profil

ZASADY, REGUŁY i WDRAŻANIE SYSTEMU HACCP W ZAKŁADACH PRZEMYSŁU SPOŻYWCZEGO

Szczegóły kursu

Tematyka:Techniczne

Tryb: Indywidualne, Inne

Rodzaj:Szkolenia

Opis zajęć

Szkolenie skierowane jest do właścicieli firm zajmujących się produkcją i obrotem żywności, kierowników produkcji, pełnomocników ds. jakości oraz wszystkich osób, które współpracują przy wdrażaniu systemu HACCP.
Zakres tematyczny szkolenia obejmuje : prawodawstwo w UE i Polsce w zakresie produktów spożywczych, bezpieczeństwo i jakość zdrowotną żywności w świetle przepisów krajowych, jakość żywności, systemy zapewnienia jakości w przetwórstwie żywności, wymagania techniczne i higieniczne dla zakładów w świetle wprowadzania HACCP, podstawowe pojęcia i definicje stosowane w systemie HACCP, rodzaje i charakterystykę zagrożeń mikrobiologicznych w produkcji żywności, rodzaje i charakterystykę zagrożeń chemicznych, rodzaje i charakterystykę zagrożeń fizycznych, etapy wprowadzania systemu HACCP, zasady systemu HACCP, zasady opracowywania schematów blokowych procesów technologicznych, analizę zagrożeń i oszacowanie ryzyka za pomocą „drzewa decyzyjnego", ustalenie krytycznych punktów kontrolnych (CCP), wartości parametrów, krytycznych i ich tolerancji, opracowanie procedur monitorowania, określanie działań korygujących i weryfikacji systemu, zasady tworzenia dokumentacji, korzyści i trudności wynikające z funkcjonowania systemu HACCP.
Absolwent kursu otrzymuje zaświadczenie o ukończeniu kursu zgodne z rozporządzeniem MEN (Dz.U. Nr 31, poz. 216).

  • Czas trwania: 8 godzin, 1 dzień
  • Data rozpoczęcia: 2015-01-31 23:00:00
Kontakt

ul. Podwale 13
00-252 Warszawa

+48 22 831 00 81
+48 22 635 61 74

Opcje dodatkowe

Odwiedź stronę WWW