profil

Węglowodany i błonnik

drukuj
poleca 84% 595 głosów

Treść
Obrazy
Wideo
Komentarze

WĘGLOWODANY przechowywane są w mięśniach i w wątrobie w postaci wielocząsteczkowego cukru zwanego glikogenem (cukier zapasowy). Organizm utrzymuje także pewien poziom wolnej glukozy we krwi. Podczas ćwiczeń uruchamiany jest proces rozkładu glikogenu, który po zamianie na glukozę jest spalany w "mikrosiłowniach" komórkowych, czyli mitochondriach.

Węglowodany są historyczną nazwą grupy związków naturalnych, dających się opisać wzorem elementarnym CH2O, co sugerowało, że głównie zbudowane są z węgla i wody - stąd nazwa. Późniejsze badania wykazały, że wzór elementarny CH2O odpowiada wzorom cząsteczkowym (CH2O)n i jest najmniej ważną cechą wspólną związków tej grupy. Węglowodany stanowią jeden z ważniejszych elementów przyrody ożywionej. Powstają z wody i dwutlenku węgla w liściach zawierających katalizator tej reakcji (chlorofil) pod wpływem działania energii promieniowania elektromagnetycznego (światła) w procesie fotosyntezy. Najpopularniejsze węglowodory roślinne to skrobia i celuloza (polisacharydy) oraz cukry proste (glukoza, fruktoza, mannoza, galaktoza) i dwucukier - sacharoza (cukier spożywczy).

Błonnik pokarmowy (włókno pokarmowe) to zespół substancji scian komórkowych roslin, nie trawionych i nie wchłanianych w przewodzie pokarmowym człowieka. Błonnik dzieli się na rozpuszczalny i ne rozpuszczalny w wodzie. Błonnik rozpuszczalny w wodzie jest wielocukrem i ma działanie przeciwnowotworowe, Błonnik nierozpuszczlny w wodzie to celuloza i lignina. Wchłania on kilka razy więcej wody niż wynosi jego ciężar. Powoduje wzrost wydalania cholesterolu i kwasów żółciowych. Zapobiega nowotworom okrężnicy.

zródła błonnika:
Produktami, które zawierajš dużo błonnika sš:
- warzywa: groch, fasola, seler, marchew, kapusta, ziemniaki
- owoce: jeżyny, porzeczki, maliny, rodzynki, morele suszone
- orzechy i nasiona
- produkty zbożowe: kasze, ryż, otręby, maka pełnoziarnista
Błonnika nie zawieraja: ryby, nabiał i mięso


Polecasz? Tak Nie
(0) Brak komentarzy
Typ pracy