitan monolaurate (polysorbate 20)
modyfikowane tłuszcze pochodzenia roślinnego

E433
Ester polioksyetylenu sorbitanowego kwasu tłuszczowego oleinowego
Polyoxyethylene sorbitan monooleate (polysorbate 80)

E434
Ester polioksyetylenu sorbitanowego kwasu tłuszczowego palmitynowego
Polyoxyethylene sorbitan monopalmitate (polysorbate 40)

E435
Ester polioksyetylenu sorbitanowego kwasu tłuszczowego mono-sterarynowego
Polyoxyethylene sorbitan monostearate (polysorbate 60)

E436
Ester polioksyetylenu sorbitanowego kwasu tłuszczowego trójstearynowego
Polyoxyethylene sorbitan tristearate (polysorbate 65)

E440
Pektyny (i)pektyna (ii)amidowana pektyna (pektyna naturalna i pektyna amoniakowana)
Pectins (i) pectin (ii) amidated pectin
zagęszczacze do przetworów owocowych

E441
Żelatyna
Gelatin


E442

Ammonium phosphatides


E444
Izomaślan octanu sacharozy
Sucrose acetate isobutyrate


E445
Estry gliceryny i kalafonii
Glycerol esters of wood rosins


E450
Dwufosforany (i)Dwufosforan dwusodowy (ii)Dwufosforan trójsodowy (iii)Dwufosforan czterosodowy (iv)Dwufosforan dwupotasowy (v)Dwufosforan czteropotasowy (vi)Dwufosforan dwuwapniowy (vii)Dwufosforan dwuwodoro wapniowy
Diphosphates (i)Disodium diphosphate (ii)Trisodium diphosphate (iii)Tetrasodium diphosphate (iv)Dipotassium diphosphate (v)Tetrapotassium diphosphate (vi)Dicalcium diphosphate (vii)Calcium dihydrogen diphosphate
składnik serków topionych, występuje w miazdze kakaowej i proszku kakaowym

E451
Trójfosforany (i)Trójfosforan pięciosodowy (ii)Trójfosforan pięciopotasowy
Triphosphates (i)Pentasodium triphosphate (ii)Pentapotassium triphosphate


E452
Polifosforany (i)Polifosforan sodowy (alifatyczny polifosforan sodu) (ii)Polifosforan potasowy (alifatyczny polifosforan potasu) (iii)Polifosforan sodowo wapniowy (iv)Polifosforan wapniowy
Polyphosphates (i)Sodium polyphosphates (ii)Potassium polyphosphates (iii)Sodium calcium polyphosphate (iv)Calcium polyphophates
dodatek do serków topionych

E459
Beta-cyklodekstryna
Beta-cyclodextrine


E460
Celuloza (i)Celuloza mikrokrystaliczna (ii)Celuloza sproszkowana
Cellulose (i)Microcrystalline cellulose (ii)Powdered cellulose


składnik preparatów odchudzających

E461
Metyloceluloza
Methyl cellulose
importowane potrawy z jarzyn i mięsa wołowego

E463
Hydroksypropyloceluloza
Hydroxypropyl cellulose


E464
Hydroksypropylometyloceluloza
Hydroxypropyl methyl cellulose
składnik mieszanek odchudzających, zagęszczacz w gumie do żucia

E465
Etylometylceluloza (metylo-etylo-celuloza)
Ethyl methyl cellulose


E466
Karboksymetyloceluloza, sól sodowa karboksymetylocelulozy (CMC)
Carboxy methyl cellulose, Sodium carboxy methyl cellulose
dodatek do wypieków, zup kremowych w puszkach, serków topionych, głęboko zamrożonych paluszków rybnych, lodów i koncentraty lodów

E467
Etylohydroksyetyloceluloza
Ethyl hydroxyethyl cellulose


E468
Usieciowana pochodna sodowa karboksymetylocelulozy
Crosslinked sodium carboxymethyl cellulose


E469
Enzymatycznie hydrolizowana karboksymetyloceluloza (kazeinian sodu)
Enzymically hydrolysed carboxy methyl cellulose
napoje mleczne fermentowane smakowe, lody i koncentraty lodów

E470a
Sodowe, potasowe oraz wapniowe sole kwasów tłuszczowych
Sodium, potassium and calcium salts of fatty acids
pasty do zębów

E470b
Magnezowe sole kwasów tłuszczowych
Magnesium salts of fatty acids


E471
Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych
Mono- and diglycerides of fatty acids
sosy i majonezy

E472a
Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem octowym
Acetic acid esters of mono- and diglycerides of fatty acids
działanie emulgujące

E472b
Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mlekowym
Lactic acid esters of mono- and diglycerides of fatty acids


E472c
Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem cytrynowym
Citric acid esters of mono- and diglycerides of fatty acids


E472d
Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem winowym
Tartaric acid esters of mono- and diglycerides of fatty acids
wypieki, sosy w proszku, margaryna, mieszanki do sporządzania czekolady pitnej, desery kremowe “spienione” i mrożona pizza

E472e
Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem monoacetylo- lub diacetylowinowym
Mono- and diacetyl tartaric acid esters of mono- and diglycerides of fatty acids


E472f
Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem octowym i winowym
Mixed acetic and tartaric acid esters of mono- and diglycerides of fatty acids
margaryna półtłuszczowa, sosy, zupy

E473
Estry sacharozy i kwasów tłuszczowych
Sucrose esters of fatty acids


E474
Sacharoglicerydy
Sucroglycerides


E475
Estry kwasów tłuszczowych i alkoholi wielowodorotlenowych (estry poliglicerynowe tłuszczów spożywczych)
Polyglycerol esters of fatty acids
główny składnik margaryny, a nie dodatek

E476
Polyglycerol polyricinoleate

E477
Estry kwasów tłuszczowych i propan-1,2-diolu
Propane-1,2-diol esters of fatty acids

E479b
Termicznie utleniony olej sojowy poddany działaniu mono- i diglicerydów kwasów tłuszczowych
Thermally oxidized soya bean oil interacted with mono- and diglycerides of fatty acids

E481
Sodium stearoyl-2-lactylate

E482
Calcium stearoyl-2-lactylate

E483
Winian stearylu
Stearyl tartrate

E491
Monostearynian sorbitanu
Sorbitan monostearate

E492
Tristearynian sorbitanu
Sorbitan tristearate

E493
Monolaurynian sorbitanu
Sorbitan monolaurate

E494
Monooleinian sorbitanu
Sorbitan monooleate

E495
Monopalmitynian sorbitanu
Sorbitan monopalmitate

Czy tekst był przydatny? Tak Nie
Opracowania powiązane z tekstem

Czas czytania: 22 minuty