profil

Choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy

poleca 85% 114 głosów

Treść
Grafika
Filmy
Komentarze

Zadania pielęgniarki w postępowaniu diagnostycznym i leczniczym wobec pacjenta z chorobą wrzodową żołądka i dwunastnicy

Chorobą wrzodową żołądka i dwunastnicy nazywamy ubytki błony śluzowej żołądka , które tworzą się na krzywiźnie mniejszej żołądka i opuszce dwunastnicy.
Wrzód trawienny powstaje wyniku zniesienia śluzówkowej bariery ochronnej żołądka lub niewłaściwego wydzielania kwasu żołądkowego i pepsyny.
Na rozwój choroby wrzodowej najbardziej narażone są osoby
palące papierosy ,spożywające alkohol
osoby nadużywające środków sokopędnych
zażywające leki p/zapalne ( np. aspirynę)
żyjące w stresie , cierpiące na bezsenność , ze skłonnościami do depresji
osoby , których krewni też cierpią na to schorzenie ( podłoże genetyczne)
infekcje wywołane przez Helikobacter pylori.
Objawy choroby
jedzenie wywołuje ból
występują wymioty , które łagodzą ból
zgaga
zwiększone wydzielanie śliny
ogólny dyskomfort
W chwili kiedy pacjent trafia do szpitala pielęgniarka przystępuje do wykonania zadań diagnostycznych - zdiagnozowania wstępnego pacjenta po przez:
wstępną ocenę podstawowych funkcji życiowych (pomiaru RR , temperatury , wykonaniu Ekg)
ocenie, czy występuje krwawienie z przewodu pokarmowego ( nagłe zasłabnięcie niepokój , tachykardia, poty, spadek ciśnienia , obfite fusowate wymioty , smoliste stolce)
ocenia natężenie bólu , lokalizuje go ( ból jest tępy , kolkowy, niekiedy promieniuje w kierunku klatki piersiowej, czasami jest nietypowy)
ocenia pierwotne wyniki badań laboratoryjnych ( OB. , morfologię , elektrolity, istnieje możliwość wystąpienia zaburzeń wodno-elektrolitowych i metabolicznych w skutek obfitych wymiotów)
określa deficyt w samoopiece.
Pielęgniarka by dokonać oceny stanu fizycznego pacjenta musi ustalić , rodzaj bólu , zlokalizować go , ustalić przyczynę , określić dynamikę występowania.
Prowadzić obserwację wymiotów ich charakteru , częstotliwość występowania oraz stolce. W dalszym ciągu interpretuje wyniki badań laboratoryjnych oraz endoskopowych.
Po ocenie stanu fizycznego należy ocenić stan psychiczny chorego , jego reakcję na hospitalizację , jak pacjent zachowuje się w stosunku do personelu oraz pozostałych pacjentów, natężenia lęku o własne zdrowie , zachowanie w stosunku do rodziny.
Pielęgniarka dokonuje oceny prognostycznej , która polega na :
ocenie prognostycznej stanu chorego po opuszczeniu szpitala
ocenie sytuacji rodzinne , czy rodzina będzie w stanie zapewnić choremu właściwą opiekę
ocenie przygotowania edukacyjnego chorego i rodziny
przewidywaniu możliwości wystąpienia powikłań oraz uprzedzenie chorego o zagrożeniach życia , konieczności wezwania pomocy w przypadku pojawienia się
a)krwawienia z przewodu pokarmowego (niepokój, tachykardia, spadek ciśnienia, obfite fusowate wymioty)
b)przebicie wrzodu (nagły gwałtowny ból promieniujący do barków, wymioty,, płytkie powierzchowne oddychanie , nieruchome leżenie chorego, bladość , zimne poty, gorączka)
c)zwężenie odźwiernika ( uporczywe wymioty, spadek masy ciała, odwodnienie, tępe gniotące bóle nadbrzusza).
Zadania lecznicze pielęgniarki polegają na udziale w leczeniu zachowawczym
leczenie przyczynowe chorych zakażonych HP (Helicobacter pyloii) , inhibitor pompy protonowej oraz antybiotykoterapia
leczenie objawowe
a)wyeliminowanie czynników szkodliwych
b)leki hamujące wydzielanie kwasu żołądkowego
c)leki osłonowe
zgodnie ze zleceniami lekarskimi.
Bardzo ważny jest udział pielęgniarki w dietoterapii , tutaj pielęgniarka uczy pacjenta jak powinien spożywać posiłki i jakie:
a.regularnie w odstępach 2-3 godzinnych
b.posiłki powinny być pełnowartościowe ze szczególnym zwróceniem uwagi na odpowiednią ilość białka, składników mineralnych i witamin
c.wskazane jest spożywanie przypraw łagodnych ( koper, wanilia , sok z cytryny, kminek)
d.świeże warzywa i owoce należy zastąpić przecierami i sokami warzywno-owocowymi
e.nie należy spożywać potraw smażonych , wywarów mięsnych ( powodują zwiększanie wydzielania kwasów trawiennych
f.należy koniecznie wyeliminować ciężkostrawne produkty , ponieważ wywołują ból ,wzdęcia i zgagę ( nasiona roślin strączkowych , kapusta , pieczywo ciemne, wędliny i ryby wędzone, niedojrzałe owoce , owoce cytrusowe)
g.ograniczyć trzeba ilość przypraw w posiłkach zwłaszcza (pieprz , papryka , musztarda, gorczyca, cebula, ocet i marynaty, chilii itp.)
h.należy unikać używek ( kawy , papierosów, alkoholu, mocnej herbaty)
i.posiłki pacjent powinien zjadać powoli , długo przeżuwać, jeść o tej samej porze każdego dnia.
I.Chorego oraz członków rodziny należy poinformować ,że pacjent będzie odczuwał zmęczenie związane z wysiłkiem i bezsennością:
1.- zaplanować należy przerwy dzienne w czasie pracy
2.-odpowiednio zaplanować czas w ciągu dnia , by nie zwiększać tempa wykonywanych
czynności (szczególną uwagę należy zwrócić na zachowanie higieny osobistej)
3.?edukacja pacjenta jak rozpoznać objawy zmęczenia ( tachykardia, zawroty głowy , zmęczenie)
II.Niepokój związany z wystąpieniem choroby
1.Należy zapewnić choremu stały nadzór personelu obserwację i interwencję przy zmianie parametrów życiowych
2.Zachęcić chorego by dzielił się swoimi odczuciami
3.Należy wyjaśnić jak wielkie znaczenie ma stosowanie się do zaleceń
III.Ból związany z podrażnieniem śluzówki
1.Pacjent musi stosować leki zalecone przez lekarza
2.Stosować dietę.
Pielęgniarka musi być dla pacjenta psychiczną podporą, stwarzać spokojną , miłą atmosferę, pomóc w przystosowaniu się do życia i pracy w zmienionych warunkach, wspierać pacjenta.

Podoba się? Tak Nie

Czas czytania: 4 minuty