NAPOJE
Kawa
Staropolskim zwyczajem kawa musi być podana w blaszanych imbrykach, pięknie malowanych. Roznosi ją służba. Do robienia kawy w każdym porządnym domu zatrudniona jest kawiarka, która sprowadza najlepsze ziarna i potrafi przyrządzić kawę, która ma „czarność węgla, przejrzystość bursztynu, zapach moki i gęstość miodowego płynu”.
Do kawy podana być musi najlepsza śmietana, którą każdego ranka kawiarka zbiera. Każda filiżanka musi mieć swoją porcję śmietany.
Bielone piwo
Piwo należy podgrzać, aż stanie się gorące. Następnie trzeba zabielić je śmietaną i wrzucić pokrojony twaróg.
Jest to ulubiony napój starszych pań.
Napoje alkoholowe
• Wódka – nalewana jest do uczty mężczyznom.
• Wino – piją podczas uczty kobiety.
• Miód lipcowy – bardzo popularny w karczmach litewskich.
• Malaga – wino hiszpańskie.
• Węgrzyn
• Dębniak – miód długo trzymany w dębowych beczkach.
DANIA
Wędliny
Tłuste półgęski, kumpia i skrzydliki ozoru należy domowym sposobem uwędzić dymem jałowcowym. Potem pokroić, rozłożyć na tacach i przystroić ziołami.
Są to przysmaki dla panów.
Zrazy
Najlepiej nadają się do zrazów lisice, borowiki, rydze, surojadki, koźlaki, lejki i bielaki. Zrazy to główne danie śniadania.
Chołodziec litewski
Jest to zimna zupa z młodych liści buraków, ogórków, jajek, szyjek rakowych i śmietany. Często jest podawany jako główne danie prawdziwej, litewskiej uczty.
Bigos
Bigos najlepiej smakuje po polowaniu. Składa się on z jarzyn, siekanej, kwaszonej kapusty, które piecze się w kotle z najlepszymi kawałkami mięsa ze świeżo upolowanego zwierza. Piec go należy aż kapusta wyciśnie wszystkie soki.
Raki, kurczęta, szparagi
Podaje się je na uczcie, po chłodniku.
Blemasy
Są to galarety migdałowe,mleczne, także na polewce mięsnej lub rybiej, zaprawiane winem, goździkami, cynamonem lub piżmem
Arkasy
Potrawy z mleka słodkiego, ocukrzonego, z szafranem, cytryną i wódką różaną.
Zupy
• Czarna Polewka - zwana też „czerniną”. Jest to rosół zabarwiony krwią kaczki. Podanie czarnej polewki mężczyźnie, oznacza, że ojciec odmawia mu prawa do starania się o rękę córki.
• Barszcz królewskim zwany
• Rosół staropolski - sztucznie gotowany, do którego można wrzucić kilka perełek i sztukę monety.
• Kontuzy – buliony z kurczęcia.
Ryby
• Łososie suche, dunajeckie
• Wyzyny – mięsa z wyza, ryby rodzaju jesiotra.
• Kawior - ikra jesiotra, sprowadzany z Wenecji lub wybrzeży Morza Czarnego.
• Flądry
• Karpie, ćwiki –muszą mieć więcej niż trzy lata.
• Szczupak - niekrojony, w środku pieczony, u głowy przysmażony. Należy go nadziać na rożen, owinąwszy jedną część chustką, obracać nad wolnym ogniem, polewając często owiniętą część octem wrzącym, część drugą smarując oliwą i potrząsając mąką, część trzecia musi się piec bez niczego. Koniecznie musi być długi na łokieć.