profil

Ksiażka kucharska

poleca 87% 102 głosów

Treść
Grafika
Filmy
Komentarze

Sernik Iza

60 dag sera (zmielić 2 razy).
Rozcierać dodając sok
z 1 puszki brzoskwiń, cukier
do smaku i rozpuszczoną żelatynę
(1 mała paczka).
Ubić ½ litra kremówki i razem
połączyć.
Wstawić do lodówki.


Sernik wiedeński Gosia

1 kg tłustego sera
8 jajek
1 ¼ szklanki cukru
1 szklanka kwaśnej śmietany
1 budyń śmietankowy
½ kostki masła (rozpuścić).
Całe, jajka zmiksować z cukrem,
wlać śmietanę, dodać ser,
wsypać budyń, wlać tłuszcz.
Piec ok. 1 godz.
Konsystencja gęstej śmietany.

Sernik Królewski

75 dag sera białego (3 razy mielony)
3 różnokolorowe galaretki
1 szklanka cukru pudru
15 dag masła
30 dag owoców
1 polewa czekoladowa gotowa
Przygotować oddzielnie galaretki
do każdej używając połowę
wymaganej wody. Masło ubić
z cukrem na pulchną masę,
wymieszać z serem i rozdzielić
na trzy równe części. Ostudzone
galaretki połączyć z serem.
Biszkopty przyciąć na 2/3 wysokości
ustawić wokół tortownicy. Pozostałymi
kawałkami wyłożyć spód tortownicy
i wlewać kolejne porcje masy serowej
przekładając owocami. Wierzch ciasta
polać polewą i ozdobić owocami.
Schłodzić w lodówce.





Ciasto niedzielne z owocami

6 jajek
2,5 szklanki mąki
1 szklanka cukru
½ szklanki oleju, wody
łyżeczka proszku do pieczenia,
kilka kropli aromatu waniliowego
lub rumowego
50 dag owoców sezonowych (jagody, truskawki).
Ubić białka z cukrem. Nadal ubijać,
dodać na żółtka aromatu, stopniowo
wlewać olej i ½ szklanki wody
oraz wsypywać mąkę wymieszaną
z proszkiem do pieczenia.
Przełożyć ciasto do natłuszczonej,
Prostokątnej formy średniej wielkości
posypanej bułką tartą. Na wierzchu
rozłożyć owoce. Piec 40 min.
W temperaturze 180C






Babka

6 jajek
3 łyżki zwykłej
6 łyżek ziemniaczanej
6 łyżek oliwy
1 łyżeczka octu
1 szklanka cukru


Napoleon

30 dag mąki
1 jajko
½ szklanki wody
1 kostka masła
30 dag mąki
3 łyżki 1 łyżkę
wodę 1 kartoflankę
jajko masło
Mocno zagnieść do miękkości(rzucać)







Łzy Wałęsy

3 szklanki mąki
3 żółtka
¾ szklanki cukru
2 łyżeczki proszku
1 margarynę (ciasto wyrobić)
masa serowa
60 dag sera
1 budyń śmietankowy
3 jajka
½ szklanki oleju
olejek śmietankowy
¾ szklanki cukru
2 szklanki mleka (na końcu).
Ciasto wyłożyć na blachę (spód i boki)
Wlać twaróg i piec 45 min.
Ubić z 3 białek pianę dodać ½ szklanki
cukru, wlać na wierzch.
Podstawowe ciasto piec 45 min
nałożyć białko i jeszcze 15 min.






Torcik z makiem (Krysia)

mak- 2 szklanki, sparzyć i przekręcić
lukier- 1 szklanka cukru } zagotować lukier
½ szklanki wody} połączyć z przekręconym makiem i chwilę jeszcze gotować
Krem:
1 kostka masła
2 jajka całe}ubić
2 łyżki cukru} na pianę.
Utrzeć masło dodać ubite jajka,
przestudzony mak połączyć z kremem
dodać olejek migdałowy, duże bakalie.
Zrobiony mak włożyć na biszkopt na
wierzch śmietanę ( ½ litra śmietany ubić
z cukrem pudrem i łyżkę żelatyny posypać
tartą czekoladą.










Pączki na oleju

10 dag drożdży
5 żółtek
½ szklanki oleju
½ kostki margaryny
½ litra mleka
½ szklanki cukru
1 kg mąki
1 kieliszek spirytusu lub octu.
Drożdże rozetrzeć z pół łyżki cukru
i żółtkami dodawać olej mąkę i ciepłe
mleko z cukrem na końcu rozgrzaną margarynę


Kruchy

6 jajek
1 ½ koski margaryny
1 ½ szklanki cukru
1 ½ szklanki kartoflanki
1 ½ szklanki mąki
5 łyżek oliwy
2 łyżki octu
4 łyżeczki pszennej


Metrowiec

Ciasto:
6 jajek
2,5 szklanki cukru
2,5 szklanki mąki
12 łyżeczek zimnej wody
12 łyżek oleju
3 łyżeczki proszku.
Żółtko utrzeć z cukrem
mieszając dodawać stopniowo
oleju i mąki, wodę, proszek.
Oddzielnie ubite białko
i stopniowo łączyć ciasto.
Dzielimy na dwie części do jednej
dodać 3 łyżki kakao
Krem:
2 szklanki mleka
2 łyżki mąki zwykłej
2 łyżki ziemniaczanej
½ szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1 kostka margaryny
1 żółtko



Mazurek

1 kostka margaryny
5 żółtek
25 dag cukru
40 dag mąki
1 łyżka kartoflanki
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Tłuszcz, cukier, żółtka dobrze
utrzeć dodać kartoflankę wgnieść
mąkę. Ciasto podzielić na pół rozłożyć
na dwie blaszki.
Masa rumowa:
½ litra mleka
5 żółtek
20 dag cukru
3 łyżki mąki
1 kostka masła
olejek rumowy.
Od ½ litra mleka odlać
szklankę resztę zagotować.
Do zimnego mleka dodać żółtko,
cukier, mąkę. Masę z szklanki wlać
do gotującego się mleka. Gotować
tak długo aż zgęstnieje. Po wystygnięciu połączyć z kostką masła i dodać olejek

Skubaniec

1 kostka margaryny
3 łyżki smalcu
½ kg mąki
2 łyżki cukru
5 jajek
1 mały proszek
2 łyżki kakao
1 szklanka cukru do białek



Skubaniec Maryla

5 jajek
1 ½ szklanki cukru
4 szklanki mąki
3 łyżki kakao
1 proszek dopieczenia
1 ½ kostki margaryny
1 łyżka kwaśnej śmietany
słoik czarnej porzeczki, dżem




Sernik z brzoskwiniami

Ciasto:
1 kostka margaryny
2 łyżki cukru
3 łyżeczki proszku
2 ½ szklanki mąki krupczatki
5 żółtek
Wszystkie składniki zagnieść w jedną kulkę
i podzielić na dwie części. Jedną trochę większą
na spód blachy, mniejszą pokruszyć na ubite białka.
Ser:
1,1 kg sera przekręcić przez maszynkę
½ kostki margaryny
½ szklanki cukru pudru
3 jajka
1 łyżeczka kartoflanki
1 budyń cytrynowy
rodzynki
Ciasto rozłożyć na blachę, potem rozłożyć
ser, brzoskwinie pokroić w kostkę.
Ubite białka z 1 szklanką cukru na białka
pokruszyć resztę ciasta.



Ciasto drożdżowe

mleko
mąka
drożdże
Spulchnienie ciasta polega na fermentacji.
Na wyrastanie ciast wpływa świeżość
drożdży, gatunek temperatura i czas trwania
fermentacji


Ciastka

0,5 kg mąki
25 dag kartoflanki
1 kostka margaryny masła
3 żółtka
2 łyżeczki amoniaku lub proszku
0,5 szklanki śmietany
1 szklanka cukru




Placek z kruszanką

1 kg mąki
37 dag tłuszczu
4-6 żółtek
30 dag cukru
¼ litra mleka
5 dag drożdży
Kruszanka:
½ kg mąki
25 dag masła
25dag cukru
Mąkę przesiać do naczynia, zrobić
wgłębienie wlać ciepłe mleko
z rospuszczonymi drożdżami i odrobiną soli.
Zarobić z mąką i odstawić do wyrośnięcia.
Oddzieli utrzeć żółtka z cukrem aż do białości,
wlać do naczynia, na koniec dodać sól
i roztopionym masłem wyrobić. Wierzch
posypać kruszanką.



Rogaliki półfrancuskie

3 dag drożdży
1 dag cukru
6 dag mąki
1/8 litra mleka
4 żółtka
8 dag cukru
60 dag mąki
1/8litra mleka
5 dag tłuszczu
1 łyżeczka soli
Do wałkowania 30 dag tłuszczu
1 kg marmolady
1 żółtko do smarowania
10 dag cukru pudru do posypania
Do zarobionego rozczynu drożdżowego
dodać utarte żółtka z cukrem, mleko,
mąkę, sól pod koniec dodać tłuszcz dobrze
wyrobić i odstawić do wyrośnięcia w chłodnym
miejscu. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na koło
W środku koła, w kształcie kwadratu ułożyć grudkami masło ciasto złożyć w kopertę, potem
w książkę rozwałkować w prostokąt. Złożyć na
trzy części wałkować w ten sposób 3 razy
(tłuszcz do nakładania nie może być twardy).

Z ostatniego prostokąta wyciąć trójkąty nałożyć
marmoladę zwinąć i formować rogalik. Pozostawić do wyrośnięcia. Przed włożeniem
do pieca posmarować żółtkiem. Upiec na złoty
kolor. Po upieczeniu polukrować.





















Czy tekst był przydatny? Tak Nie

Czas czytania: 7 minut