profil

Czerstwy

poleca 100% 3 głosy

1. ‘suchy, twardy, nieświeży (o pieczywie)’; 2. ‘zdrowy, krzepki, mocny’.

Pochodzenie:

Ogsłow. (por. czes. čerstvý ‘świeży; rześki, chłodny; prędki, szybki’, ros. čërstvyj‘czerstwy, stwardniały (o pieczywie)’, przenośnie ‘nieczuły’, sch. čvrst’‘twardy, czerstwy, krzepki’) < psłow. *čŕstvъ ‘zbity, gęsty, jędrny, twardy’, z czego wtórnie w znaczeniu ‘silny, mocny, krzepki; rześki, żwawy, szybki; świeży’ – podstawą był pie. *kert- ‘pleść, wić, wiązać’.

Pierwotna postać

W XVI w. występowały też formy czerstwi, czyrstwy, czyrstwi ‘dziarski, rześki, żywy, świeży’; w gwarach też postaci czerskwy, czerswy, czerkwy, czerwty oraz czerski.

poleca b/d

czerstwieć

1. ‘stawać się czerstwym, zsychać się’; 2. ‘krzepnąć, zdrowieć’; dawniej od XVI w. w postaciach czerstwić, czyrstwić ‘rzeźwić, krzepić’.

Podoba się? Tak Nie
Więcej informacji:

Materiał opracowany przez eksperta

Spis treści