profil

Witaminy podział i znaczenie ich w kosmetyce

poleca 85% 195 głosów

Treść
Grafika
Filmy
Komentarze

Wiadomości ogólne
• Witaminy to związki chemiczne, które
• Są niezbędne do prawidłowego przebiegu procesów biochemicznych zachodzących w organizmie f, ich brak powoduje zaburzenia w jego funkcjonowaniu
• Nie mogą być wytwarzane przez organizm muszą być dostarczane z pożywieniem lub w formie preparatów
• Nie są źródłem energii ani materiałem budulcowym
• Występują jako naturalny składnik pożywienia
• Witaminy nie stanowią jednorodnej grupy pod względem chemicznym
• wśród witamin wyróżniamy:
 kwasy np. Wit C – kwas as korbowy,
 pochodne kwasów np. Wit. PP (amid kwasu nikotynowego)
 sole np. witamina B15, (sól wapniowa estru kwasu glukonowego i dimetyloglicyny
Witamina A (retinol, akseroftol)
• Związki wchodzące w skład witaminy A – retinol, retinal., dehydroretinol, kwas reginowy i jego sole, estry retinolu
• alkohol di terpenowy
• witamina przeciw infekcyjna i wzrostowa
• wątroba (palmitynian retinolu)
• retinol – jaja , masło, sery, wątroba, tran
• β- karoten – marchew, dynia, szpinak, pokrzywa
• podatna na działanie światła i utlenianie, tracąc swoje właściwości biochemiczne
• estry retinolu cechuje większa odporność, zastosowanie między innymi w kosmetologii
Działanie:
• wpływa na wzrost i ogólny rozwój organizmu, tworzenie kości, produkcję hormonów
• chroni przed nowotworami i chorobami serca
• warunkuje prawidłowy rozwój i funkcjonowanie komórek skóry i błony śluzowej narządów wewnętrznych
• regeneracja skóry, proces rogowacenia naskórka
• podwyższa barierę ochronną skóry
• proces widzenia
Awitaminoza:
• nadmierne rogowacenie i złuszczanie nabłonka
• przesuszenie i marszczenie się skóry
• łupież
• upośledzenie czynności siatkówki
• zmniejszenie odporności na zakażenia,
• zahamowanie wzrostu
Zastosowanie w kosmetyce:
• palmitynian /octan retinolu
• kwas retynowy (tretionina)
• w preparatach kosmetycznych do pielęgnacji ciała, regenerujących i ochronnych
• w leczeniu zaburzeń dermatologicznych
Witamina D
• ergo kalcyferol D2 i cholekalcyferol D3
• D2 – krystalizuje w postaci białych igieł, odporna na ogrzewanie i utlenianie, w trakcie przechowywania obniża się aktywność biologiczną
• D3 jest trwalsza
• Przechowywana w warunkach beztlenowych i bez światła jest bardzo trwała w tłuszczach do 5 lat
• Witamina rozpuszczalna w tłuszczach
• Występuje w tranie , wątroba, ryby, żółtka jaj, mleko, sery
Działanie:
• Zapobiega krzywicy , odwapnieniu kości i zębów
• Zwiększa napięcie naskórka
• Przyspiesza regenerację ran
• Wpływa na przyswajanie fosforu i wapnia
Awitaminoza
• Krzywica, paradontoza, wypadanie włosów i kruchość paznokci
Zastosowanie w kosmetologii:
• Ze względu na możliwość wystąpienia hiperwitaminozy rzadko stosowana w kosmetykach
• Kremy odchudzające , preparaty przeciwko: łysieniu, paradontozie, łamliwości paznokci, łojotokowi
Witamina E
• Tokoferole i tokotrienole
• Oleiste ciecze , rozpuszczalne w tłuszczach i rozpuszczalnikach niepolarnych
• Nie ulegają zmydlaniu, odporne na działanie kwasów , ługów, podwyższonej temperatury
• Czyste preparaty wrażliwe na działanie tlenu, promieniowanie nadfioletowe, chemicznych środków utleniających, niszczy ją blanszowanie, ale długie smażenie nie- w tłuszczach a najlepiej olej z kiełków pszenicy
• Lepszemu przyswajanie zapewnia obecność tłuszczu i kwasy żółciowe naszego organizmu
• Najbardziej przyswajany jest α- ketoferol,
• α- tokoferol
• Witamina młodości i płodności
• Wytwarzana syntetycznie lub pozyskiwana z kiełków zbóż
• Olej kiełków pszenicy , całe ziarna zbóż, zielone warzywa liściaste (sałata , szpinak, kapusta)
Działanie
• Utleniająco – redukujące
• Działa na podwzgórze i przedni płat przysadki
• Chroni hormony, enzymy, nienasycone lipidy, witaminy przed tworzeniem nadtlenków
• Dział ochronnie na warstwę tłuszczową naskórka
• Poprawia ukrwienie skóry
• Wzmacnia tkankę łączną
• Wpływa na przyswajanie tlenu przez komórki
• Wspomaga leczenie ŁZS i trądziku
• Pobudza syntezę substancji przeciwzakrzepowych
• Chroni gruczoły dokrewne
• Redukuje ryzyko rozwoju chorób nowotworowych zapewnia właściwą stabilizację i przepuszczalność błon komórkowych
Awitaminoza
• Dystrofia mięśniowa
• Rogowacenie i przedwczesne starzenie skóry
• Gorsze gojenie ran
• Osłabienie koncentracji
• Stany rozdrażnienia
• Pogorszenie wzroku
• Zwiększone ryzyko chorób sercowo- naczyniowych
• Zaburzenie czynności płciowych
Zastosowanie w kosmetologii:
• Octan alfa- tokoferolu
• Preparaty do skóry starzejącej się
• Kremy odżywcze i regenerujące
• Preparaty kąpielowe
• W filtrach słonecznych
• Zaadsorbowana przez warstwę rogową naskórka może hamować proces starzenia się skóry
• Zapobiega powstawaniu i w pewnym stopniu usuwa tzw. plamy starcze
• Przyspiesza powstawanie nowej tkanki po oparzeniach czy innych zranieniach skórnych
• Pomaga zwalczać grzybicę
• Poprawia ukrwienie , wzmacnia tkankę łączną
• Polepsza wykorzystanie tlenu w komórkach skórnych
• Kumuluje się we włosach i poprawia ich kondycję
• W kosmetykach witamina E jest naturalnym konserwantem składników tłuszczowych (antyoksydant dla tłuszczy), witaminy A i C
Witamina K
• Naturalna – K1 fitochinon) i K2 (mena chinon),
• Syntetyczna – K3 (menadion)
• Występuje w warzywach (jarmuż, szpinak, sałata), jaja, mleko,
• Nie wywiera efektu toksycznego nawet w dużych dawkach
• Leki , zanieczyszczone powietrze, środki konserwujące produktów spożywczych utrudniają wchłaniają wchłanianie lub prowadzą do przedwczesnego wydalania z organizmu
Działanie:
• Stymuluje produkcję aktywatora krzepnięcia protrombiny
• Uczestniczy w formowaniu tkanki kostnej
• Wpływa na przemiany metaboli tyczne kwasów nukleinowych
• Aktywność przeciwbakteryjna, przeciwgrzybiczna , przeciwzapalna i przeciwbólowa
Awitaminoza :
• Obniżony poziom protrombiny w krwi
• Wydłużony czas krzepnięcia krwi
• Skaza krwotoczna u noworodków
Zastosowanie w kosmetologii:
• Kosmetyki dla skóry z problemami naczyniowymi
• Nutrikosmetyki

WITAMINY ROZPUSZCZALNE W WODZIE
Witamina C
• Kwas as korbowy
• Biały proszek , bez zapachu
• Lekki kwaśny smak
• W roztworach wrażliwy na ogrzewanie , szczególnie w obecności tlenu , Cu i Fe- katalizatory
• Fosforan askorbylu – forma stabilna
• Palmitynian askorbylu- rozpuszczalny w tłuszczach
• Przechowywane w cynie, w cynku nie można
• Suszenie , solenie , konserwanty żywności , leki (aspiryna , sulfonamidy , pochodne barbiturowe), promienie UV – niszczą witaminy C zawartą w roślinach
• Owoce dzikiej róży , natka pietruszki , owoce czarnej porzeczki , papryka czerwona, kiwi, owoce cytrusowe, czarny brz, rokitnik, żurawina, pomarańcze
Działanie :
• Przenosi elektrony w procesach metabolicznych,
• Współdziała w syntezie kolagenu
• Przyspiesza proces gojenia ran i zrastania kości
• Uczestniczy w metabolizmie tłuszczy, cholesterolu i kwasów żółciowych
• Bierze udział w biosyntezie hormonów kory nadnerczy
• Ułatwia przyswajanie niehemowego żelaza i uczestniczy w wytwarzaniu krwinek czerwonych
• Silny reduktor
• Podnosi odporność organizmu
• Hamuje powstawanie rakotwórczych nitrozo amin
• Właściwości bakteriostatyczne
• Uczestniczy w reakcji hydroksylacji proliny
• Przeciwdziała paradontozie
• Łagodzi skutki oparzeń słonecznych
• Przeciwutleniacz i zmiatacz wolnych rodników
• Obniża poziom cholesterolu, zapobiega alergiom – to są jeszcze tylko tezy, prowadzi się badania na ten temat
Awitaminoza :
• Zaburzenia syntezy kolagenu
• Kruchość naczyń krwionośnych
• Wolniejsze gojenie ran
• Zaburzenia w przemianie kwasów tłuszczowych,
• Osłabienie naczyń włosowatych
• Zmniejszenie odporności na infekcje, bóle mięśniowe, zmęczenie , apatie, brak apetytu, występowanie szkorbutu
Zastosowanie w kosmetologii:
• W kosmetykach usuwających zmarszczki płytkie , stymulujących powstawanie kolagenu, chroniących przed szkodliwym działaniem UV
• Z witaminą E pełni rolę przeciwutleniacza
• Dostarczana w liposomach chronobiologiczne

Czy tekst był przydatny? Tak Nie

Czas czytania: 6 minut