profil

Ropa naftowa

poleca 85% 238 głosów

Treść
Grafika
Filmy
Komentarze

Ropa naftowa jest najcenniejszą kopaliną. Jest niezastąpiona przy produkcji tworzyw sztucznych, leków, środków piorących i czyszczących, kosmetyków i żywności. Niestety większość wydobytej ropy marnowana jest w procesach spalania, po przerobieniu na benzynę, olej napędowy i olej opałowy. Jeżeli światowe wydobycie ropy nie spadnie to już w XXI wieku może okazać się, że 3–4 pokolenia wykorzystały jej bogactwo, które powstawało przez miliony lat w Ziemi. Ropa naftowa tworzyła się w odległych epokach geologicznych, na skutek rozkładu rozmaitych szczątków roślin i zwierząt.
Złoża ropy naftowej występuję na znacznej głębokości rzędu kilku kilometrów na obszarze lądów i mórz. Pokładom ropy towarzyszy gaz ziemny pod wysokim ciśnieniem. Po wywierceniu otworu, początkowa ropa wypływa z niego sama. Po pewnym czasie, gdy obniży się ciśnienie trzeba stosować pompy głębinowe lub wtłaczać wodę drugim otworem. Woda ma większą gęstość, więc wypycha ropę na powierzchnię i wypływa jako pierwsza.
Ropa naftowa jest mieszaniną tysięcy różnych węglowodorów. Ze względu na znaczne różnice w składzie ropy z różnych regionów geograficznych możemy spotkać ropę żółtą, brązową lub czarną. Do cech wspólnych wszystkich gatunków ropy jest: palność, znikoma rozpuszczalność w wodzie i gęstość mniejsza niż gęstość wody.
Cechy te wyjaśniają straszne skutki wydostania się ropy z tankowców ropy naftowej. Pływająca po wodzie ropa dociera do lądu i wsiąka w glebę powodując niszczenie życia biologicznego.
W celu uzyskania niektórych surowców z ropy naftowej, poddaje się ją wielu procesom. Wstępne operacje przeprowadza się w rafineriach. Największe w Polsce są w Płocku i Gdańsku. Pierwszym etapem jest destylacja, która wykorzystuje różnice w temperaturach wrzenia. Pierwszy wrze składnik o najniższej temperaturze wrzenia. Para przechodzi do chłodnicy gdzie zostaje skroplona. Po oddestylowaniu jednego składnika temperatura wzrasta do temperatury wrzenia kolejnego. W mieszaninach zawierających duża liczbę składników, jak ropa naftowa, oddestylowuje po kilka składników jednocześnie. Taka destylacja pozwala jedynie na wstępne rozdzielenie składników wrzące w określonym przedziale temperatur.
Na skalę przemysłową, w rafineriach, do rozdestylowania ropy stosuje się wieżę o wysokości kilkudziesięciu metrów. Ropę wprowadza się ciągłym strumieniem w połowie wysokości wieży. Lotne składniki wędrują do góry wieży, a składniki o wyższej temperaturze wrzenia opadają. Przez otwory na różnych wysokościach wypuszcza się frakcje wrzące w określonym przedziale temperatur.
Głównymi produktami destylacji ropy są:
1. Benzyna – mieszanina węglowodorów o temperaturach wrzenia 40°C - 180°C
2. Nafta – mieszanina węglowodorów o temperaturach wrzenia 180°C - 280°C
3. Olej napędowy – mieszanina węglowodorów o temperaturach wrzenia 280°C - 350°C
4. Mazut – mieszanina węglowodorów o temperaturach wrzenia ponad 350°C
Każdy z tych produktów rozdziela się dalej lub poddaje różnorodnym przemianom chemicznym. Końcowym wynikiem tych procesów są m.in. różne rodzaje benzyn do silników samochodowych i lotniczych, olej napędowy do silników Diesla, rozmaite smary, oleje smarujące, parafina i asfalt.
Do przetwarzania ropy naftowej służy również kraking. Jest to proces przemysłowy rozkładu ciężkich frakcji ropy naftowej i węgla lub smoły węglowej, którego celem jest produkcja m.in. alkanów: paliw ciekłych (np. benzyny) i gazu (gazy krakowe). Kraking prowadzi się stosując różne metody, zazwyczaj w temperaturze 470-540°C, pod ciśnieniem 2-7 MPa (kraking termiczny), z dodatkiem katalizatorów (kraking katalityczny), czasem w obecności tlenu (kraking utleniający) czy przez dodatek wodoru (hydrokraking). Pod względem przerobu kraking ropy naftowej zajmuje pierwsze miejsce na liście procesów chemicznych prowadzonych przez ludzką cywilizację.

Czy tekst był przydatny? Tak Nie
Opracowania powiązane z tekstem

Czas czytania: 3 minuty