profil

Przemysł ! Wszystko o przemyśle

poleca 85% 638 głosów

Treść
Grafika
Filmy
Komentarze

Przemysł spożywczy
Przemysł spożywczy charakteryzuje ogromna liczba i różnorodność produktów. Równocześnie wykorzystuje zróżnicowanie bazy surowcowej (krajowego pochodzenia lub z importu) wpływa na znaczne terytorialne rozproszenie zakładów. Wytwarzanie (przetwarzanie) żywności należy w Polsce do podstawowych sektorów działalności produkcyjnej.
Przemysł mięsny
Należy do podstawowych branż w przetwarzaniu żywności. W połowie lat 90 istniało ponad 500 zakładów przemysłowych. Decydującą rolę odgrywają zbudowane w latach 70 zakłady w Białymstoku, Łukowe, Sokołowie Podlaskim, Ostróda- Morliny, Byd- Meat w Bydgoszczy, Ostrołęce, Jarosławiu i Poznaniu, oraz nowe produkujące od lat 90: Constar w Starachowicach i Farm Food (Czyżew). W ostatnich latach można zauważyć przejawy przejmowania słabych bądź zadłużonych zakładów przez silniejsze (np. Sokołów Podlaski).
Zakłady mięsne muszą liczyć się ze zmianą gustów konsumenckich: spożycie wędlin utrzymuje się na tym samym poziomi (700 tysięcy ton rocznie), spożycie konserw mięsnych spada od 1980 roku. Stopniowo wzrasta zapotrzebowanie na mięso drobiowe, tego typu przetwórstwem zajmują się zakłady w Olsztynie (Indykpol), Siedlcach(Drosed), Tomaszowie Mazowieckim, Kutnie, Płocku..
Przemysł rybny
Zakłady zajmujące się przetwórstwem rybnym zlokalizowane są z reguły na wybrzeżu (Gdańsk, Gdynia, szczecin, Kołobrzeg) lub nad jeziorami(Giżycko). W połowie lat 90 niskie i tak spożycie ryb zmniejszyło się o połowę( do kilkunastu ton rocznie).
Przemysł olejarski i tłuszczowy
W ostatnich latach można zauważyć wyraźny wzrost spożycia tłuszczów roślinnych. Do głównych producentów margaryn należą zakłady w Katowicach, Kruszwicy, Brzegu, Warszawie, Gdańsku, bielsku-białej. Przy czym zakłady w Brzegu i Katowicach w znacznym procencie nalezą do zagranicznego kapitału.
Przemysł mleczarski
Aby sprostać wymaganiom konsumentów zakłady mleczarskie musiały przejść modernizację, spadek spożycia mleka i masła wymusił zmianę sposobu produkcji. Wzrosło zapotrzebowanie na sery, twarogi, jogurty, napoje mleczne wymagające innej linii produkcyjnej, ale i estetyki i jakości opakowania. Największe zakłady znajdują się w Warszawie (Danone, Bakoma), Wysokim Mazowieckim, Grajewie, Radzyniu Podlaskim, Siemiatyczach(Polser), Gdańsku (Maćkowy)
Przemysł cukrowniczy i cukierniczy
Wytwarzaniem cukru z buraków zajmuje się aktualnie w Polsce 700 zakładów. Znajdują się one w pasie intensywnej uprawy buraka cukrowego (od Żuław, przezKujawy, Wielkopolskę, aż po dolny Śląsk oraz we wschodniej i pd. Lubelszczyźnie. Cukrownie w Polsce są podzielone na 4 holdingi, aby ograniczyć produkcję, na zewnątrz tych struktur pozostały jedynie Środa Wielkopolska i Garbów
Na początku lat 90 przemysł cukierniczy (odbiorcę wyrobów przemysłu cukrowniczego) tworzyło kilkanaście dużych państwowych fabryk, spółdzielnie inwalidów i wiele e mniejszych prywatnych zakładów produkujących cukierki, czekoladę. W Warszawie największym producentem czekolady i wyrobów czekoladowych jest E.Wedel (duża cześć udziałów należy do PepsiCo). W wielu ośrodkach przeważa kapitał zagraniczny: szwajcarski (Nestle) w Goplanie (Poznań), Olza (Cieszyn), fiński (Fzer) Bałtyk (Gdańsk). Duży udział w produkcji mają też „Wawel” z Krakowa i Jutrzenka z Bydgoszczy.
Przemysł zbożowo- młynarski
Nowym sektorem tego przemysłu jest produkcja słonych przekąsek. Do producentów ze Skawiny (obecnie Bahlsen) dołączył producent chrupek ziemniaczanych z Tomaszowa Mazowieckiego („Star Foods), oraz z Nysy.
W latach 90 wzrosła produkcja makaronu. Obecnie działa 800 wytwórni makaronu. Przeważnie są to zakłady małe, wyróżniają się jedynie Danuta (Malbork – 40 tysięcy ton), PZZ Lublin, PZZ Rzeszów. Duże młyny działają w Warszawie (Białołęka) i okolicach (Szymanów), w Jarosławiu i Bolesławcu.
Przemysł owocowo-warzywny
Lokalizacja produkcji soków, napojów, koncentratowi mrożonek zależy od bazy surowcowej. W związku 0 z tym powstało kilka takich przedsiębiorstw w Warszawie. Najwieszym producentem soku i mrożonek jest Hortex (blisko 200 tysięcy ton rocznie) ma swoje zakłady w Tarczynie, Lowiczu, Płońsku, Leżajsku, Pińczowie. Charakterystyczna cecha przemysłu owocowo- warzywnego jest systematyczny spadek zapotrzebowania na kompoty i owoce pasteryzowane a wzrost popytu na mrożonki
Przemysł wód mineralnych (napojów)
Wzrostowi spożycia wód mineralnych sprzyja pro zdrowotny trend w odżywianiu, niska jakość wód z wodociągów miejskich. Obecnie działa około 300 rozlewni wód. Do największych producentów nalezą: Multico, PepsiCo, Żywiec-Zdrój, Nałęczowianka, Mazowszanka, Coca-cola. Zauważa się wzrost sprzedaży wód niegazowanych względem gazowanych.
Przemysł spirytusowy i napojów alkoholowych
Do 1990 roku produkcja spirytusu objęta była monopolem państwowych, na początku lat 90 państwowy Polmos został podzielony na 25 zakładów, 0 których 19 działa aż do dziś. Do największych producentów należą zakłady w poznaniu, Zielonej Górze, Lesznie, Wrocławiu, Warszawie, Białymstoku, Józefowie, Krakowie i Łańcucie.
Polskim rynkiem piwa zainteresowali się zagraniczni inwestorzy (Niemcy, dania, Australia, RPA). Modernizują lub całkowicie przejmują polskie browary. Najbardziej 90 znani producenci piwa to elbrewery (Elbląg), Lech Browary Wielkopolskie (Poznań),Browary Tyskie(Tychy), Żywiec i Okocim (Brzesko).
Przemysł tytoniowy
Po prywatyzacji, jaka nastąpiła w latach 90 największy zakład znajduje się w Krakowie (większość jego udziałów należy do amerykańskiego koncernu Philip Morris). Zakłady poznańskie przejął niemiecki Reemtsma, natomiast fabrykę z Augustowa brytyjski BAT. Największą produkcje roczną papierosów osiąga Philip Morris – 26 miliardów papierosów, najmniejszą łódzkie zakłady – 1 miliard.
Podsumowanie
Dotychczasowy rozwój przemysłu spożywczego był uzależniony od możliwość dostarczenia często specyficznych surowców. Postęp w technologii chłodniczej umożliwił transport wielu nietrwałych produktów rolnych na znaczne odległości, co pozwala w większym stopniu – przy lokalizacji nowych przetwórni – kierować się chłonnością rynku zbytu. Daje to w konsekwencji większe zyski.
Zagraniczny kapitał inwestowany w przemysł spożywczy (2506 mln dolarów) zbliża nas do jakości i standardu europejskiego

Czy tekst był przydatny? Tak Nie

Czas czytania: 5 minut