profil

Znaczenie dla człowieka

poleca 69% 511 głosów

Korzystne Niekorzystne
• spożywane są przez człowieka ze względu na walory smakowe i zapachowe (jadalne grzyby kapeluszowe);
• wykorzystywane są do wypieku pieczywa, produkcji kefiru (drożdże), serów pleśniowych (pędzlaki), alkoholu (drożdże), kwasu szczawiowego i cytrynowego (kropidlak);
wykorzystywane są w produkcji antybiotyków (np. penicyliny wytwarzanej przez niektóre pędzlaki) oraz niektórych witamin z grupy B;
• porosty stanowią wskaźniki zanieczyszczenia powietrza, niektóre stosowane są jako zioła (płucnica);
• niektóre grzyby wykorzystywane są w walce biologicznej.
• wywołują choroby roślin uprawnych (np. rdza zbożowa, zgnilizna ziemniaków, rak ziemniaków, mączniaki) oraz ludzi i zwierząt (grzybice);
• mogą być przyczyną zatruć (np. zatrucie muchomorem sromotnikowym lub sporyszem wytwarzanym przez buławinkę czerwoną);
• powodują pleśnienie i gnicie produktów spożywczych oraz materiałów przemysłowych
Podoba się? Tak Nie

Materiał opracowany przez eksperta

Spis treści