profil

Właściwości chemiczne

poleca 86% 165 głosów

Amidy ulegają hydrolizie. Reakcja ta przebiega powoli. Hydroliza prowadzona w środowisku kwaśnym lub zasadowym prowadzi do otrzymania, w zależności od rzędowości amidu, różnych produktów:

Podział amidów

Na przykład:

Przykłady amid

Amidy posiadają charakter bardzo słabych zasad, ale w roztworach wodnych wykazują odczyn obojętny.

Wiązanie tlen-węgiel

Ze względu na fakt, że cząsteczki amidów są zasocjowane (tworzenie wiązań wodorowych), charakteryzują się one wysokimi temperaturami wrzenia.

Tworzenie cząsteczek amid

Amidy nie ulegają amonolizie i alkoholizie; reprezentują najmniej reaktywne pochodne kwasów karboksylowych. W specjalnych warunkach (obecność glinowodoru litu w środowisku eterowym) amidy I-rzędowe mogą zostać zredukowane do amin pierwszorzędowych:

Redukcja amin

Istnieją cykliczne amidy tzw. laktamy, które można otrzymać np. w trakcie odwadniania cząsteczki odpowiedniego γ-aminokwasu lub δ-aminokwasu, np.:

Laktamy

Diamid kwasu węglowego to mocznik.

Mocznik

Jego roztwór wodny ma odczyn obojętny. Jako słaba zasada reaguje z mocnymi kwasami tworząc sole:

Azotan (V) mocznika

Po oziębieniu mieszaniny reagentów tworzą się bezbarwne kryształy produktu. Mocznik na skalę przemysłową otrzymuje się w reakcji amoniaku i CO2 w obecności katalizatora.

Otrzymywanie mocznika

Mocznik ulega hydrolizie. W zależności od środowiska reakcji otrzymujemy różne produkty, jak również reakcje przebiegają z różną szybkością i wydajnością:

  • środowisko kwaśne (szybkość i wydajność reakcji duża)
    Hydroliza w środowisku kwaśnym
  • środowisko zasadowe
    Hydroliza w środowisku zasadowym

Podczas ogrzewania mocznik przekształca się w dimocznik, czyli biuret.

Dimocznik

Reakcja biuretowaBiuret w obecności jonów miedzi(II) w środowisku zasadowym tworzy fioletowy związek kompleksowy miedzi(II).

Podoba się? Tak Nie

Materiał opracowany przez eksperta

Czas czytania: 3 minuty