profil

Przemysł lekki i spożywczy w Polsce

Ostatnia aktualizacja: 2021-12-06
poleca 85% 669 głosów

Treść
Grafika
Filmy
Komentarze

Przemysł lekki (włókienniczy, odzieżowy i skórzany) ma w Polsce duże tradycje. Jego początki sięgają pierwszej połowy XIX w., Kiedy to z osady rękodzielniczej Łódka (obecnie Łódź) rozwinęło się jedno z największych,, zagłębi włókienniczych” w Europie. Przemysł lekki stanowi podstawowy rynek pracy dla blisko 500 tys. kobiet w Polsce. Szansą rozwoju wielu zakładów branży tekstylnej stały się kontrakty z najlepszymi firmami odzieżowymi krajów zachodnich. Zdecydowana większość eksportowanej odzieży trafia dziś do państw Unii Europejskiej.

W ostatnich latach szybki rozwój charakteryzuje produkcję art. spożywczych. Z tradycyjnej branży o małym stopniu przetwórstwa przemysł spożywczy stał się nowoczesny, pod względem jakości i asortymentu konkurencyjny w skali światowej. Zakłady owocowo-warzywne dysponują dużym potencjałem produkcyjnym. Rocznie przetwarzają ponad 1 mln ton owoców (50% zbiorów) i 0,5 mln ton warzyw (10% zbiorów).

Znaczący wzrost produkcji nastąpił w ostatnich latach w przemyśle piwowarskim. Sześć największych browarów (Elbląg, Tychy, Żywiec, Brzesko, Poznań i Wrocław) dostarcza 60% krajowej produkcji piwa. Rynek napojów chłodzących zdominowany jest przez największe koncerny światowe (COCA-COLA i PEPSICO). Konkurują z nimi wytwórnie wód mineralnych i napojów, m.in. w Nałęczowie, Grodzisku Wlkp., Żywcu i Kaliszu.

Czy tekst był przydatny? Tak Nie

Czas czytania: 1 minuta