profil

Napisz dowolny biznesplan.

25 pkt za rozwiązanie + 13 pkt za najlepsze rozwiązanie - 9.6.2015 (15:53)
Odpowiedzi
szemax
9.6.2015 (16:57)
Biznesplan restauracji:
1.
Streszczenie Planu
Chcielibyśmy założyć własna, dobra dzialanośc gastronomiczna. Chcemy bardzo, aby nam wyszedł ten plan. Restauracja,,Augnes,, ma do zaoferowania kucnie włoską, regionalna oraz meksykańską. Zajmujemy się również organizacja wesel, komunii, dyskotek oraz wiele innych imprez okolicznościowych. Posiadamy nowoczesna sale dyskotekowa z podświetlonym parkietem i klimatyzacja.
Wykonanie biznes planu podzielone zostało na:
1.Streszczenie planu
2.Charakteryzacja firmy
3. Analiza Rynku
4.Strategia marketingowa
5.Profil produkcji i sprzedaży
6.Zarzadzanie firma
7.Plan finansowy
8.Paln zatrudnienia i place
9.Plan techniczny
10.Kalendarium
2.
Charakteryzacja firmy
.
-Dane Firmy
Nazwa:Agnes
Przedmiot działalności: Działalność gastronomiczna
Adres: 66-400 Bogdaniec ul. Gorzowska 42 b
Telefon: (095) 674-252-07
Adres WWW: WWW.Agnes.Pl
-Dane o właścicielach
-Imię i Nazwisko:Agnieszka ZYZ
Adres zamieszkania:ul Gorzowska 1. 66-450 Bogdaniec
Telefon:603-222-52
-Imię i Nazwisko: FlipXYZ
Adres zamieszkania: ul.Bajana 258 66-400 Gorzów Wlkp.
Telefon: 603-222-52
Cele działalności
-wypełnienie luki na rynku
-poprawienie sytuacji materialnej
-stworzenie nowych miejsc pracy
-zaspokojenie potrzeb mieszkańców.
Oferowane usługi
-dyskoteki
-restauracja
-jedzenie na wynos
-imprezy okolicznościowe
-wspaniały klimat
-wyśmienite menu
-uprzejma obsługa
3.
Analiza rynku

-Głowni konkurenci:
-Bar Zorzo
-Zajazd Pod Klonem
-Stacja benzynowa Neo
-Nabywcy
-ludzie młodzi
-rodziny
-ludzie w średnim wieku
-turyści
-Pozycja Przedsiębiorstw na rynku
-stabilność stabilność skali roku
-korzystna lokalizacja
-szeroki asortyment
4.
Strategia marketingowa
:
-osiągnięcia celów firmy:
-korzystna lokalizacja firmy na trasie Gorzów-Kostrzyn
-organizowanie imprez okolicznościowych
-szeroki asortyment
-nowe możliwości
-Sposoby pozyskiwania klientów:
-reklama przez: Internet
A)Ulotki
B)plakaty
C)Radio
D)Gadżety
-rabaty
-karta stałego klienta
-promocje
Prognozy Sprzedaży:
-śniadanie-10zł
-obiad-15zł
-kolacja-od 20 do 35 zł
-wynajem sali z posiłkami(od osoby) 60 zł
-wstęp na dyskotekę 5zl-10zł
5.
Profil produkcji i sprzedaży:

-produkcja potraw włoskich, meksykańskich, i regionalnych
-sprzedaż alkoholi
-sprzedaż deserów
-sprzedaż przekąsek i dodatków
-papierosy
6.
Zarządzanie firma:

-kierownik finansów: Edward Kot
-kierownik techniczny: Paweł Makowski
-prezes: Marta Baran
-księgowy: Marcin Gaś
-właściciele: Agnieszka Głowacka i Filip Dzitko
7.
Plan finansowy

-Przychody (miesięczne) (średnie)
-wesela 10 000 zł
-imprezy okolicznościowe 7000 zł
-restauracja 25 000 zł
-dyskoteki (+ bufet) 4000 zł
-razem 10 000 + 7000+25 000+4000=46 000
-Koszty: (miesięczne) (średnie)
-wypłaty 15400 zł
-dzierżawa 1500 zł
-rachunki: światło 500 zł
- woda 300 zł
- gaz 300 zł
- telefon 400zł
Razem = 333 00
-Zysk miesięczny
Przychody – koszty – dzierżawa = zysk
46 000 – 333 00 – 1500 =112 00 zł
-Kredyt
Restauracja Agnes otrzymała kredyt w wysokości 8 0000 zł.Kredyt przyznał Bank Milenium w Gorzowie Wlkp.odział III.Odsetki wysokości 15% w skali roku, prowizja banku 4 %. Umowa kredytowa została zawarta na 5 lat z możliwością odroczenia spłaty Rata miesięczna wynosi 1540 zł.
8.
Plan zatrudnienia i płace:

-kelnerzy (6)
-kucharze (3)
-barmani (3)
-ochroniarze (3)
-sprzątaczki (4)
-Dj (1)
-Płace
-kelner 900 zł
-kucharz 1200 zł
-barman 900 zł
-ochroniarz 600 zł (pół etatu)
-sprzątaczka 500 zł (pół etatu)
-Dj 900 zł (pół etatu)
RAZEM 15400zł
9.
Plan techniczny

-remont lokalu 3000zł
-sprzęt AGD 10000zl
-meble kuchenne 3000zl
-sprzęt barowy 1000zł
-meble barowe 3000zł
-stoliki (20 szt.) 2000zł
-krzesła (200 szt.) 4000zł
RAZEM=29500zł
-Zapotrzebowanie produktów (tygodniowo):
-napoje (alkohole, soki,napoje, piwo, wino, wódka) 5000zł
-kawa, herbata 500zł
-jedzenie 1200zł
-desery (słodycze, lody) 600zł
-przekąski i dodatki (chipsy, owoce) 200zł
RAZEM=7500zł
-Zapotrzebowanie w materiały (miesięczne)
-artykuły do dekoracji (serwetki, obrusy, świece, kwiaty, balony) 1000zł
10.
Kalendarium
:
-znalezienie lokalu
-dzierżawa lokalu
-wyposażenie restauracji
-otworzenie restauracji
-rozwijanie działalności
-zdobywanie klientów
-rejestracja działalności(wpis do krajowego Rejestru Sądowego,wpis do ewidencji działalności gospodarczej załatwienie numeru REGON, numeru NIP, założenie rachunku bankowego,wyrobienie pieczątki ubezpieczenie firmy)
Przydatne rozwiązanie? Tak Nie