profil

Niewłaściwy styl życia- próchnica.

poleca 85% 207 głosów

Treść
Grafika
Filmy
Komentarze

Próchnica zębów– egzogenny proces polegający na demineralizacji części nieorganicznej i proteolitycznym rozkładzie organicznej twardych tkanek.
Próchnicą zębów to najbardziej powszechny problem, przez który lądujemy na fotelu dentystycznym. Prawie każdy z nas ma lub miał ubytki spowodowane próchnicą, czyli potocznie po prostu dziury w zębach.
Wydawać by się mogło, że przyczyny rozwoju próchnicy oraz sposoby jej zapobiegania są powszechnie znane. Mimo to, wciąż wielu z nas boryka się z tym problemem. Sprawdźmy, co możemy zrobić, aby uniknąć próchnicy.
Czym jest próchnica?
Na początek wyjaśnijmy, czym w ogóle jest próchnica. Najprościej rzecz ujmując, próchnicę można określić jako powodowany czynnikami zewnętrznymi rozkład zęba.
Przyczyny powstawania próchnicy
Fachowe źródła podają cztery podstawowe przyczyny rozwoju próchnicy. Są to bakterie, cukry, naturalne uwarunkowania (podatność zębów na próchnicę) oraz czas (oczywistość - próchnica nie powstaje z dnia na dzień).
Bakterie znajdujące się w naszej jamie ustnej uczestniczą w rozwoju procesu próchniczego. Sprzyjają tworzeniu się płytki nazębnej. Produkują m.in. kwas mlekowy, który sprzyja rozkładowi i demineralizacji szkliwa zębów.
Cukry stanowią pożywienie dla bakterii. Procesy metaboliczne bakterii, oparte właśnie na cukrach, to główny motor powstawania próchnicy oraz płytki nazębnej. Warto wiedzieć, że nie wszystko, co słodkie, szkodzi zębom. Najgorsze pod tym względem są: glukoza, fruktoza czy sacharoza. Sztuczne słodziki nie powodują próchnicy.
Naturalne predyspozycje
Niezwykle istotne znaczenie ma genetyczna oraz środowiskowa podatność na próchnicę. W przypadku czynników genetycznych sprawa jest prosta - niektórzy z nas po prostu są skazani na trudną walkę z próchnicą, podczas gdy innym doskwierać ona będzie sporadycznie.
Dużo trudniej tak jednoznacznie ująć kwestie związane z wpływam środowiskowym. Szacuje się, że próchnica w znacznie większym stopniu dotyka osoby o niższym statusie socjalnym - odżywiające się gorzej, gorzej dbające o zdrowie zębów. Podkreśla się w tym miejscu wpływ odpowiedniej diety i suplementacji (wapń) oraz zabiegów profilaktycznych (fluor), szczególnie w okresie wzrostu i dojrzewania.
Zapobieganie próchnicy
Z próchnicą można skutecznie walczyć. Najlepiej w ogóle nie dopuścić do zapoczątkowania procesów próchniczych. Jak to zrobić? Zasady są proste i chyba każdy je zna. Mimo to, przypomnijmy je.
Szczotkujmy zęby po każdy posiłku, a przynajmniej 2-3 razy dziennie. Stosujmy nici dentystyczne oraz płyny do płukania jamy ustnej. Przy okazji mycia zębów oczyszczajmy również język - tam też mogą się rozwijać bakterie.
Nie narażajmy swoich zębów na tortury związane z jedzeniem i piciem produktów bogatych w cukier.
Pamiętajmy o regularnych wizytach kontrolnych u stomatologa. Dzięki nim ewentualne początki próchnicy uda się jak najszybciej wyleczyć.
Leczenie próchnicy
Jeśli już doczekaliśmy się mniejszej lub większej dziury w zębach, nie ma rady - trzeba borować.
W leczeniu próchnicy kluczowe znaczenie ma czas. Ważne jest, aby jak najszybciej usunąć chore fragmenty zęba i wstawić wypełnienia (plomby).
Jeżeli zaniedbamy nasze zęby i pozwolimy próchnicy się rozwinąć, może nas czekać poważniejsza terapia, obejmująca np. leczenie kanałowe lub nawet wyrywanie zęba.
Inne skutki próchnicy to zapalenia dziąseł, ropnie, a także inne, poważniejsze powikłania związane z funkcjonowaniem całego organizmu (np. zakażenie krwi) lub poszczególnych narządów (np. serce).


Czy tekst był przydatny? Tak Nie

Czas czytania: 3 minuty

Typ pracy