Amidy ulegają hydrolizie. Hydroliza prowadzona w środowisku kwaśnym, jak i zasadowym, prowadzi do otrzymania w zależności od rzędowości amidu różnych produktów:
- amidy I-rzędowe, np. etanoamid
- amidy II-rzędowe, np. N-metyloetanoamid
- amidy III-rzędowe, np. N,N-dimetyloetanoamid
Amidy posiadają charakter bardzo słabych zasad, ale w roztworach wodnych wykazują odczyn obojętny. Ze względu na fakt, że ich cząsteczki są zasocjowane (tworzenie wiązań wodorowych) charakteryzują się wysokimi temperaturami wrzenia.
Diamid kwasu węglowego to mocznik. Jest to substancja stała, dobrze rozpuszczalna w wodzie. Jego roztwór wodny ma odczyn obojętny. Jako bardzo słaba zasada reaguje z mocnymi kwasami tworząc sole, np.
Po oziębieniu mieszaniny reagentów tworzą się bezbarwne kryształy produktu. Mocznik na skalę przemysłową otrzymuje się w reakcji amoniaku i CO2 w obecności katalizatora:
Mocznik ulega hydrolizie. W zależności od środowiska reakcji otrzymujemy różne produkty, jak również reakcje przebiegają z różną szybkością i wydajnością:
Podczas ogrzewania mocznik przekształca się w dimocznik, czyli biuret.
Biuret w obecności jonów miedzi(II) w środowisku zasadowym tworzy fioletowy związek koordynacyjny. Reakcja ta nosi nazwę reakcji biuretowej i służy do wykrywania wiązań peptydowych. Porównując związki z podobnymi ugrupowaniami w cząsteczkach stwierdza się, że amidy kwasowe są bardziej reaktywne od amin (pierwszorzędowe pochodne):