profil

Wiedza o zdrowiu, jego ratowaniu i doskonaleniu, zapobieganiu chorobom układu nerwowego, układu krążenia, chorobom nowotworowym, chorobom wewnętrznym.

drukuj
poleca 85% 120 głosów

Treść
Obrazy
Wideo
Komentarze

I
Co jeść, a czego nie jeść? Jakie pokarmy zapobiegają, a jakie sprzyjają różnym schorzeniom? Do niedawna nie zajmowano się tymi problemami – a obecnie naukowcy na całym świecie sprawdzają stare przepisy medyczne. Czosnek, herbata, tran, przeciwutleniacze, kwasy tłuszczowe – oto tematy dyskusji i badań naukowych, które odkrywają nowe możliwości lecznicze i obecność substancji czynnych w takich pokarmach jak kapusta i brokuły.
Nowe dowody i nowe teorie pozwoliły lepiej wyjaśnić w jaki sposób żywienie wpływa na funkcje komórek prowadząc do zdrowia albo choroby. Dla przykładu naukowcy wiedzą obecnie, że odkryli na czym polega zagrożenie dla tętnic za strony cholesterolu. Wiadomo też, co należy jeść, a czego nie jeść by w odpowiedni sposób wpływać na proces tworzenia się zmian miażdżycowych. Wydaje się też, że można oddziaływać na stany zapalne stawów nie tylko za pomocą leków, ale także odpowiednią dietą; spożywanie tranu ma łagodzić stany zapalne.

UKŁAD NERWOWY

Zaburzenia w których tran może działać kojąco lub zapobiegająco:
- reumatoidalne lenie stawów
- ataki serca (zmniejsza częstość ataków serca o jedną trzecią)
- zmiany zakrzepowo - zatorowe (pomaga w utrzymaniu drożności tętnic)
- nadciśnienie tętnicze
- wrzodziejące zapalenie jelita grubego
- łuszczyce
- stwardnienie rozsiane
- migrenowe bóle głowy

Pojęcie zdrowia.
Pojęcia zdrowia zmieniło się na przestrzeni lat. Początkowo było traktowane jako brak choroby lub kalectwa, jak rodzaj zasobu który umożliwiał osiągnięcie różnych życiowych. Dopiero Światowa Organizacja Zdrowia podała szeroką i pełną jego definicję, według niej zdrowie to stan pełnego dobrostanu fizycznego, psychicznego i społecznego, a nie tylko brak choroby lub kalectwa. Zdrowie oznacza wiec integrację całego organizmu, brak bólu i pełną sprawność.

Choroby układu nerwowego:
- newralgia
- nerwica wegetatywna
- nerwica splotu słonecznego
- bezsenność
- bóle głowy
- migrena
- stwardnienie rozsiane

Zapobieganie chorobom nerwowym.
Żeby się wyleczyć lub polepszyć swój stan, chorzy przez wiele lat muszą prowadzić unormowane i spokojne życie. Człowiek nerwowy powinien oddychać bardzo czystym powietrzem, zarówno w ciągu dnia jak i w nocy. Bardzo pomocna jest tutaj systematyczna gimnastyka oddechowa. Wskazane jest wykonywanie 2 - 3 razy dziennie po 10 do 20 głębokich oddechów w zależności od stanu organizmu. Należy przebywać jak najwięcej na otwartym powietrzu.

Odżywianie.
Człowiek chory nerwowo powinien unikać takich trucizn dla nerwów, jak alkohol i tytoń i dawać pierwszeństwo pokarmom mleczno - roślinnym. Unikać ostrych przypraw i nadmiaru soli, posypywać potrawy zmielonym nasieniem selera. Z owoców i jarzyn jadać przede wszystkim te, które zawierają więcej witaminy B1. Bardzo dobrze robi zjadanie przed spaniem 1 - 2 ząbków czosnku i 2 - 3 jabłek, a także wypicie po każdym jedzeniu szklaneczki (75 - 100g) napoju z soku pomidorowego z dodatkiem niewielkiej ilości świeżego soku z owoców i 1 - 2 łyżeczek do herbaty miodu. Zamiast herbaty lepiej pić napar z rumianki lub płatków róży. Duże znaczenie ma również pieczywo. Chorzy na nerwy powinny jadać chleb ze świeżo zmielonej mąki, a przy nerwicy żołądka – chleb na naturalnym zakwasie.

Kąpiele powietrzne i suchy masaż szczotkowy.
W lecie należy, w miarę możliwości, robić jak najwięcej kąpieli powietrznych na otwartej przestrzeni, wykorzystując słońce i miejsca zacienione. Jeżeli masaż szczotkowy okaże się za bardzo pobudzający, nie należyto robić.

Kąpiele słoneczne i parowe.
Chorzy na nerwy nie powinni wystawiać się na bardzo silne słońce. Najlepiej robić kąpiele słoneczne między godziną 7 i 9 rano, a jeszcze lepsze są tak zwane „pitagorasowe” kąpiele słoneczne. Kąpiele parowe przynoszą duży pożytek i są jak najbardziej wskazane.

Wodolecznictwo.
Jest bardzo skutecznym środowiskiem w leczeniu niektórych chorób nerwowych. Należy jednak unikać zarówno bardzo wysokich, jak i bardzo niskich temperatur wody. Poza kąpielami brzucha, dobrze robią chłodne prysznice i krótkie zimne nacieranie całego ciała i to bezpośrednio po wstaniu z łóżka, jak również krótkie (2 – 5 minutowe) kąpiele w rzece lub morzu. Zawsze należy pamiętać o tym, żeby przed przystąpieniem do zabiegów wodnych, rozgrzać dobrze nogi, a potem całe ciało. Jeżeli po zabiegu chory chce wstać od razu z łóżka, trzeba go rozetrzeć do zaczerwienienia skóry. Wieczorem z perukowca podolskiego – 50g zioła gotować w 1 litrze wody, aż zostanie połowa płynu. Z zabiegami wodnymi nie należy jednak przesadzać. Woda stosowana w nadmiernej ilości wycieńcza organizm i zamiast poprawy można doprowadzić do pogorszenia.

Praca i odpoczynek.
Najodpowiedniejsza dla nerwowo chorych jest lekka praca w ogrodzie i w polu, która nie tylko nie obciąża systemu nerwowego, ale również wzmacnia organizm. Pożyteczny jest codzienny spacer, i to do lekkiego zmęczenia. Dla ludzi otyłych i ociężałych konieczny jest intensywny ruch.

Zapobieganie i pierwsza pomoc w chorobach układu nerwowego:

II

UKŁAD KRĄŻENIA

Higieniczny tryb życia zapobiega chorobom układu krążenia, w tym m.in. chorobom serca. Najczęstszymi chorobami serca są nadciśnienie tętnicze oraz choroba niedokrwienna serca, której zazwyczaj rezultatem jest zawał mięśnia sercowego, prowadzący nawet do nagłej śmierci. Aby zapobiegać chorobom serca należy stosować profilaktykę.

Modyfikacja stylu życia

Redukcja Masy Ciała
Istnieje zależność pomiędzy masą ciała, a ciśnieniem krwi (prawidłowe ciśnienie: skurczowe – 120 mmHg, rozkurczowe – 80 mmHg). Rozmieszczenie tkanki tłuszczowej (nadwaga, otyłość) w górnej części ciała (otyłość visteralna* – typowa dla mężczyzn) lub rozmieszczenia jej nadmiaru w partiach pasa biodrowego (typowa dla kobiet), również jest czynnikiem zagrożenia w zapadalności na chorobę nadciśnienia tętniczego, dyslipidemię (zaburzenie gospodarki tłuszczowej), cukrzycę i chorobę niedokrwienną serca**. Aby zredukować masę ciała należy się prawidłowo odżywiać i przejść na specjalną dietę.
Prawidłowe odżywianie polega na znacznym ograniczeniu ilości spożywanych tłuszczów zwierzęcych (które trzykrotnie zwiększają zapadalność na zawał mięśnia sercowego) i zastąpieniem ich olejami roślinnymi oraz pokarmami bogatymi w skrobię, takimi jak wszystkie gatunki kasz, ciemne pieczywo, owoce i warzywa.
Ograniczyć należy spożycie m.in. : cukru, miodu, słodzonych przetworów owocowych, śmietany, tłustego mięsa, smalcu, wątróbki, móżdżku, cynaderek, boczku, tłustych rosołów, masła, tłustych sosów, tłustego pieczywa cukierniczego, majonezu oraz margaryny.
Zalecane jest spożywanie m.in. : chudego mięsa, chudych wędlin, chudego twarogu, ziemniaków, wszystkich gatunków kasz, dużych ilości białego mięsa (ryb), owoców, warzyw, olejów roślinnych (oleje roślinne podczas smażenia tracą właściwości chroniące przed miażdżycą!).
Zaleca się dietę niskokaloryczną z ograniczeniem tłuszczów i węglowodanów. Podaje się około 800-1500 kalorii na dobę, w zależności od rodzaju wykonywanej pracy, wieku i aktualnej wagi. Dieta powinna zawierać 80-120 g białka, 25-35 g tłuszczu oraz 50-150 g węglowodanów.

Aktywność Fizyczna
Regularne uprawianie sportów również redukuje nadwagę, zapobiega zawałowi serca, poprawia sprawność mięśnia sercowego oraz zmniejsza wszelką zachorowalność (nie tylko serca).
Każdy rodzaj wysiłku fizycznego u osób zdrowych jest dopuszczalny. Osoby, u których praca zawodowa nie powoduje zmęczenia fizycznego, nie powinny unikać nawet drobnych wysiłków fizycznych w czasie dnia. Ponadto każdy powinien 3-4 razy w ciągu tygodnia uczęszczać na basen, siłownię, aerobik, itp.

Spożywanie Alkoholu i Palenie Tytoniu
Spożywanie alkoholu w nadmiarze powoduje niewskazane zwiększenie się ciśnienia krwi, niewydolność mięśnia sercowego i może nawet prowadzić do wylewu wewnętrznego (spowodowanego nadciśnieniem tętniczym). Jest jednak wskazane (tylko u osób po 30 roku życia ! ) spożycie w ciągu dnia maksimum jednej szklanki (około 250 ml) wina, jednego drinka (ok. 30 ml alkoholu) lub też małego kufla piwa.
Natomiast palenie tytoniu czterokrotnie zwiększa zapadalność na zawał mięśnia sercowego i piętnastokrotnie - zapadalność na raka płuc. Należy też wspomnieć o tym, iż nikotyna zawarta w tytoniu powoduje niewskazany skurcz naczyń krwionośnych (jeden papieros = jeden skurcz naczyń krwionośnych). Jedynym sposobem zapobiegania tym schorzeniom jest kategoryczne zaprzestanie, bądź nie rozpoczynanie palenia tytoniu.

Podsumowanie
Przed chorobami cywilizacyjnymi, a w szczególności przed zawałem mięśnia sercowego można chronić się samemu, poprzez:
- zaniechanie lub nie rozpoczynanie palenia tytoniu
- prawidłowe odżywianie
- regularne wykonywanie ćwiczeń fizycznych
- utrzymywanie prawidłowej masy ciała
- nie spożywanie alkoholu
- 7-8 godzinny wypoczynek nocny
- systematyczne leczenie wszelkich schorzeń sercowych.

III

CHOROBY NOWOTWOROWE

Pożywienie jako czynnik ryzyka w chorobach nowotworowych:
Rzeczoznawcy oceniają, że jedną trzecią wszystkich przypadków raka należy wiązać z niezdrową żywnością. Zwiększone spożycie tłuszczów zwierzęcych zwiększa ryzyko raka jelita. Wraz z żywnością przyjmujemy także wiele rozmaitych czynników rakotwórczych, jak na przykład nitrozaminy i nitrozamidy peklowanych produktach mięsnych, wędzonych rybacz oraz serach. Podczas opiekania na rożnie powstają benzopireny, gdy krople tłuszczu spływają do żaru. Te substancje rakotwórcze powstają także wówczas, gdy tłuszcz na patelni paruje, znajdują się również na ciemnej otoczce zimnych wędlin. Nadpleśniałe środki spożywcze (zwłaszcza orzechy, wędzona szynka, chleb, marmolada) powinny być wyrzucone. Metale ciężkie jak kadm, chrom, nikiel i arsen znajdują się w zwiększających się ilościach w owocach polnych, zbożach, podrobach, mięsie i rybach. Również one są podejrzane jako czynnik ryzyka raka.

Ryzyko zwiększają:
- odżywianie: najlepszą dietą zapobiegającą rakowi jest umiarkowane, pełnowartościowe pożywienie
- palenie tytoniu: najlepiej byłoby zaprzestać paleniu
- nadużywanie alkoholu: zmniejszyć spożycie alkoholu
- słońce: unikać intensywnego nasłoneczniania się
- higiena intymna: dla dobrego poczucia i atrakcyjności czystość jest oczywista. W sferze intymnej mężczyzny należy uwzględnić ważny czynnik: czystość jest ważnym przyczynkiem do zapobiegania rakowi prącia i stwarza pewne zabezpieczenie przeciw powstaniu raka szyjki macicy u partnerki.


Zapobieganie:

Czynniki zmniejszające ryzyko wystąpienia nowotworów złośliwych zawarte w pokarmach.
Niektóre jarzyny prawdopodobnie działają czynnie przeciw rozwojowi raka płuc: kalafior, brokuły, brukselka, kapusta biała, kapusta pekińska. Niedobór składników śladowych, mianowicie magnezu, żelaza, miedzi, cynku, selenu, osłabia układ immunologiczny. Składniki śladowe są zawarte we wszystkich pokarmach naturalnych w dostatecznych ilościach. Ważne jest, że zrównoważone pożywienie zabezpiecza te potrzeby. Witamina C hamuje powstanie nitrozamin w żołądku, witamina A sprzyja dojrzewaniu skóry i błon śluzowych. Przyjmuje się że mogłaby przeciwdziałać rozwojowi raka. To, co dotyczy wszystkich witamin, odnosi się zwłaszcza do witaminy A, której nadmiar jest niezdrowy.


Polecasz? Tak Nie
(0) Brak komentarzy