profil


cechy wód morskich

5 pkt za rozwiązanie + 3 pkt za najlepsze rozwiązanie - 23.3.2020 (19:44) - przydatność: 50% - głosów: 2
Odpowiedzi
vbmmvbmm
25.3.2020 (12:15)
Szczególną cechą wody morskiej jest jej zasolenie. Stężenie soli w wodzie morskiej wynosi średnio 35‰. Zasolenie wód powierzchniowych na otwartym oceanie waha się między 32 a 38‰. Największą wartość osiąga w strefie zwrotnikowej, gdzie znajdują się obszary o wysokim parowaniu i bardzo małych opadach. Najmniejsze zasolenie występuje w strefie okołobiegunowej o niewielkim parowaniu i dużej dostawie wody słodkiej, pochodzącej z topniejących lodowców. Dużo większe zróżnicowanie zasolenia występuje w morzach wewnętrznych i zatokach morskich. Największe stężenie soli notuje się w Morzu Czerwonym i w Zatoce Perskiej (około 43‰), najmniejsze zaś w Morzu Bałtyckim (4‰). Zasolenie wód mórz wewnętrznych zależy od wielkości parowania i dostawy wody rzecznej.
Przydatne rozwiązanie? Tak Nie
Dodaj zadanie
8 pkt - 4.4.2024 (21:26)

Głód na świecie (wstęp,przyczyny i skutki)