profil

Podział białek

poleca 70% 495 głosów

– ze względu na skład chemiczny wyróżnia się:
białka proste – zbudowane są wyłącznie z aminokwasów.

Rodzaje białek prostych Przykłady białek prostych
histony białka związane z DNA
albuminy białka obecne w mleku, jajach, surowicy krwi
globuliny immunoglobuliny, fibrynogen, miozyna, obecne też w mleku i jajach
skleroproteiny kolagen, keratyna


białka złożone
– oprócz aminokwasów zawierają składnik niebiałkowy, zwany grupą prostetyczną.

Rodzaj białek złożonych Grupa prostetyczna Przykłady białek złożonych
metaloproteiny atom metalu (Fe, Cu,Zn, Co, Mo) transferyna, plastocyjanina,liczne enzymy
chromoproteiny barwnik (np. hem) hemoglobina, cytochrom c
glikoproteiny reszty cukrowe składniki wydzielin śluzowatych
lipoproteiny cząsteczka lipidu składniki błon
nukleoproteiny kwas nuleinowy obecne w jądrach komórek
fosfoproteiny reszta kwasu fosforowego (V) kazeina, pepsyna, białka obecne w żółtku jaj

– podział ze względu na kształt cząsteczki:
białka globularne – rozpuszczalne w wodzie, o cząsteczkach kulistych (np. albuminy, globuliny, histony);
białka fibrylarne – nierozpuszczalne w wodzie, o cząsteczkach w kształcie włókien (np. keratyna, kolagen).

Podoba się? Tak Nie

Materiał opracowany przez eksperta

Czas czytania: 1 minuta