profil

gotowiec

poleca 85% 127 głosów

Treść
Grafika
Filmy
Komentarze

A
1.co to rolnictwo? cele rolnictwa w XXI w.
ROLNICTWO – jedna z gałęzi produkcji, mająca na celu dostarczanie żywność oraz surowców dla przemysłu, a wykorzystujące do tego siły przyrody
Cele rolnictwa:
1. dostarczenie żywności (w określonej ilości, jakości i trwałości)
2. uzyskiwanie dochodu i zysku
3. produkcja substytutów (surowców mineralnych – nieodnawialnych)
4. ochrona środowiska
5. zdrowotność ludzi i zwierząt
6. zatrudnienie mieszkańców obszarów wiejskich
2.co to dzialalnosc? wypisz dz.ros.zbozowych
Działalność – obejmuje pozyskiwanie jednolitego produktu z zastosowaniem tej samej technologii produkcji
Dz. Roślin zbożowych: żyto, owies, pszenica ozima, pszenica jara, proso, sorgo, jęczmień jary, jęczmień ozimy, pszenżyto, kukurydza na ziarno
3.co to sa srodki produkcji? podziel i przykłady
Przedmioty pracy (dobra ulegające przekształceniu w procesie produkcji) :Dobra przyrody (ziemia, bogactwa naturalne) ; Surowce (drewno) ; Półfabrykaty (stal, deski) ; Zwierzęta produkcyjne (tucznik)
Środki pracy (urządzenia służące do przetwarzania przedmiotów pracy): Budynki i budowle ; Urządzenia, maszyny, siła pociągowa ; Zwierzęta hodowlane i robocze ; Sposób zarządzania
4.co to sa kompleksy przydatnosci rolniczej i jakie mamy kp
KOMPLEKS PRZYDATNOŚCI ROLNICZEJ – opracowany dla praktyki rolniczej w celu właściwego użytkowania gruntów. Podstawową jednostką tego podziału jest kompleks przydatności rolniczej, który obejmuje gleby o podobnych właściwościach rolniczych, mogących być podobnie użytkowane, na których mogą być uprawiane określone rośliny.
1. pszenny bardzo dobry
2. pszenny dobry
3. pszenny wadliwy
4. żytni bardzo dobry (pszenno – żytni)
5. żytni dobry
6. żytni słaby
7. żytni bardzo słaby (żytnio – łubinowy)
8. zbożowo – pastewny mocny
9. zbożowo – pastewny słaby
10. pszenny górski
11. zbożowy górski
12. owsiano – ziemniaczany górski
13. owsiano – pastewny górski
14. gleby orne przydatne pod użytki zielone
5.co to sztuka duza,buhaj,jednostka owsiana
SZTUKA DUŻA – sztuka przeliczeniowa (odpowiednik jednej krowy) o wadze 500kg, ale przebywająca w gospodarstwie cały rok
BUHAJ – samiec rozpłodowy bydła domowego
JEDNOSTKA OWSIANA - jednostka stosowana w przygotowywaniu dawek żywieniowych dla zwierząt, ilość paszy odpowiadająca wartości energetycznej 1kg. Owsa.
6.wskaznik bonitacji gleby wskaźnik dobroci gleb rolniczych, który obliczamy przez podzielenie pow. Przeliczeniowej przez pow. Fizyczną.
E
1.cechy produkcji zwierzecej
- Jest zgrupowana z budynkach i ośrodku gospodarczym
- zajmuje niedużą powierzchnię
- nie jest uzależniona od pór roku i pogody
- wymaga stosunkowo dużych nakładów pracy, w tym siły ludzkiej, dość równomiernie rozłożonej w ciągu całego roku
- cykl produkcyjny chowu wielu zwierząt jest często krótszy niż produkcji roślinnej
- przy krótkich cyklach produkcji następuje szybki obieg środków pieniężnych
2.co to srodki trwale+ wymienić
Środki trwałe są wielokrotnie używane w procesach produkcyjnych i stopniowo się zużywają (długotrwałe) np. budynki i budowle, maszyny, urządzenia techniczne i narzędzia, środki transportowe, melioracje, zasadzenia wieloletnie, inwentarz żywy (stado podstawowe). 
3.gleba, żyzność
GLEBA – wierzchnia warstwa skorupy ziemskiej, zmieniona pod wpływem czynników glebotwórczych. Posiada zdolność zatrzymywania wody, zawiera składniki pokarmowe dla roślin, dzięki nagromadzeniu próchnicy jest źródłem N niezbędnego dla życia org. żywych. 
ŻYZNOŚĆ GLEBY – zdolność gleby do zaspokajania potrzeb roślin w składniki pokarmowe, wodę, powietrze i ciepło. 
4.szt.duza, witaminy,wolec
SZTUKA DUŻA – sztuka przeliczeniowa (odpowiednik jednej krowy) o wadze 500kg, ale przebywająca w gospodarstwie cały rok
WITAMINY – związki chem. których org. sam nie produkuje, ale są mu potrzebne do normalnego rozwoju. Dzielimy je na rozpuszczalne w H2O i tłuszczach. 
WOLEC – młody, wytrzebiony buhaj, specjalnie opasany. 
5.wymien grupy roslin uprawianych na GO
Zbożowe ; Okopowe ; Przemysłowe ; Paszowe ; Warzywnicze ; Zielarskie
6.wskaznik bonitacji gleby
wskaźnik dobroci gleb rolniczych, który obliczamy przez podzielenie pow. Przeliczeniowej przez pow. Fizyczną. 
F
1.rolnictwo,agrotechnika
ROLNICTWO – jedna z gałęzi produkcji, mająca na celu dostarczanie żywność oraz surowców dla przemysłu, a wykorzystujące do tego siły przyrody
AGROTECHNIKA (agrotechnics) oznacza całokształt decyzji, czynności i zabiegów technicznych w produkcji roślinnej prowadzonej na gruntach ornych i trwałych użytkach zielonych (łąki i pastwiska). 
2.galaz i wymien galezie prod. ros.
Grupy roślin lub działalności o podobnej technologii produkcji oraz grupy zwierząt tego samego gatunku.
Gałęzie produkcji roślinnej: zboża, rośliny zbożowe ; rośliny okopowe ; warzywa ; przemysłowe ; sady, owoce ; rośliny paszowe, pastene
3.srodki obrotowe
Zużywają się całkowicie w jednym cyklu produkcyjnym (krótszym niż 1 rok) i bezpośrednio wchodzą w produkt finalny np. młode zwierzęta, nawozy mineralne, środki ochrony roślin, materiał siewny, pasze, paliwa i smary, zapasy i środki pieniężne 
4.szt.obornikowa,laka,pastwisko
SZTUKA OBORNIKOWA – sztuka przeliczeniowa, taka która produkuje rocznie 10 ton obornika
ŁĄKI – są to obszary prośnięte wieloletnią roślinnością zielną z przewagą traw, głównie traw wysokich i użytkowane kośnie na zielonkę, kiszonkę, sianokiszonkę, siano i susz
PASTWISKA – obszary porośnięte wieloletnią roślinnością zielną, z dużym udziałem traw wieloletnich ale z przewagą traw niskich, stosunkowo dużym udziałem roślin motylkowatych; przeznaczone na wypas
5.porownac warunki rozwoju rolnictwa polski i krajow UE
Śr. T. pow. w Polsce 7-9C a w krajach Unii 8,5-10C ,Śr s. opadów w P.450-700, a w Unii 700-900mm, długość okresu wegetacyjnego w Polsce 180-220, w Unii 220-366. W Unii zużywa się więcej nawozów, środków ochrony roślin, jest wyższy topień mechanizacji rolnictwa, co wiąże się z mniejszym zatrudnieniem w tym sektorze. 

PROPEDEUTYKA- nauka wstępna- poznawanie podstaw wiedzy z jakiejś dziedziny.
PROPEDEUTYKA ROLNICTWA- przedmiot wprowadzający w podstawowe zagadn. Rolnictwa i przygotowuje do poznania rolnictwa.
ROLNICTWO- jedna z gałęzi produkcji, która dostarcza żywność i surowce dla przemysłu, a wykorzystuje do tego siły przyrody
- w sensie dydaktycznym to zasób wiedzy i umiejętności potrzebnych do wykonywania zawodu rolnika.
produkcja rolnicza zaspokaja podstawowe potrzeby biologiczne człowieka poprzez dostarczanie mu produktów żywnościowych do bezpośredniego spożycia oraz produktów do dalszego przetwarzania na bardziej uszlachetnione artykuły żywnościowe
technologia produkcji to uświadomiony sposób opracowany i stosowany zbiór metod przetwarzania przedmiotów pracy w produkty finalne o właściwościach zmienionych w stosunku do surowców wyjściowych
dział rolnictwa oznacza ogół gałęzi i działalności, w których są wykorzystywane podobne metody i środki produkcji
gałąź to grupy roślin lub działalności o podobnej technologii produkcji oraz grupy zwierząt tego samego gatunku
działalność obejmuje pozyskiwanie jednolitego produktu z zastosowaniem tej samej technologii produkcji
UR – grunty orne, łąki i pastwiska (TUZ), sady i ogrody, plantacje wieloletnie. Struktura użytków rolnych to procentowy udział poszczególnych rodzajów użytków w całej powierzchni użytków rolnych
struktura zasiewów określa procentowy udział poszczególnych roślin w ogólnej powierzchni gruntów ornych, czyli zasiewów
grunty orne (GO) oznaczają powierzchnię uprawianą z okresowym przemieszczeniem gleby. Grunty orne są poddawane systematycznej uprawie za pomocą podstawowych narzędzi rolniczych
odłóg – ziemia pozostawiona bez uprawy lub zapuszczony użytek zielony; odłóg stosowano dawniej jako zabieg w „systemie odłogowym” w celu przywrócenia glebie żyzności, obecnie nie stosowany. Odłogowanie – pozostawienie ziemi bez uprawy na dłużej niż 1 rok kalendarzowy
ugór – pole nie obsiane przez cały rok lub jego część, ale uprawiane narzędziami w celu poprawy sprawności roli i jej odchwaszczenia:
- czarny (pole bez obsiewu, uprawiane i nawożone obornikiem)
- zajęty, obsiany, zielony (pole częściowo odpoczywające przed siewem ozimym)
powierzchnia przeliczeniowa gospodarstwa to potencjał glebowy gospodarstwa w przeliczeniu na gleby klasy IV; obliczany jako suma ilościowa powierzchni GO i TUZ w poszczególnych klasach przez właściwe współczynniki bonitacyjne
cechy produkcji rolniczej -produkcja ta odbywa się na żywych organizmach (rośliny i zwierzęta)
- dokładne przewidzenie wyników produkcji jest niemożliwe
- uzależnienie od czynników przyrodniczo – klimatycznych
- charakter przestrzenny produkcji rolnej
- długi cykl produkcyjny
- charakter cykliczny (sezonowość prac)
- istnieje produkcja główna i uboczna (ziarno – słoma, mleko – obornik)
- rolnik jest producentem surowców dla własnej produkcji
- występuje produkcja pierwotna (roślinna) i wtórna (zwierzęca)
- różnorodność prac
- może być w cyklu zamkniętym
Cechy ziemi nieruchomość (stałość położenia)
- niepomnażalność (niepowiększalność) związana z ograniczonymi zasobami ziemi jako środka produkcji niezbędnego do prowadzenia produkcji rolniczej
- niezniszczalność oznacza, że ziemia właściwie wykorzystywana nie zużywa się nie oznacza to jednak, że ziemi nie można zniszczyć (np. budowa kopalń, trzęsienia ziemi)
- przestrzenność, która wiąże się z ograniczeniem produkcji na znacznych obszarach i przystosowaniu maszyn do ruchomego procesu pracy
Kom. Przyd GO 1. pszenny bardzo dobry 2. pszenny dobry 3. pszenny wadliwy 4. żytni bardzo dobry (pszenno – żytni) 5. żytni dobry 6. żytni słaby 7. żytni bardzo słaby (żytnio – łubinowy) 8. zbożowo – pastewny mocny 9. zbożowo – pastewny słaby 10. pszenny górski 11. zbożowy górski 12. owsiano – ziemniaczany górski 13. owsiano – pastewny górski produkcja roślinna jest podstawowym, surowcowym dziełem produkcji rolniczej w gospodarstwie. Jej specyficznymi czynnikami wytwórczymi są ziemia i organizmy roślinne zdolne do fotosyntezy, czyli przetwarzania związków nieorganicznych w organiczne, przy udziale światła słonecznego.
Cechy:
- istnieje zróżnicowanie roślin pod względem wymagań glebowych, klimatycznych i nakładów,
- sezonowość zapotrzebowania na pracę,
- nie może być prowadzona z monokulturze; musi być zmianowanie roślin,
- wrażliwość na transport,
- łatwiejsza mechanizacja prac w produkcji roślinnej lub zwierzęcej,
- nieregularność dopływu gotówki.
. gleby orne przydatne pod użytki zielone
plon podstawowy – główny np. ziarno, nasiona, korzenie
plon uboczny – np. słoma, plewy, liście
Celem produkcji roślinnej jest uzyskanie wysokich i dobrej jakości plonów przy ekonomicznie uzasadnionych nakładach i ochronie naturalnego środowiska. Zadaniem produkcji roślinnej jest jak najlepsze wykorzystanie energii słonecznej do przetwarzanie składników mineralnych za pomocą aparatu asymilacyjnego w materię roślinną.
intensywne – duże nakłady środków produkcji i robocizny na 1 ha np. u okopowych, warzywa, tytoń, chmiel. ekstensywne – niskie nakłady na 1 ha np. u roślin zbożowych i rzepaku
plenność – zdolność roślin do wytwarzania określonego plonu, czyli użytecznych części przeznaczonych na cele spożywcze, paszowe, przemysłowe lub nawozowe. Plenność wyrażamy w jednostce masy (t, dt) uzyskiwanej w ciągu roku z jednostki powierzchni m2, ar i ha w formie plonu głównego lub międzyplonu
produktywność – zdolność roślin do wytwarzania w ciągu sezonu wegetacyjnego biomasy w formie plonu podstawowego, ubocznego oraz części nie wynoszonych z pola (tzw. resztki rozbiorowe). Produktywność, podobnie jak plenność wyraża się w jednostce masy pozyskiwanej z jednostki powierzchni.
płodność – zdolność roślin do wytwarzania organów rozrodczych (generatywnych lub wegetatywnych) stanowiących materiał siewny lub sadzeniowy. Wyrażamy współczynnikiem reprodukcji, czyli liczbą ww organów (nasion rolniczych) uzyskiwanych z 1 rośliny)
monokarpiczne – rośliny jednoroczne lub dwuletnie, które przechodzą pełny cykl rozwojowy w ciągu jednego lub dwóch sezonów wegetatywnych następnie obumierają.
polikarpiczne – rośliny wieloletnie (byliny), które kwitną i owocują wieloletnie i z reguły rozmnażają się generatywnie i wegetatywnie.
Produkcja zwierzęca w rolnictwie jest wtórna do produkcji roślinnej. Jej zadaniem jest przetwarzanie produktów pochodzenia roślinnego na bardziej cenne artykuły pochodzenia zwierzęcego. Celem produkcji zwierzęcej jest wytwarzanie produktów zwierzęcych. Produkcja zwierzęca to wielkość uzyskiwanej produkcji żywca rzeźnego, przyrost stada, produkcja mleka, jaj, wełny, ryb i innych produktów zwierzęcych.
sztuka żywieniowa – taka, na której wyżywienie zużywa się rocznie 3500 jednostek owsianych
podstawowe – reprodukcyjne – przeznaczone do rozmnażania (krowy, jałówki cielne, knury, lochy itp.)
produkcyjne – towarowe – np. tuczniki, bukaty, opasy itp.
rasa – oznacza grupę (populację) zwierząt tego samego gatunku, odznaczających się jednakowymi cechami uznanymi za charakterystyczne dla niej np. budowa, masa ciała, wzrost, umaszczenie, wydajność itp. i wiernie przekazywane potomstwu
typ użytkowy – kierunek użytkowania danego gatunku, czy rasy zwierząt określany zespołem cech morfologicznych (budowa) i fizjologicznych (typ przemiany materii) np. bydło, trzoda chlewna, owce, konie
struktura inwentarza żywego – to procentowy udział różnych gatunków zwierząt w ogólnej liczbie zwierząt w gospodarstwie (zawsze w SD). Struktura ta wyznacza tzw. kierunek produkcji zwierzęcej.
struktura stada – to procentowy udział poszczególnych grup zwierząt w ogólnej liczbie zwierząt w danym stadzie (określa się w sztukach fizycznych, ale można i w SD). Struktura ta określa tzw. kierunek chowu.
czynniki wpływające na klimat
- szerokość geograficzna
- odległość od mórz i oceanów
- wzniesienie nad poziom morza
- rodzaje podłoża
- charakter szaty roślinnej
Warunki klimatyczne Polski są bardzo zróżnicowane. Jest to spowodowane położeniem naszego kraju pomiędzy obszarem Europy Zachodniej o klimacie wyraźnie oceanicznym, a rozległymi obszarami Ukrainy i Rosji o klimacie zdecydowanie kontynentalnym. Polska leży w umiarkowanych szerokościach geograficznych. Takie położenie powoduje, że Polska ma klimat umiarkowany o charakterze przejściowym między klimatem morskim i kontynentalnym.
okres wegetacji to ilość dni ze średnią dobową temperaturą powietrza nie mniejszą niż +5 stopni. W Polsce 185-225 dni, w krajach Zach N,F,B,D 220-250 dni
Wymień rejony klimatyczne w Polsce wg Homera.
Odp: okręg bałtycki, pojezierny, wielkich dolin, wyżyn środkowych, nizin podgórskich i kotlin, podgórski, górski
Śr. T. pow. w Polsce 7C a w krajach Unii 8,5-10C ,Śr s. opadów w P.560-580 a w Unii 700-900mm
rejonizacja – po wyodrębnieniu jednostek regionalnych należy określić wpływ warunków przyrodniczo – rolniczych w nich występujących na kierunek i poziom produkcji gatunków roślin lub ich grup, a także na wielkość obsady zwierząt, typy i rasy zwierząt.
regionalizacja – zróżnicowane warunki przyrodnicze i ekonomiczne w różnych częściach Polski, które powodują, że produkcja rolnicza ma charakter wyraźnie regionalny. Aby dobrze wykorzystać rolniczą przestrzeń produkcyjną ocenia się warunki określonych obszarów i wydziela jednostki regionalne w oparciu o specyfikę agroekologiczną
Jakie czynniki są brane pod uwagę przy obliczaniu wskaźnika liczbowego jakości rolniczej przestrzeni produkcyjnej?
Odp: gleba (0,1 – 100 punktów), warunki agroklimatyczne (0,1 – 15 punktów), rzeźba terenu (0,1 – 5 punktów), warunki wodne środowiska (0,1 – 5 punktów)
Makroskładniki (C,O,H,N,P,K,Ca,Mg,S) – występują w roślinie w dużych ilościach i są pobierane przez rośliny w dużych ilościach.
C,O,H stanowią 94 – 99,5%
Mikroskładniki (Mn,Fe,Cl,B,Zn,Cu,Mo) - występują u roślin w małych ilościach i niewiele ich
pobierają rośliny, ale są niezbędne do normalnego wzrostu i rozwoju.
Uznaje się je za niezbędne, gdyż:
- pozwalają roślinie przejść pełen cykl wzrostu i rozwoju,
- działanie ich nie może być zastąpione przez żaden inny składnik,
- biorą udział bezpośredni w procesach metabolicznych rośliny jako element substancji konstytucyjnych lub aktywator enzymów
W związkach chemicznych pierwiastki mogą mieć wartościowość:
a) dodatnią (K,Na,Ca,Mg,Fe,Mn,Cu,Zn) – atomy tych pierwiastków oddają elektrony i tworzą jony dodatnie – kationy, są zaliczane do metali
b) ujemną (N,S,P,B) – atomy tych pierwiastków przyjmują elektrony i tworzą jony ujemne – aniony, ale mogą również elektrony oddawać w połączeniach a atomami pierwiastków bardziej elektroujemnych, są niemetalami.

Czy tekst był przydatny? Tak Nie

Czas czytania: 14 minuty