profil

Zasady założenia a także dobrego funkcjonowania restauracji.

poleca 85% 282 głosów

Treść
Grafika
Filmy
Komentarze

Przedmiotem mojej działalności ma być restauracja o nazwie „ xxxxxxx„
Planowo ma być ona umieszczona na głównej ulicy w xxxxxxxx, czyli xxxxxxxxxxxxx pod numerem xx(patrz-plan zagospodarowania)Warunkami niezbędnymi do tego ,aby moja firma zaistniała i poprawnie funkcjonowała są:

Konkurencyjność – pod względem ceny, jakości obsługi, lokalizacji oraz jakości jedzenia. Spadek konkurencyjności pod względem wymienionych czynników może spowodować odpływ konsumentów do innych sieci restauracji. Utrzymywanie konkurencyjnej oferty na wysokim poziomie ma kluczowe znaczenie dla przyciągania klientów do restauracji. Sądzę iż nie powinienem mieć z tym problemów ponieważ w okolicy nie ma żadnej firmy świadczącej takie usługi.

Zmiany demograficzne, tendencję w zakresie liczby osób korzystających z restauracji oraz typu, a także liczbę i lokalizację restauracji konkurencji. Wzrost udziału osób młodych oraz w średnim wieku w całości populacji powoduje, iż grupa potencjalnych klientów restauracji powinny się poszerzać (badania wykazują, iż są to głównie osoby młode oraz w średnim wieku).

Zmiany w prawie oraz regulacjach mające bezpośredni wpływ na funkcjonowanie restauracji oraz zatrudnionych tam pracowników. Ewentualne obostrzenia w prawie pracy oraz normach sanitarnych przyprowadzeniu restauracji mogą wywołać konieczność ponoszenia dodatkowych kosztów. Z drugiej strony obserwowana obecnie tendencja obniżania obciążeń podatkowych oraz liberalizacji prawa podatkowego może mieć pozytywny wpływ na wyniki w moim przedsiębiorstwie.

Zmiana cen składników spożywczych wykorzystywanych przy sporządzaniu potraw. Restauracja jest bezpośrednio uzależniona od zmian cen produktów spożywczych wykorzystywanych przy przygotowywaniu potraw. Potencjalne podwyżki cen na rynku Restauracja jest w stanie neutralizować, wykorzystując swoją pozycję wiodącej sieci restauracji, negocjując kontrakty o stosunkowo dużej wartości, lecz na początku swej działalności niestety będę zmuszony ponosić takie koszty!

Zmiany w ogólnej kondycji ekonomicznej Polski oraz zaufania konsumentów, wysokości dochodu rozporządzalnego oraz indywidualnych sposobów wydawania pieniędzy. Wzrost gospodarczy oraz wzrost dochodu rozporządzalnego w Polsce może wywołać zwiększone wydatki konsumpcyjne społeczeństwa, co może mieć pozytywny wpływ na przychody restauracji.

Umiejętność wybierania atrakcyjnych lokalizacji ma kluczowe znaczenie dla działalności restauracji . Atrakcyjna lokalizacja w chętnie odwiedzanych miejscach oraz przy węzłach komunikacyjnych może generować zwiększone przychody restauracji tam zlokalizowanych;

Zdolność dobierania do lokalizacji odpowiedniego typu restauracji. Lokalizacja powinna być dobierana specjalnie dla każdego typu restauracji. Prawidłowo wybrany typ restauracji w atrakcyjnej dla jej potencjalnego klienta lokalizacji ma pozytywny wpływ na wyniki finansowe restauracji;
Skuteczność we wprowadzaniu nowych koncepcji restauracyjnych, marek i produktów. Wprowadzanie nowych produktów, marek oraz koncepcji restauracyjnych wiąże się z dodatkowymi kosztami.

Prawidłowy dobór nowych produktów, wprowadzanych marek lub nowych koncepcji restauracyjnych może wpływać na wyniki finansowe.

Czy tekst był przydatny? Tak Nie

Czas czytania: 2 minuty

Typ pracy