ALDEHYDY
- to ciecze lub ciała stałe (wyjątek to najprostszy aldehyd mrówkowy- formaldehyd HCHO, który jest gazem)
OTRZYMYWANE są głównie poprzez utlenianie alkoholi
ZASTOSOWANIE
- do syntez organicznych (tworzywa sztuczne, barwniki)
- przemysł spożywczy i kosmetyczny (składniki kompozycji zapachowych i aromatów spożywczych)
- garbarstwo(aldehyd glutarowy)
Nasycone aldehydy alifatyczne są bardzo rzadko spotykane
Niektóre aldehydy odznaczają się bardzo przyjemnym zapachem ( anyżowy, wanilia)
KETONY
- niższe ketony są cieczami o charakterystycznym zapachu
- są rozpuszczalne w wodzie
- liczne występowanie w przyrodzie (menton- składnik olejku miętowego)
- mało toksyczne
- szeroko stosowane jako rozpuszczalniki
- półprodukty w syntezie chemicznej
- składniki kompozycji zapachowych i przypraw spożywczych
- chloro- i bromopochodne ketony są stosowane jako środki trujące (chloroacetofenon, chloro- i bromoaceton)