profil

Korsyka

poleca 85% 108 głosów

Treść
Grafika
Filmy
Komentarze

Korsyka - Informacje i historia :

Polozenie: Wyspa na Morzu Srodziemnym,terytorium Republiki Francuskiej (jeszcze).
Najwazniejszymi miastami wyspy sa Ajaccio (stolica), Bastia, Sartene, Corte, Calvi, Bonifacio, L'le-Rousse, i Porto-Vecchio.
Wyspa podzielona jest na 2 departamenty: Haute-Corse (2A) i Corse-du-Sud (2B).

Powierzchnia calkowita Korsyki wynosi 8680 km2 - tyle co w Polsce woj.opolskie: (dla porownania Polska ma powierzchnie 312 685 km2 )

Ludnosc: Glownie zamieszkuja tu Francuzi a w poludniowej i wschodniej czesci mieszka duzo Wlochow. Ilosc mieszkancow stale sie zmniejsza (brak pracy) , w roku 1990 mieszkalo na wyspie 250 tys. mieszkancow, obecnie wedlug danych departamentu ds.ludnosci na rok 2002 liczba ta ledwo przekracza 200 tysiecy a srednie zaludnienie to okolo 27 osob/m2.

Turystyka: Z tego od lat utrzymuja sie glownie Korsykanie. W sezonie liczba turystow wzrasta do 2 milionow. Wyspe odwiedzaja glownie Wlosi i Francuzi (80 %) a takze Holendrzy i Skandynawowie. Malo przyjezdza Niemcow a to z takiego powodu ze Francuzi ich bardzo nie lubia i nie sa tu mile widzianymi goscmi. Od kilku lat przyjezdzaja tu takze obywatele bylych krajow socjalistzycznych w tym i Polacy ale sa to nieduze ilosci choc z roku na rok przyjezdza coraz wiecej naszych rodakow lub "naszych braci" ze wschodu.

Uksztaltowanie terenu: Korsyka to bardzo gorzysty region - najwiekszy szczyt Monte Cinto w pasmie ciagnacym sie z poludnia na polnoc w srodkowej czesci wyspy ma wysokosc 2710m.
Wybrzeze jest rowniez skaliste ale tylko w zachodniej czesci wyspy. Wschonia i polnocny czesc to piekne piaski i laguny. Najwazniejszymi rzekami na wyspie sa Golo i Tavignano.

Gospodarka: to glownie turystyka z czego Korsykanie czerpia najwieksze zyski. Ale nie tylko to, poza tym rolnictwo i uprawa winorosli a takze hodowla oslow,owiec i koz, rybolowstwo, produkcja wina,sera to rzeczy z ktorych slyna Korsykanie.

Waluta i ceny : Jako ze jest to terytorium Francji a tym samym Unii Europejskiej - placi sie tu od roku 2002 Euro (€).
Jezeli zas chodzi o ceny to Korsyka jest wyspa bardzo droga w porownaniu do cen jakie mozna spotkac w innych krajach UE, dlatego tez milosnicy taniego wypoczynku moga byc troche zawiedzeni wysokimi cenami jakie tam zobacza. Radze zabrac duzo pieniedzy ze soba.

Historia: Poczatki osadnictwa na Korsyce notuje sie mniej wiecej na rok 550 p.n.e. Wtedy to wyspa zamieszkiwana byla przez Grekow. 300 lat pozniej zostala zdobyta przez Rzymian (259 pne). Po upadku Wielkiego Rzymskiego Imperium w roku 476 n.e Korsyka zostala przejeta przez Wandali i byla czescia Bizancjum. Lata 850-1034 to panowanie Arabow na wyspie, pozniej od roku 1077 przeszla pod zwierzchnictwo papieza a ten przekazal ja we wladanie arcybiskupa Pizy Grzegorza VII. W 1553 zajeta przez Francuzow i od tej pory przez 200 lat do roku 1768 ciagla walka pomiedzy Francuzami a Genuenczykami o wplywy na wyspie. W wyniku postanowien wersalskich (1768) przeszla pod panowanie francuskie.Podczas II wojny swiatowej wyspa okupowana byla przez Niemcow i Wlochow az w koncu w roku 1943 zostala wyzwolona. Od 1973 na Korsyce zaczely nasilac sie wystapienia domagajace sie autonomii wyspy, w wyniku ktorych w 1982 nadano jej wieksze prawa do samostanowienia, a ich zakres poszerzono w roku 2000.

Zmiany te nie zlagodzily jednak napietej sytuacji gdyz glowne ugrupowania nacjonalistyczne domagaja sie calkowitej niezaleznosci wyspy. Duza role odgrywa terrorystyczny Front Wyzwolenia Narodowego Korsyki
– przyznajacy sie do wielu zamachow bombowych, majacych od czasu do czasu miejsce w tym regionie. Nie macie sie Panstwo czego obawiac. W przeciwienstwie do innych ugrupowan terrorystycznych Korsykanscy Separatysci nie atakuja z reguly turystow. Celem ich zamachow sa glownie wazne i wplywowe osoby ze swiata Francuskiej polityki.

Kuchnia korsykanska :
Lesne ziola takie jak tymianek, majeranek, bazylia, koper czy rozmaryn nadaja kuchni korsykanskiej niepowtarzalny smak , dodatkowo podniesiony przez olej z oliwek i korzenie, co widoczne jest szczegolnie na poludniu, gdzie smak jest mniej subtelny niz w rejonie polnocnym.

W polnocnej czesci wyspy znalesc mozna doskonala charcuterie, robiona z wieprzowiny, ktora wedzi sie i suszy w chlodnych piwnicach domow. Szczegolnie smaczna jest charcuterie z Castagniccia, gdzie karmi sie dzikie zwierzeta kasztanami, stanowiacymi kiedys podstawowy skladnik diety mieszkancow. Tutaj tez mozna skosztowac nalesnikow z kasztanow jadalnych ( fritelli a gaju frescu ) i ciasta z kasztanow (pulenta) polanych lukrem lub eau de vie ;)

Brocciu - to delikatny, orzezwiajacy ser robiony z mleka owczego znalesc mozna na calej wyspie, jako ze stanowi on podstawe wielu dan, np.omletow nadziewanych brocciu i mieta oraz canneloni al brocciu.
Bardzo smaczne jest tez Fromage Corse, charakterystyczny, twardy ser wytwarzany w centralnych rejonach, gdzie hoduje sie owce i gdzie specjalnoscia jest cabrettu a listrettu (kulasz z kozlat)

Dziczyzna - glownie gulasz z zajaca i odynca, ale takze pieczony bekas, kuropatwa i turkawka - jest popularna w zalesionych regionach gorskich. Z kosow (merles) przyrzadza sie tutaj delikatny pt, a w czystych, niezanieczyszczonych rzekach lowi sie wegorze i pstragi. Takie ryby, jak cefal (rouget), leszcz morski (loup de mer) oraz wiele roznych skorupiakow goszcza czesto na stolach calego wybrzeza - najlepsze langusty pochodza z okolic Golfe de St-Florent, podczas gdy ostrygi (hutres) sa specjalnoscia wschodnich rownin.

Sposrod miejscowych win poleca sie Santa Barba lub Fiumicicoli (zarowno ros jak i czerwone) z rejonu Sarten oraz Patrimonio -mocne,biale wino z przyladka Corse. Doskonale apritifs to slodkie muskaty produkowane na przyladku Corse, a takze koktail znany jako Cap Corse - doprawione ziolami wzmocnione wino.
Warto zauwazyc ,ze woda w kranach jest na Korsyce szczegolnie wysokiej jakosci, poniewaz pochodzi z czystych gorskich potokow.


Czy tekst był przydatny? Tak Nie

Czas czytania: 4 minuty