profil

Wpływ temperatury na proces dyfuzji. Dyfuzja - doświadczenie

Ostatnia aktualizacja: 2021-02-18
poleca 85% 2694 głosów

Treść
Grafika
Filmy
Komentarze

Dyfuzja - proces samorzutnego rozprzestrzeniania się cząsteczek lub energii w danym ośrodku (np. w gazie, cieczy lub ciele stałym), będący konsekwencją chaotycznych zderzeń cząsteczek dyfundującej substancji między sobą lub z cząsteczkami otaczającego ją ośrodka.

Szybkość dyfuzji zależy od:
- temperatury,
- stanu skupienia substancji,
- szybkości mieszania.

Potrzebne przedmioty:
- zegarek,
- dwie herbaty,
- woda ciepła i zimna,
- dwie szklanki.

Po włożeniu torebek herbaty do ciepłej i zimnej wody.

30 sekund później

Obserwacje:
Po upływie trzydziestu sekund można zaobserwować, że w wodzie ciepłej esencja herbaty zaczyna stopniowo mieszać się z wodą, natomiast w wodzie zimnej esencja herbaty nie zaczeła się wydobywać.

90 sekund później

Obserwacje:
Po upływie 90 sekund w wodzie ciepłej esencja herbaty częściowo wymieszała się z wodą, natomiast w zimnej wodzie esencja herbaty nie zaczeła się mieszać z wodą.

180 sekund później

Obserwacje:
Po upływie 180 sekund można zaobserwować ,że w wodzie ciepłej esencja herbaty całkowicie wymieszała się z wodą. W wodzie zimnej esencja herbaty zaczeła się wydobywać.

Wniosek:
Proces dyfuzji zachodzi tym szybciej im temperatura cieczy jest wyższa.

Czy tekst był przydatny? Tak Nie
Przeczytaj podobne teksty
(0) Brak komentarzy

Treść zweryfikowana i sprawdzona

Czas czytania: 1 minuta