profil

Mięsa

poleca 91% 103 głosów

Treść
Grafika
Filmy
Komentarze

Wołowina:
Szyja, łopatka, szponder, łata, karkówka, rozbratel, antrykot,rosbeft, rumsztyk, ogon, goleń tylna, goleń przednia, udziec, polędwica, ligawa,
Das Rindfleisch:
der Hals, der Bug, szponder, der Flicken, die karkówka, die Rostbrateln, das Rippenstck,rosbeft, das Rumpsteak, der Schwanz, das Schienbein rckwrtige, das Schienbein vordere, die Keule, das Filet, ligawa

Cielęcina:
Szyja, łopatka, mostek, łata, udziec, goleń, ogon, nerkówka, eskalopki, górka, karkówka
Das Kalbfleisch:
Der Hals, die Achsel, die Stegbrcke, der Flicken, die Keule, das Schienbein, der Schwanz, der Nierenbraten, eskalopki, der Hgel, die karkówka

Wieprzowina:
Głowa, podgardle, łopatka, boczek i żeberka, szynka, nóżki przednie i tylne, golonka przednia i tylna, słonina, szynka, stek z szynki, polędwiczka, schab, karkówka, stek z karkówki, kotlet z kostką, kotlet bez kostki,
Das Schweinefleisch:
Das Kopf, die Wamme, die Achsel, der magerer Speck und des Rippchens, der Schinken, des Fchens vordere und rckwrtiges, das vordere Eisbein und rckwrtige, der Speck, der Schinken, das Steak mit den Schenken, die polędwiczka, das Lendenstck, die karkówka, das Steak aus der karkówki, das Kotelett mit dem Knchel, das Kotelett ohne den Knchel,

Baranina:
Szyja, łopatka, karkówka, plecówka, antrykot, udziec, mostek
Das Hammelfleisch:
Der Hals, die Achsel, die karkówka,plecówka, das Rippenstck, die Keule, die Stegbrcke


wilde Gefieder- dzikie ptactwo
Rehfleisch-dziczyzna
die Elchen łosie, Hirsch-jeleń, sarna- Reh, dziki- barbarisch,toll,unzivilisiert,wild,wst, zajac- Hase, królik- Kaninchen, ,bażant- Fasan , kuropatwa- Rebhuhn , gęs- Gans , kaczka- die Ente
Drób to jest Geflugel, Das Henne kura, indyk der Puter,

podroby- Innereien
wątroba- Leber ,serce- Herz ,nerka- Niere ,mózg- Gehirn,Hirn ,ozor- Zunge ,płuca- Lunge ,żołądek- Magen ,śledzona- Milz,głowa- Rbe,Kopf,Haupt,Oberhaupt, nogi- Hachse,Fuss,Bein ,ogon- Schwanz

Załączniki:
Czy tekst był przydatny? Tak Nie
Przeczytaj podobne teksty

Czas czytania: 1 minuta