profil

Woda w żywności i żywieniu

poleca 86% 101 głosów

Treść
Grafika
Filmy
Komentarze

1.rola wody w organizmie:
- jest składnikiem organizmu (ok.70% masy ciała)
*tkanki (noworodek 75 do 80% masy ciała)
*ciecze ustrojowe (mężczyzna ok.60% masy ciała)
*narządy (kobieta ok.54% masy ciała)
- warunkuje prawidłowe krążenie krwi
- roznosi po organizmie:tlen (hemoglobina),składniki odżywcze,hormony
- potrzebna do:przemiany materii (rozpuszczalnik pokarmu),trawienia (działanie enzymów),wchłaniania stawionego pożywienia
- regulator temp. ciała
- hamuje procesy gnilne w jelicie cienkim
- dostarcza niektórych składników mineralnych (wody mineralne)
- wydala produkty przemiany materii
- pobudza perystaltykę jelit

2.Bilans wodny - zestawienie ilości wody pobranej z ilością wody wydalanej z organizmu

3.Niedobór wody w organizmie.
Przyczyny występowania strat wody:
- upały
- ciężka praca
- nadmierne pocenie się
- biegunki i torsje
- gorączka

Niedobór wody może prowadzić do:
- odwodnienia organizmu
- zmęczenia i osłabienia
- chorób nerek (kamica nerkowa)
- obniżenie sprawności umysłowej
- przedwczesnego starzenia się
- śmierci (3 do 5 dniu)

ORGANIZM BRONI SIĘ PRZED USUWANIEM WODY CZEGO WYNNIKIEM JEST ZAGĘSZCZANIE MOCZU

Czy tekst był przydatny? Tak Nie

Czas czytania: 1 minuta